Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Ηλίας Παπανικολάου. Αυτή είναι η εικόνα που επιθυμώ για την Άρτα

Ηλίας Παπανικολάου. Αυτή είναι η εικόνα που επιθυμώ για την Άρτα

Είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Δημοτική Ενότητα Αρταίων με το συνδυασμό «Δημοτική Αναγέννηση» και επικεφαλής την Τζένη Κοίλια-Ταπραντζή.

Ο καθηγητής Φυσικής, Ηλίας Παπανικολάου, γέννημα θρέμμα της Άρτας, υπέρμαχος της απλής αναλογικής, εμφανίζεται αισιόδοξος ως προς την αποτελεσματικότητα του νέου θεσμού «Κλεισθένη Ι» γιατί προάγει-όπως υποστηρίζει- την Δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Στη συζήτηση που είχαμε μαζί του, αναφέρεται σε μια καλύτερη ημέρα για το σύνολο του Δήμου. Κι αυτό προκύπτει από την ολοκληρωμένη εικόνα που σκιαγραφεί για την Άρτα του μέλλοντος. Εικόνα, την οποία συνθέτει με όλα τα δυνατά σημεία και πλεονεκτήματα του Δήμου στην γεωγραφική του έκταση.
Για τον ίδιο στόχευση σε κάθε απόφαση ή σχεδιασμό πρέπει να είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Κι επειδή η αυτοδιοίκηση δεν νομοθετεί, όμως μπορεί να δίνει πολιτικό πρόσημο στις αποφάσεις της, επιλέγει την προοδευτική κατεύθυνση που χαρακτηρίζει, όπως τονίζει, την «Δημοτική Αναγέννηση».
Ο Ηλίας Παπανικολάου διεκδικεί την ψήφο των συμπολιτών του ως ίσος ανάμεσα σε ίσους. Η σεμνότητα και η ευγένεια που τον χαρακτηρίζουν στην καθημερινή του ζωή, διακρίνονταν και στον διάλογο που είχαμε μαζί του. Δεν βιάζεται να δίνει απαντήσεις δίκην προεκλογικών εντυπώσεων και στοιχειοθετεί κάθε άποψή του.
Συνέντευξη στη Βίκυ Καινούργιου

Ερ: Ετοιμάζεστε να δώσετε για δεύτερη φορά τη μάχη του σταυρού στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ποιος είναι ο κατεξοχήν λόγος;
Απ: Ο λόγος που με οδήγησε να συμμετέχω σ’ αυτές τις εκλογές είναι η διάθεσή μου να προσφέρω στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθόσον αυτή έχει δύο χαρακτηριστικά: Αφενός την διαχείριση και την επίλυση προβλημάτων που αφορούν στην καθημερινότητα και αφετέρου σε θέματα που αφορούν την προοπτική και το μέλλον του τόπου.

Ερ: Ξεκίνησα έτσι, κ. Παπανικολάου, γιατί ίσως διερωτώνται και οι πολίτες σχετικά με όσους διεκδικούν αυτές τις ημέρες την ψήφο τους. Αλήθεια, εισπράττετε αντίστοιχα ερωτήματα ή προβληματισμό; Τι σας ρωτούν εκείνοι;
Απ: Το ερώτημά τους συνήθως είναι σε τι διαφέρετε εσείς από τους άλλους. Η απάντηση σ’ αυτό είναι ότι η διαφορετικότητα βρίσκεται στον τρόπο που προσεγγίζουμε τα προβλήματα έτσι ώστε η λύση τους να έχει κατεύθυνση την κοινωνική προσφορά, την αναπτυξιακή προοπτική και γενικότερα ένα όραμα που να σχετίζεται με τον Δήμο του μέλλοντος. Ο Δήμος μας έχει κάποια χαρακτηριστικά, τα οποία δεν αφορούν μόνο στην πόλη, αλλά ταυτόχρονα σ’ έναν ημιορεινό όγκο, έναν πεδινό χώρο με στοιχεία που πρέπει να συνθέσουμε με τρόπο που απαιτεί χρόνο, διάθεση, φαντασία, μα περισσότερο στόχευση στον ίδιο τον άνθρωπο και τις δράσεις του.

Ερ: Γιατί θέσατε υποψηφιότητα με το συνδυασμό «Δημοτική Αναγέννηση»;
Απ: Γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση δεν νομοθετεί, όμως διαχειρίζεται το νομικό πλαίσιο της κεντρικής διοίκησης, χρησιμοποιεί τα εργαλεία που δίνονται και παράλληλα οφείλει να δίνει πρόσημο προς την κατεύθυνση που έχει. Εν προκειμένω η συγκεκριμένη παράταξη έχει έναν καθαρά προοδευτικό χαρακτήρα και ο άξονας στον οποίο θα κινείται θα είναι πάνω σ’ αυτή την προοπτική, διασφαλίζοντας δημόσια αγαθά. Για παράδειγμα, διαχείριση του περιβάλλοντος, βιοτικό επίπεδο, πολιτιστική ανάπτυξη, καινοτόμες δράσεις, κα.

