Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού… ψηφίζει Μελισσουργούς

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού… ψηφίζει Μελισσουργούς

Ενενήντα νέοι, 65 έφηβοι-Μεγάλοι Οδηγοί και 25 ενήλικες-στελέχη από διάφορα μέρη της Ελλάδας, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Κομοτηνή, Κηφισιά Αττικής, Σπάτα Αττικής, Νέο Ηράκλειο Αττικής, Λουτράκι, Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης, θα βρεθούν στους Μελισσουργούς Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, στις 24 Ιουλίου με 4 Αυγούστου για μια δωδεκαήμερη κατασκήνωση «Κοινοτικής Ανάπτυξης».

Οι νέοι αυτοί είναι όλοι τους μέλη του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ), μιας παγκόσμιας παιδαγωγικής μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ), η οποία ξεκίνησε την δράση της το 1932, σήμερα αριθμεί 12.500 μέλη, παιδιά και ενήλικες, σε 111 πόλεις της Ελλάδας και είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών (WAGGGS), που αριθμεί πάνω από 10 εκατομμύρια μέλη σε 144 χώρες.
Σκοπός του Οδηγισμού είναι να συμβάλει στην διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών και των νέων, κοριτσιών και αγοριών, ώστε να εξελιχθούν σε άτομα υπεύθυνα, μελλοντικούς συνειδητοποιημένους ενεργούς πολίτες. Η εθελοντική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο είναι ένα βασικό στοιχείο του προγράμματος των εφήβων (Μεγάλοι Οδηγοί).
Η κατασκήνωση «Κοινοτικής Ανάπτυξης» είναι ένα αυτοδιαχειριζόμενο και αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που οργανώνεται σε ελεύθερες συνθήκες (σκηνές). Βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς του τόπου και προσφέρει έργο σε τομείς όπως ο πολιτισμός, το περιβάλλον και ο άνθρωπος.
Η καινοτομία και πρωτοπορία της ΚΚΑ που την κάνει και μοναδικό πρόγραμμα στο είδος του, είναι ότι το έργο αποφασίζεται, αναπτύσσεται και υλοποιείται από τους Μεγάλους Οδηγούς, δηλαδή τους εφήβους, με στήριξη των ενηλίκων υπευθύνων, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς του τόπου.
Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 8 έως 10 ΚΚΑ σ’ όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, με περισσότερα από 50 διαφορετικά προγράμματα στους τόπους.
Οι Μελισσουργοί έχουν επιλεγεί αυτό το καλοκαίρι για μια από τις 8 φετινές κατασκηνώσεις του Κλάδου Μεγάλων Οδηγών του ΣΕΟ, καθώς συνδυάζει την φυσική ομορφιά με την παράδοση και την φιλοξενία των κατοίκων, στοιχεία που ενθουσίασαν τρία από τα στελέχη της κατασκήνωσής μας, που είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αρκετούς κατοίκους του χωριού στα δύο ταξίδια που πραγματοποίησαν τον Μάρτιο και τον Ιούνιο.
Συγκεκριμένα, οι Μεγάλοι Οδηγοί θα ασχοληθούν αυτές τις δώδεκα μέρες με διάφορους τομείς που σχετίζονται με: Τον καλλωπισμό διαφόρων σημείων του χωριού, καθαρίζοντας τα μνημεία, συντηρώντας όλα τα παγκάκια του χωριού, φτιάχνοντας ξύλινες ταμπέλες για τα μονοπάτια του χωριού και τα σημεία αναφοράς και δημιουργώντας επιδαπέδια παιχνίδια για τα παιδιά. Το Κέντρο Νεότητας, ζωγραφίζοντας τους τοίχους με εικόνες προσιτές και οικείες στα παιδιά, συλλέγοντας παιχνίδια και οπτικοακουστικό υλικό, βιβλία για να δημιουργήσουν δανειστική βιβλιοθήκη και τέλος την συντήρηση των ξύλινων παραθύρων. Την συντήρηση των λαογραφικών αντικειμένων του μουσείου, την καταγραφή της ιστορίας τους και την δημιουργία ταμπελών. Την δημιουργία Πολιτιστικού χώρου στο παλιό ΚΕΠ και την συντήρηση του κτηρίου. Την δημιουργία μόνιμης έκθεσης στον καινούριο χώρο του πολιτιστικού με θέμα τη ζωή στο χωριό τα παλιά χρόνια, τις δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελισσουργιωτών Αι Μάρκος και τη ζωή μας τις δώδεκα αυτές ημέρες. Το θέατρο και την τέχνη, όπου τα μέλη αυτής της ομάδας θα μοιραστούν στιγμές γέλιου και διασκέδασης με τους κατοίκους, ανεβάζοντας ένα θεατρικό έργο, το οποίο θα παρουσιαστεί την ημέρα της γιορτής (Παρασκευή 2 Αυγούστου). Την δημιουργική απασχόληση των παιδιών του χωριού με διάφορα θεματικά εργαστήρια, παιχνίδια, λούνα παρκ κλπ.
Οι Μεγάλοι Οδηγοί θα έχουν επίσης την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους κατοίκους του χωριού, να ανταλλάξουν και να μοιραστούν εμπειρίες, σκέψεις και ιδέες όπου και με τη βοήθεια τους θα ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, τις γεωργικές ασχολίες, την παραγωγή διαφόρων τοπικών παραδοσιακών γλυκών και φαγητών, την τυροκομία, και τους παραδοσιακούς χορούς.
Τέλος, την Παρασκευή 2 Αυγούστου θα διοργανωθεί στην πλατεία της εκκλησία της Θεοτόκου, γιορτή όπου η κατασκήνωση θα παρουσιάσει στους κατοίκους και στους διάφορους φορείς του τόπου το έργο αυτών των δώδεκα ημερών. Περιμένουμε με ανυπομονησία να βρεθούμε και να περάσουμε τις δώδεκα αυτές ημέρες μαζί.
Υπογράφει ο αρχηγός της Κατασκήνωσης, Στάθης Ντιούδης

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.