Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Και αιχμές από Αλ. Καχριμάνη στην παρουσίαση του προγράμματος προς επικριτές του: Υπάρχουν υποψήφιοι που φαντάζονται ότι είναι πρωθυπουργοί

Και αιχμές από Αλ. Καχριμάνη στην παρουσίαση του προγράμματος προς επικριτές του: Υπάρχουν υποψήφιοι που φαντάζονται ότι είναι πρωθυπουργοί

Ζητάμε καθαρή εντολή από την πρώτη Κυριακή
«Εμείς δεν υποσχόμαστε ούτε οράματα, ούτε θεάματα, ούτε θαύματα. Εμείς όλα αυτά τα χρόνια κινηθήκαμε με υπευθυνότητα. Μας γνωρίζετε και σας γνωρίζουμε. Δεν κοροϊδέψαμε κανέναν», τόνισε ο νυν και εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του συνδυασμού του «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη» για τη νέα περίοδο, το βράδυ της Παρασκευής, στο ξενοδοχείο Du Lac, στα Ιωάννινα.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο και υπό την παρουσία βουλευτών της Ηπείρου της ΝΔ, νυν και υποψηφίων συμβούλων του συνδυασμού, τον κ. Καχριμάνη προλόγισαν ο τέως πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Καψάλης και ο πρώην υπουργός, πρώην δήμαρχος Καλαμάτας και νυν πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Σταύρος Μπένος.
Ο ίδιος, στην ομιλία του κινήθηκε με την εξής σειρά: Πρώτα έστειλε μηνύματα σχετικά με την κριτική που δέχεται ο συνδυασμός του, έπειτα υπογράμμισε και υπερασπίστηκε το έργο της τρέχουσας περιόδου στην Περιφέρεια και τέλος ανακοίνωσε το νέο σχεδιασμό.
Από το πρώτο λεπτό, με το «ευχαριστώ» που είπε προς το ακροατήριο του, ο κ. Καχριμάνης, «σήκωσε» το γάντι προς πολιτικούς αντιπάλους, λέγοντας: «Σας ευχαριστώ για την αποψινή σας παρουσία. Για την τιμή που μας κάνετε. Για την αναγνώριση του έργου μας. Για την απόφασή σας να ενισχύσετε την προσπάθειά μας, για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της Ηπείρου. Αυτό το σχέδιο υπηρετούμε, αυτό προωθούμε και στη νέα προγραμματική περίοδο. Εμείς δεν υποσχόμαστε ούτε οράματα, ούτε θεάματα, ούτε θαύματα. Από υποσχέσεις και φανταχτερά προγράμματα χόρτασαν, αλλά και εξαπατήθηκαν πολλές φορές οι πολίτες. Υπάρχουν υποψήφιοι που φαντάζονται ότι είναι πρωθυπουργοί. Δίνουν υποσχέσεις για έργα που χρειάζονται τρεις και τέσσερις κρατικοί προϋπολογισμοί για να γίνουν. Χαμένοι «από χέρι» είναι, υπόσχονται τα πάντα στους πάντες».

Δεν παίξαμε με αξίες
Στον ίδιο τόνο συνέχισε αναφέροντας για το συνδυασμό του: «Εμείς όλα αυτά τα χρόνια κινηθήκαμε με υπευθυνότητα. Μας γνωρίζετε και σας γνωρίζουμε. Δεν κοροϊδέψαμε κανέναν. Δεν παίξαμε με τις αξίες των Ηπειρωτών και του Ηπειρωτισμού. Αυτές τις αξίες που αγνοούν πολίτες της Αθήνας, που σας κουνάνε και μας κουνάνε το «δάχτυλο», λέγοντάς μας «εσείς οι Ηπειρώτες»...
Οι Ηπειρώτες στις 26 Μαΐου αποφασίζουν: Δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Αξιοβίωτη Ανάπτυξη. Για να πάει η Ήπειρος μπροστά. Για να πάει ακόμη ψηλότερα. Όλα αυτά τα χρόνια ήμασταν απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει. Κάναμε όμως πολύ περισσότερα. Γιατί είμαστε η παράταξη της ευθύνης. Η παράταξη της αποτελεσματικότητας. Και σήμερα μιλάμε με το έργο μας. Έργο που δεν κρύβεται, δεν διαγράφεται, δεν μηδενίζεται. Ματαιοπονούν όσοι το επιχειρούν. Συνεχίζουμε και κτίζουμε πάνω στις βάσεις που βάλαμε. Επενδύουμε στα πλεονεκτήματα της Ηπείρου».

