Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

arta scale2020

Ό,τι είπε το ΚΑΣ για τη χρήση του ΞΕΝΙΑ

Ό,τι είπε το ΚΑΣ για τη χρήση του ΞΕΝΙΑ

Μπορεί να δυσαρεστούνται πολλοί συμπατριώτες μας, όμως η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στην ερώτηση του βουλευτή Άρτας του ΚΙΝΑΛ, Χρήστου Γκόκα, για την χρήση του ΞΕΝΙΑ είναι ξεκάθαρη.

Η κ. Μενδώνη αναφέρει ότι «η αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ από τον Δήμο Αρταίων ως πολιτιστικού χώρου, όπου θα πραγματοποιούνται ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες καθώς και με χώρους ψυχαγωγίας (αναψυκτήριο, εστιατόριο κλπ), ώστε να εξασφαλίζονται έσοδα από την μίσθωσή τους, συνάδει απόλυτα με τον χαρακτήρα του αρχαιολογικού χώρου και θα προσδώσει νέα δυναμική εν γένει στο Κάστρο της πόλης. Η οποιαδήποτε αλλαγή σήμερα στην διαδικασία που έχει δρομολογηθεί - τονίζει - θα έχει επιπτώσεις στην ήδη εξασφαλισμένη από το υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδότηση».
Σχολιάζοντας την απάντηση στο συγκεκριμένο σημείο ως προς την πίστωση από το προαναφερόμενο υπουργείο, ο Χρ. Γκόκας επισημαίνει ότι «το επιχείρημα της χρηματοδότησης δεν μπορεί να είναι ανασταλτικός παράγοντας, αφού οι όποιοι πόροι μπορούν να αξιοποιηθούν για παράλληλες επεμβάσεις στον ίδιο ή και σε άλλους χώρους».
Η υπουργός Πολιτισμού κάνει αναφορά στο ιστορικό που φτάνει μέχρι το σημείο που το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) διατύπωσε την γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία η χρήση ως πολιτιστικός πολυχώρος συνάδει με τον «πολιτιστικό χαρακτήρα του μνημείου». Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή συναινεί ως προς αυτή την γνωμοδότηση.
Η δεύτερη ψυχρολουσία από πλευράς της μέσω της απαντήσεως ήρθε για το υπαίθριο Θέατρο του Κάστρου εντός της εσωτερικής ακρόπολης. Αφού αναφέρεται στην έγκριση του αιτήματος που υπέβαλλε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας για εργασίες στο χώρο του πλατώματος της εσωτερικής ακρόπολης, το οποίο εγκρίθηκε με το ποσό των 976.732 ευρώ, τονίζει: «Για την υλοποίηση αυτών των εργασιών θα πρέπει να απομακρυνθούν οι ξύλινες κερκίδες του υπαίθριου Θεάτρου. Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, προκειμένου να μη στερήσει από τους Αρτινούς και την τοπική κοινωνία την δυνατότητα λειτουργίας ενός υπαίθριου Θεάτρου εντός του Κάστρου, που έχει συνδεθεί με την πολιτιστική ζωή της πόλης, έχει προβλέψει στη συγκεκριμένη προμελέτη τη μεταφορά των ξύλινων κερκίδων του Θεάτρου στο βόρειο τμήμα του Κάστρου, πλησίον της βόρειας πύλης, στο χώρο όπου υπήρχαν γήπεδα τένις κατά την εποχή λειτουργίας του ΞΕΝΙΑ. Συνεπώς, το υπαίθριο Θέατρο θα συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς καμία διακοπή εντός του χώρου του Κάστρου».
«Είναι ανησυχητική η αναφορά στο υπαίθριο Θέατρο του Κάστρου», τονίζει από την πλευρά του ο κ. Γκόκας «αφού από τα αναφερόμενα στην απάντηση προβλέπεται η μεταφορά και λειτουργία του σε άλλο χώρο χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτή θα είναι μόνιμη ή προσωρινή».
Επομένως, ιδιαίτερα για το θέμα αυτό, απαιτούνται περισσότερες εξηγήσεις καθότι σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας στον χώρο που γνωρίζαμε και τον οποίο πάντα τιμούσε και τιμά ο Αρτινός λαός.

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.