Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Ερώτηση Όλγας Γεροβασίλη για τους σχεδιασμούς Δομής Φιλοξενίας στην Άρτα

Ερώτηση Όλγας Γεροβασίλη για τους σχεδιασμούς Δομής Φιλοξενίας στην Άρτα

Ερώτηση με θέμα τον σχεδιασμό Δομής Φιλοξενίας στην Άρτα κατέθεσε προς τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου, Εθνικής Άμυνας για θέματα αρμοδιότητας του υφυπουργού με την ιδιότητά του ως Εθνικός Συντονιστής του προσφυγικού ζητήματος και Προστασίας του Πολίτη, η βουλευτής του νομού και γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

Με τίτλο «Προσφυγικό: Επικίνδυνοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης ερήμην της τοπικής κοινωνίας - Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στην Άρτα», η κ. Γεροβασίλη, ασκεί κριτική για «ιδεοληπτική στάση της κυβέρνησης να ξηλώσει τις μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού» και προσθέτει: «Αντί οποιασδήποτε ενέργειας, η κυβέρνηση, για να διαχειριστεί επικοινωνιακά την απόγνωση των τοπικών κοινωνιών “συσκέπτεται” μετά των στελεχών της. Μισό χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, όμως, είναι μάλλον λίγο αργά για ..συσκέψεις. Με αφορμή, ωστόσο, την συμμετοχή στις συσκέψεις αυτές του βουλευτή της ΝΔ Άρτας, κ. Στύλιου, του Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Καχριμάνη και του Δημάρχου Αρταίων, κ. Τσιρογιάννη αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών με πλείστες όσες τοποθεσίες να εμφανίζονται ως πιθανές εγκατάστασης “ελεγχόμενης δομής φιλοξενίας” προσφύγων και μάλιστα με συχνότατη εναλλαγή, γεγονός που βέβαια μαρτυρά την προχειρότητα αλλά και παλινωδία από μεριάς της κυβέρνησης, (πχ Επιχειρηματικό Πάρκο - Αμπέλια Αμμοτόπου / Στρατόπεδο “Παπακώστα ” / Λάμπρα / Κρικούκια / Καλαμιά - Χανόπουλο - Ρόκκα - Καμπή / κάμπος Άρτας / Δήμος Νικ. Σκουφά, Σελλάδες, Κομπότι), τίθενται σοβαρότατα ερωτήματα σε σχέση με τη δομή που πρόκειται να δημιουργηθεί στην Άρτα».

Παράλληλα θυμίζει όλες τις παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης από το τότε αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για «Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) που αφορούσαν αναγκαστικές επιστροφές, στην ενδοχώρα υπήρχαν ανοιχτές αλλά φυλασσόμενες δομές, όπου παρεχόταν η αναγκαία φιλοξενία μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση του αιτήματος ασύλου καθώς και την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ESTIA και FILOXENIA (για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα και τουριστικά καταλύματα) και HELIOS(για τη σταδιακή ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία) σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης» και προσθέτει: «Έχει σκοπό η Κυβέρνηση να προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων ή απλά σκοπεύει άκριτα να στοιβάξει ανθρώπους σε κλειστές δομές-κολαστήρια στην ενδοχώρα, παγιδεύοντας ταυτόχρονα τους ανθρώπους αυτούς σε καθεστώς νομικής αβεβαιότητας;».

Η ερώτηση προς τους υπουργούς συνίσταται στα εξής: «Τι είδους δομή φιλοξενίας πρόκειται να δημιουργηθεί στην Άρτα (ανοιχτού ή κλειστού τύπου) και τι δυναμικότητα ακριβώς θα έχει; Δεδομένης της εκπεφρασμένης ανησυχίας της τοπικής κοινωνίας θα υπάρξει πρότερη διαβούλευση ή μοιραία θα επιλεγεί η σχετική τοποθεσία εγκατάστασης της νέας δομής με κριτήριο το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος από άποψη ψηφοφόρων, ως διαρρέεται στον Τύπο ότι θα συμβεί με επιλογή του Δήμου Ν. Σκουφά;

Προκειμένης της δημιουργίας της νέας αυτής δομής φιλοξενίας θα εξασφαλιστεί η ύπαρξη των ελάχιστων προδιαγραφών της αξιοπρεπούς και οργανωμένης διαβίωσης των προσφύγων; Ενδεικτικά, θα υπάρχουν στην τοποθεσία που θα επιλεγεί οργανωμένα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, θα είναι σε κατάλληλο σημείο, ώστε πχ να μην πλήττεται από πλημμυρικά φαινόμενα (όπως συμβαίνει με μερικές από τις προταθείσες περιοχές), θα υπάρξει μέριμνα να αποφευχθούν φαινόμενα γκετοποίησης που μπορεί να δημιουργήσουν εντάσεις μεταξύ των φιλοξενούμενων, θα ενισχυθεί το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και Πυροσβεστικός Σταθμός σε προσωπικό κατ’ αναλογίαν αύξησης του τοπικού πληθυσμού, θα υπάρχει πρόσβαση σε υπηρεσίες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού που πρόκειται να εγκατασταθεί (υπηρεσίες Υγείας, Εκπαίδευση, διερμηνείς κοκ);».

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.