ΕΣΠΑ και ετοιμότητα
Αναφερόμενος στους τέσσερις άξονες, στους οποίους η Περιφέρεια κινείται για την εξασφάλιση πόρων και την εκτέλεση έργων, ο κ. Καχριμάνης έθεσε αρχικά το ΕΣΠΑ και τα έργα υποδομών που εκτελούνται ή που ήδη προγραμματίζονται.
«Είμαστε υπερήφανοι για το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Για τα έργα που έγιναν, αλλά και για την απορρόφηση που επιτεύχθηκε, που ξεπέρασε το αρχικό ποσό που είχε εκχωρηθεί στην Ήπειρο», είπε και πρόσθεσε: «Η Ήπειρος για να μην χαθούν χρήματα σε επίπεδο χώρας συνέβαλε με διάθεση έργων της και σε πρόγραμμα υπουργείων, όπως στο Interreg, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στο Αλιείας, ευρισκόμενη-όπως είπε- σήμερα στην τέταρτη θέση ανάμεσα στις 11 Περιφέρειες της ίδιας κατηγορίας και καλύπτοντας απόλυτα τους στόχους της». Ωστόσο, ο ίδιος, με αφορμή πρόσφατη κριτική υπογράμμισε: «Έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό δεσμεύσεων, αλλά πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως ο βαθμός υλοποίησης δεν εξαρτάται μόνο από την Περιφέρεια. Εξαρτάται και από τους άλλους φορείς που έχουν αναλάβει έργα και δράσεις, όπως οι Δήμοι, το Πανεπιστήμιο, οι ιδιώτες».

Οδικές υποδομές
Από την κοινή παραδοχή πως «η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού έδωσε ώθηση στην Ήπειρο», ξεκίνησε ο ίδιος, όμως στάθηκε σε όσα ζητήματα οδικών υποδομών εξακολουθούν να μένουν ανοιχτά για την περιοχή, με πρώτο την σύνδεση Ιόνιας-Πρέβεζας.
«Με καθυστέρηση το υπουργείο Υποδομών εισάκουσε τις συνεχείς οχλήσεις μας, αναθέτοντας στην Περιφέρεια το τμήμα μέχρι γέφυρα Καλογήρου και περιμένουμε το Σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης για να το υπογράψουμε», είπε και συμπλήρωσε ότι σε προτεραιότητα έχουν επίσης τεθεί: Η κατασκευή της σύνδεσης Ιόνιας με Κακαβιά, ο παραλιακός Πρέβεζας- Πάργας, η σύνδεση Ηγουμενίτσας-Μαυρομάτι, η αναβάθμιση της εθνικής οδού Ιωαννίνων- Κόνιτσας- Κοζάνης και η σύνδεση του Ε65 με την Εγνατία Οδό.

Μεταφορές
«Μας χαροποιεί η αναβάθμιση του αεροδρομίου Πρέβεζας- Ακτίου», είπε ο κ. Καχριμάνης σχετικά με τις μεταφορές και ανακοίνωσε: «Τις αεροδρομικές υποδομές συμπληρώνει πλέον το αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Με την ενεργή στήριξη και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου λύθηκαν ζητήματα που υπήρχαν και σήμερα μπορεί να υποδέχεται πτήσεις από το εξωτερικό».
Ταυτόχρονα έκανε λόγο για τον σχεδιασμό έργων που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το οποίο χαρακτήρισε «στρατηγικής σημασίας» για την Ήπειρο. Ανάμεσα σ’ αυτά υπογράμμισε εκείνο του Εμπορευματικού Κέντρου.

