Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών & Φίλων “ΕπιΣτήθιοι Φίλοι”

Περισσότερες από τις μισές ημέρες του ημερολογιακού έτους είναι χαρακτηρισμένες ως παγκόσμιες για θύμηση – τιμή κάποιου γεγονότος ή για ενημέρωση – ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα με αξιολογική βαρύτητα. 4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Λέξη που είναι συνδεδεμένη στο μυαλό και την συνείδηση των ανθρώπων με κάτι κακό, σκοτεινό, όχι απλά απρόσμενο στη ζωή μας, αλλά σίγουρα απροσδόκητο και συνοδεύεται πάντα, δυνατά ή ενδόμυχα, με το ‘εξορκισμό’ «μακριά από μας»!!! «Το 40 % των ανθρώπων θα νοσήσει κάποια στιγμή της ζωής του από καρκίνο» επισημαίνει η Επίτροπος για την Υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Στέλλα Κυριακίδου. Και είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι ισχύει. Στον 21ο αιώνα οι άνθρωποι έχουν ακόμη θεριά να αντιμετωπίσουν στις διαδρομές τους που δεν είναι πάντα ευθείες ή με απαλές στροφές. Ο καρκίνος είναι ένα τέτοιο θεριό, αλλά όχι για να καθηλώσει. Αντίθετα προκαλεί σε αγώνα. Και οι μαχητές έχει αποδειχθεί ότι κερδίζουν. εμπειρία, δύναμη, σοφία, χρόνο, ζωή!

Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (VICC) αφιερώθηκε η 4η Φεβρουαρίου στον καρκίνο, με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα κυρίως ενημέρωσης και προπάντων πρόληψης. Δυνατός άνθρωπος είναι ο ενημερωμένος άνθρωπος και μεγάλο κεφάλαιο της ενημέρωσης αφορά στην πρόληψη της ασθένειας. Φυσική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, υγιεινές επιλογές σε θέματα ζωής στην καθημερινότητά (αποφυγή καπνίσματος, παχυσαρκίας), βοηθούν στην άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού.
Ο φόβος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ανασταλτικός παράγοντας στην ενημέρωση. Η εξέλιξη με φοβερούς ρυθμούς σε ιατρικά ερευνητικά θέματα είναι μεγάλος σύμμαχος των ασθενών με καρκίνο αλλά και υποστηρικτική ανακούφιση ότι υπάρχει ελπίδα για όλους. Αυτό που παραμένει σε ανησυχητικά επίπεδα πέρα από τον ίδιο τον καρκίνο είναι ότι σήμερα, δυστυχώς, υπάρχουν χώρες μαζί και η Ελλάδα που δεν διαθέτουν σχεδιασμό μιας εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο, οι υπηρεσίες υγείας που παρέχουν δεν είναι οι καλύτερες, όπως και η πρόσβαση σε αυτές δεν είναι εύκολη. Αυτά όμως είναι θέματα που λύνονται, αφού χρειάζονται απλά σκληρή δουλειά και διεκδίκηση.
Υπάρχουν άνθρωποι που στον αγώνα τους με τον καρκίνο νίκησαν ή νικήθηκαν. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτό που τους αξιολογεί ως σπουδαίους είναι η μάχη για τη ζωή. Γίνεσαι αγωνιστής που δεν σκύβει το κεφάλι όχι για να χαρακτηριστείς ήρωας, κάθε άλλο, απλά μαζεύεις τα μανίκια έτοιμος για μάχη, για μάχες. Πολλές και σε πολλαπλά επίπεδα που επηρεάζουν την καθημερινότητα ενός ογκολογικού ασθενή. Όμως μαθαίνουν σε αυτόν τον καθημερινό, δύσκολο αγώνα, μαζί τους και όλοι όσοι μπορούν να αφουγκραστούν τις ανάσες τους, πόσο σημαντικό είναι να εκτιμάς αυτό που έχεις σήμερα, να χαίρεσαι την στιγμή και να δίνεις απλόχερα στους συνανθρώπους σου χαμόγελο και αγάπη.
Με αφορμή λοιπόν την σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου ας αναθεωρήσουμε την στάση μας απέναντι στην ασθένεια, ας ενημερωθούμε σωστά και ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε μέσα από την ενημέρωση την στάση μας για τη ζωή. Ας αναθεωρήσουμε την κλίμακα των αξιών μας. Παγκόσμιες καμπάνιες , εκστρατείες και δράσεις περιμένουν τη δυναμική παρουσία όλων μας. I am ... and I will.., είναι μια δέσμευση που μας καλεί να πάρουμε η ... ώστε ο καθένας μας μέσα από αυτό που είναι και μπορεί να δώσει τον δικό του αγώνα για λιγότερο καρκίνο στον κόσμο.

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.