Ερ: Πολύς λόγος γίνεται για το αυτοδιοίκητο και άλλος τόσος για την αυτοδιοίκηση και τα πολιτικά κόμματα. Ποια είναι η γνώμη σας; Πρέπει τα πολιτικά κόμματα να έχουν ενεργό εμπλοκή ή όχι;
Απ: Σαφώς πρέπει να έχουν άποψη, αλλά ταυτόχρονα να παρέχουν και μια ελευθερία έτσι ώστε οι εμπλεκόμενοι να αναπτύσσουν την βούλησή τους στην επιλογή των προσώπων και στη διαχείριση των προβλημάτων. Αυτό, επειδή στην καθημερινότητά τους, συναναστρέφονται με τους ίδιους ανθρώπους που έχουν διαφορετικές απόψεις αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να συνεργάζονται. Σημαίνει, λοιπόν, ότι ο πολιτικός λόγος οφείλει να μην είναι διχαστικός, αλλά τέτοιος που να αναδεικνύει τις διαφορές και ταυτόχρονα να επιτρέπει την συνεργασία.

Ερ: Να υποθέσω ότι είστε υπέρμαχος της απλής αναλογικής;
Απ: Είναι ακόμα ένα στοιχείο που με οδήγησε στη συμμετοχή μου στις συγκεκριμένες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η θεωρία της χαμένης ψήφου πετάγεται στον κάλαθο των αχρήστων. Δεν υπάρχει πλέον, καθόσον η απλή αναλογική αντικατοπτρίζει ακριβώς την σύνθεση του εκλογικού σώματος. Αρκεί όμως η αποχή να είναι μικρή έως ανύπαρκτη.

Ερ: Την ίδια στιγμή αρκετοί θέτουν ζητήματα «συναλ-λαγών» που μπορεί να προκύψουν ή και ακυβερνησίας στους Δήμους. Εσείς τι λέτε επ’ αυτού;
Απ: Καταρχήν αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα στη Δημοκρατία. Οι κοινωνίες οφείλουν να δοκιμάζουν, και αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Οι οποιεσδήποτε «συναλλαγές» οφείλουν να γίνονται σε επίπεδο προγραμματικών δηλώσεων και όχι σε επίπεδο προσώπων. Γι’ αυτό και οι δημοτικοί σύμβουλοι πλέον αναδεικνύονται ως προς την προσωπικότητά τους. Παράλληλα, τα νέα Συμβούλια οφείλουν να παράγουν έργο. Πράγμα που σημαίνει ότι αναγκαστικά πρέπει να βρίσκουν την χρυσή τομή ξεχνώντας εγωισμούς, ηγεμονισμούς και προσωπικά οφέλη. Το μόνο που θα μπορούσα να πω ότι με προβληματίζει αυτή τη στιγμή ως προς την απλή αναλογική, είναι πως δεν φαίνεται να την έχει κατανοήσει ο πολίτης.

Ερ: Τι εννοείτε, ότι δεν έχει κατανοήσει το δημοκρατικό της βάθος;
Απ: Όχι αυτό, απλά εκτιμώ ότι διαδικαστικά δεν γνωρίζει ακόμη τον τρόπο εφαρμογής. Δηλαδή φαίνεται πως οι πολίτες δεν γνωρίζουν ενδεχομένως ότι πλέον οι δημοτικοί σύμβουλοι, ανεξάρτητα από το ποιος συνδυασμός θα εκλεγεί την δεύτερη, εκλέγονται μόνο από την πρώτη Κυριακή.

Ερ: Πολύ πρόσφατα αρχίσατε να ασχολείστε με τα θέματα υγείας στο νομό ως μέλος του ΔΣ του νοσοκομείου, ενώ χρόνια τώρα ως εκπαιδευτικός έχετε αναπτύξει ενεργό δράση στον αθλητισμό. Κι αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι η αυτοδιοίκηση έχει λόγο στον αθλητισμό, έχει και στην υγεία του τόπου; Ποια είναι η γνώμη σας; Πώς θα μπορούσε να προσφέρει;
Απ: Ασφαλώς με την έννοια της στήριξης όλων των αθλητικών Συλλόγων, της καλύτερης λειτουργίας των αθλητικών χώρων, καθώς και της προσβασιμότητάς τους, η αυτοδιοίκηση όχι μόνο έχει ρόλο αλλά αυτός είναι και πολύ ουσιαστικός. Για δε τον τομέα της υγείας, ο κάθε Δήμος, κυρία Καινούργιου, μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά τόσο με την δημιουργία δομών ή με τη στήριξη υπαρχόντων που μπορούν να παράσχουν υπηρεσίες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ξέρετε, η κρίση δημιούργησε και έφερε στο προσκήνιο προβλήματα που σε προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν στην περιοχή μας. Τα προηγούμενα χρόνια δηλαδή δεν κουβεντιάζαμε για άστεγους, για υποσιτισμένα παιδιά, για προσφυγική κρίση με τη σημερινή της έκταση και μορφή, για μοναχικά άτομα της τρίτης ηλικίας, για τοξικοεξαρτημένους και πολλά ακόμη. Και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι αμέτοχη και να στέκεται παρατηρητής σ’ όλα αυτά, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Οπότε επιμένω και λέω ότι έχει ρόλο και λόγο σε ότι αφορά τους ανθρώπους της. Την τοπική κοινωνία, την οποία εκλέγεται να υπηρετήσει.