Αίρονται οι ανισότητες
Ξεχωριστή αναφορά έκανε σε έργα που ξεκινούν άμεσα να υλοποιούνται με προγραμματισμό της Περιφέρειας και μεταξύ αυτών μίλησε για την παράκαμψη Ηγουμενίτσας, η οποία θα συνεχιστεί μελλοντικά μέχρι το Μαυρομμάτι, την σύνδεση Εγνατία- Σούλι, την αναβάθμιση του δρόμου Πλαταριά- Σύβοτα.
«Οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες αίρονται με μεγάλα και μικρά έργα παντού», επισήμανε και ανακοίνωσε ότι «το επόμενο δίμηνο δημοπρατείται η παράκαμψη της Αρχαίας Νικόπολης, η νέα σύγχρονη ευρωπαϊκή είσοδος της πόλης της Πρέβεζας.
Παραδώσαμε στην κυκλοφορία την οδική σύνδεση Εγνατία-Τύρια-Ζωτικό. Σύντομα ξεκινά το δεύτερο τμήμα και προετοιμάζουμε την σύνδεση με την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Κατασκευάζεται η σύνδεση της Ιόνιας με τη Γέφυρα Πλάκας και εξασφαλίστηκε πίστωση 8 εκατ. ευρώ για το τμήμα από Πλάκα μέχρι Άγναντα.
Ενώνουμε με το δρόμο Καστανιά -Τετράκωμο τις εθνικές οδούς Άρτα -Καρδίτσα και Άρτα- Τρίκαλα. Εκπονούμε μελέτη για το δρόμο στο φράγμα Πουρναρίου για μείωση της απόστασης ανάμεσα σε Βουργαρέλι και Άρτα. Επιδιώκουμε την σύνδεση της Εγνατίας με Ζαγόρι, αλλά και με το Βορειοδυτικό τμήμα της Ηπείρου προς Κακαβιά- Κόνιτσα. Αναβαθμίζουμε το εθνικό οδικό δίκτυο και την οδική ασφάλεια με σύγχρονους κόμβους».

Τουρισμός με ιστορία
Ο ίδιος έκανε ξεχωριστή αναφορά στην διατήρηση και ανάδειξη της ιστορίας της Ηπείρου που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Αναστηλώνουμε δεκάδες ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, ναούς, μοναστήρια, τεμένη. Αναδεικνύουμε περιοχές από την Κοιλάδα του Αχελώου μέχρι το Πωγώνι. Από τα Τζουμέρκα μέχρι την Πρέβεζα, από την Κόνιτσα μέχρι το Σούλι και τους Φιλιάτες. Κορωνίδα όλων είναι όμως η Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου. Η καινοτόμος αυτή πρωτοβουλία, η οποία υλοποιείται με την αμέριστη συμπαράσταση του Σταύρου Μπένου και του «Διαζώματος». Συνδυάζει έργα αναστήλωσης, έργα υποδομών, ανάδειξη τοπικών προϊόντων και συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις».
Στην ίδια κατεύθυνση πρόσθεσε και τα εξής: «Στόχος μας είναι να αποκατασταθεί και να ασφαλτοστρωθεί το σύνολο του αγροτικού οδικού δικτύου, ώστε να μην υπάρχει μονάδα χωρίς άνετη πρόσβαση. Προχωρούμε στις αδειοδοτήσεις και στον εκσυγχρονισμό των αλιευτικών καταφυγίων, στη δημιουργία καταδυτικών πάρκων. Με την συνεργασία των Δήμων Πρέβεζας, Άρτας, Κόνιτσας, αναβαθμίζουμε και αναδεικνύουμε τα ιαματικά λουτρά της Ηπείρου. Προσδοκία μας είναι να καταστεί η ακριτική Κόνιτσα τόπος “ευεξίας” και υψηλού τουρισμού».

Σιδηρόδρομος
Ο κ. Καχριμάνης στάθηκε και στο ζήτημα της σιδηροδρομικής σύνδεσης, αναφέροντας σχετικά: «Στις επιδιώξεις μας είναι να προχωρήσει και η σιδηροδρομική σύνδεση. Μακροπρόθεσμο ασφαλώς έργο, σε πρώτο όμως στάδιο μπορεί να τεθεί προς εξέταση η σύνδεση Ηγουμενίτσα-Ιωάννινα-Αργυρόκαστρο, για την οποία η Περιφέρεια εκπόνησε μελέτη βιωσιμότητας».

Βάλαμε πλάτη...
«Βάλαμε πλάτη σε όλα», είπε ο νυν και εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης, αναφέροντας επιγραμματικά παρεμβάσεις σε διάφορα επίπεδα, από τους ΧΑΔΑ μέχρι και τη μονάδα ΑΣΑ με τους Ηπειρώτες να μην πληρώνουν πρόστιμα-όπως είπε- για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως συμβαίνει σε άλλες Περιφέρειες, μέχρι την εξωστρέφεια των προϊόντων με τις πρωτοβουλίες παρουσίας σε κάθε έκθεση και εκτός συνόρων.
Αναφορά έκανε στο «Ηπειρωτικό πρωινό» που θα συνεχιστεί με πόρους του ΕΣΠΑ για τρία χρόνια, την συμβολή στον κτηνοτροφικό τομέα και τη «μάχη της φέτας», για την οποία τόνισε: «Θα κερδηθεί αυτή η μάχη, ας μην έχει κανένας αμφιβολία», ανακοινώνοντας παράλληλα και την απόφαση εξασφάλισης πιστοποίησης νέων προϊόντων ως ΠΓΕ (Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης), όπως τα αλιεύματα του Αμβρακικού, τυροκομικά κα.

Άλλοι τα υπόσχονται
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο κ. Καχριμάνης ανέβασε τον προεκλογικό τόνο, αναφέροντας σχετικά: «Η Περιφέρεια όλα αυτά τα χρόνια ήταν παντού παρούσα. Το έργο μας είναι πολύπλευρο και μεγάλο. Παρακαταθήκη και οδηγός για τη νέα περίοδο (...). Εμείς υλοποιούμε το πρόγραμμα που κάποιοι απλά υπόσχονται», είπε και υποσχέθηκε αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος χωριό το χωριό και πόλη σε πόλη.

Ζητούμενο η καθαρή εντολή
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του επισήμανε ότι για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα χρειάζεται ισχυρή πλειοψηφία και την ζήτησε από τους Ηπειρώτες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το πρόγραμμά μας για να υλοποιηθεί χρειάζεται μια ισχυρή πλειοψηφία. Μια πλειοψηφία που θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις στο χρόνο που πρέπει και έχουν ανάγκη οι πολίτες. Γιατί το ζητούμενο δεν είναι αν βγει περιφερειάρχης από την πρώτη ή τη δεύτερη Κυριακή. Το ποιος, το έχουν αποδεχθεί οι αντίπαλοί μας.
Το διακύβευμα είναι με τί όρους θα μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας. Για να βοηθήσουμε τον κόσμο και τον τόπο. Γι’ αυτό εμείς ζητάμε εντολή αυτοδιοίκησης και όχι ετεροδιοίκησης. Ζητάμε καθαρή εντολή από την πρώτη Κυριακή».

Για την Ήπειρο...
Συγκινησιακά φορτισμένος ο Αλ. Καχριμάνης, είπε και τα εξής: «Με τιμήσατε για χρόνια. Με εμπιστευτήκατε ως νομάρχη. Με εμπιστευτήκατε ως περιφερειάρχη.
Με ενθαρρύνατε σε δύσκολες αποφάσεις. Με στηρίξατε σε δοκιμασίες που πέρασα.
Δικαιολογήσατε και λάθη. Ήταν μια κοινή διαδρομή.
Χωρίς τη δική σας στήριξη δεν θα είχαμε καταφέρει να αλλάξουμε την Ήπειρο. Το αναγνωρίζω, σας ευχαριστώ και σας δίνω μια υπόσχεση: Με τη δύναμη που θα μου δώσετε στις εκλογές του Μαΐου θα δώσω και τα επόμενα χρόνια τον καλύτερο εαυτό μου για την Ήπειρο».

back to top

|| Επικοινωνήστε μαζί μας ||

TAXY LOGO1

Γραφεία: Κομμένου 30 (γωνία με οδό Μουργκάνας)

ΤΚ: Άρτα, 47132 - Ήπειρος

Ε-mail & Διαφήμιση: taxydrom@gmail.com

Τηλέφωνο & FAX: 26810 77302

Συνδρομή στην εφημερίδα: 50 ευρώ ανά έτος

Σαν σήμερα...

Ειδήσεις ανά ημερομηνία

« June 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.