Ερ: «Όραμα». Αυτή θα είναι η πιο συχνή λέξη των ημερών. Θα την αποφύγω, λοιπόν, και θα ρωτήσω απλά: Τι σκέψεις κάνετε εσείς για την Άρτα; Ποιο είναι το έργο ή η εικόνα που θέλετε να αλλάξετε;
Απ: Θέλω ένα Δήμο βιώσιμο, ελκυστικό για τους ανθρώπους που επιλέγουν να ζήσουν. Θέλω να αποτελεί για τους νέους ανθρώπους τόπο να ζεις, να δημιουργείς, να εξελιχθείς και να νιώθεις κομμάτι του.

Ερ: Κι εγώ, θα πει ο πολίτης, αυτό θέλω. Πώς γίνεται;
Απ: Θα πρέπει να μάθουμε να ακούμε τους πολίτες, να συζητάμε για λύσεις και να αγωνιζόμαστε για να τις εφαρμόσουμε. Πάντα σε διαδικασίες που στηρίζονται στις βασικές αρχές της δημοκρατίας. Ο τόπος δεν ανήκει σ’ έναν αλλά σ’ όλους μας.

Ερ: Την καλύτερη προοπτική για την Άρτα εσείς πως την αντιλαμβάνεστε;
Απ: Καλύτερη προοπτική εγώ θεωρώ για την Άρτα ο Άραχθος που την αγκαλιάζει να αποτελεί σημείο αναφοράς της. Τον θέλω με συνεχή ροή, με δράσεις στις όχθες του, αθλητικές, κολυμβητικές, πολιτιστικές. Με γέφυρες, με χώρους εστίασης και αναψυχής σ’ όλο το μήκος. Βλέπω και θέλω ένα πρότυπο ενεργειακά και περιβαλλοντικά οικισμό στο λόφο Περάνθης. Έναν οικισμό που θα προκύψει από την παροχή γης σε αντιστάθμισμα όλων των ρυμοτομούμενων οικοπέδων που υποχρεωτικά ο Δήμος απαλλοτριώνει σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Κι αυτόν τον οικισμό τον θέλω δίπλα σ’ ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο θα επιτρέψει στη ΔΕΗ την συνεχή ροή του ποταμού και άρα τον εμπλουτισμό του Αμβρακικού κόλπου. Ένα τραμ σταθερής τροχιάς που να διασχίζει κάθετα το Δήμο Αρταίων από τη Ροδαυγή μέχρι την Κορωνησία. Θέλω ποδηλατόδρομους που να δίνουν τη δυνατότητα ασφαλούς πρόσβασης και κίνησης μέσα στην πόλη και έξω απ' αυτή, από την Ροδαυγή μέχρι τον ποταμό και σύνδεση με τους υπόλοιπους Δήμους. Θέλω πάρκινγκ σε απαλλοτριωμένα οικόπεδα μέσα και περιμετρικά της πόλης που θα διευκολύνουν μόνιμους κατοίκους και μη. Μέχρι υδατοδρόμιο θα έβλεπα στη λίμνη Πουρναρίου. Αυτή είναι η φαντασιακή μου εικόνα για το Δήμο του μέλλοντος.

Ερ: Εικόνα δηλαδή που θα μείνει μόνο στη φαντασία ή εκτιμάται ότι όλα αυτά είναι εφικτά;
Απ: Βεβαίως και είναι εφικτά. Αρκεί να αντιληφθεί η κάθε Δημοτική Αρχή ότι αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης και άρα θα μπορεί να προσθέσει κάποια στοιχεία τέτοια ώστε μετά από μερικά χρόνια να ολοκληρωθεί το πάζλ αυτής της εικόνας που μόλις περιέγραψα ή και ακόμη καλύτερης.

Ερ: Είστε αισιόδοξος ότι οι πολίτες θα δώσουν την δυνατότητα σε εσάς και τον συνδυασμό που συμμετέχετε για να περάσετε στην πράξη;
Απ: Εγώ εύχομαι στους πολίτες να ψηφίσουν με βάση τα παραπάνω κριτήρια που έθεσα και να επιλέξουν τους κατάλληλους ανθρώπους που θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν αυτά τα οποία προανέφερα. Όσον αφορά τον συνδυασμό μου, πιστεύω ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας και θα μας δώσει την δυνατότητα να είμαστε εκείνοι που θα θέσουμε τις προϋποθέσεις για την πραγμάτωση των ονείρων μας.

Σας ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία ώστε να έχετε την δυνατότητα με τις ιδέες σας να εμπλουτίσετε το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας για την περιοχή.

Latest from ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Άρτας

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.