Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ της Άρτας - Items filtered by date: Sunday, 10 November 2019

Καταρράκτης Άρτας. Ανθή Κατσούλη: Έρχεται ο Χίτλερ και οι Γερμανοί…!

«Να πάρετε τα χρόνια μου», λέει και επαναλαμβάνει την ευχή της η Ανθή Κατσούλη. Είναι ήδη 104 ετών χωρίς ποτέ να φύγει από τον Καταρράκτη, το πέτρινο σπίτι της με το αγνάντιο και τις γλάστρες που η ίδια περιποιείται.

Read more...

Καταρράκτης Άρτας. Χρήστος Βίτσας: Μέχρι και βελανίδια...

«Την ζωή που έκανα εγώ, κι όχι μόνο εγώ, όλος ο κόσμος, να μην την κάνει κανένας. Όχι τα παιδιά και τα εγγόνια μου και τα δισέγγονά μου, μα κανένας άνθρωπος...», εύχεται ο Χρήστος Βίτσας, ανακαλώντας στη μνήμη του εικόνες του Ολοκαυ- τώματος του χωριού, που τις έζησε σε ηλικία 18 ετών. «Άστη την πείνα αλλά και την ψείρα; Μπορεί σήμερα να μην την ξέρουν αλλά αρρώσταινε ο κόσμος από την ψείρα τότε... και πείναααα! Μέχρι βελανίδια φάγαμε που τα τρώνε τα ζώα για να μπορέσουμε να ζήσουμε», λέει και κουνά το κεφάλι του, ενθυμούμενος την απόγνωση εκείνης της αποφράδας ημέρας. Το 18χρονο τότε παιδί έζησε γιατί πολύ γρήγορα αντέδρασε στο άκουσμα ότι έρχονται οι γερμανοί. «Φύγαμε τρέχοντας απάνω στο βουνό. Εκεί απέναντι που το λέμε Αγία Παρασκευή, εκεί κρυφτήκαμε. Τρομοκρατία. Βλέπαμε από κει τη φωτιά. Καίγονταν όλα τα σπίτια, όλο το χωριό...», θα μας πει.

Read more...

Καταρράκτης Άρτας. Παρασκευή Καρέζου: Σκότωναν όποιον έβρισκαν!

«Ήμουνα περίπου 10 χρονών», λέει η Παρασκευή Καρέζου,- «το γένος Μακρυγιάννη» συμπληρώνει η ίδια, για να καταγραφεί, όπως λέει «πούθε βαστάει» και συνεχίζει: «Θυμάμαι όταν ήρθαν οι γερμανοί όποιον έβρισκαν τον σκότωναν. Έκαψαν όλα τα σπίτια ...γίνονταν πόλεμος, μη τα ρωτάς τί γίνονταν. Φύγαμε κατά το βουνό να σωθούμε. Καθίσαμε μέσα στις ρεματιές- σαν σπηλιές να καταλάβεις- αλλά έκανε κρύο. Φοβόμασταν μην κάνουν καταπάν στο βουνό... αλλά δεν ήρθαν. Το χωριό έκαιγαν. Κι έτσι σωθήκαμε. Στο βουνό γέννησαν δυο γυναίκες και πέθαναν εκεί δυο παιδάκια. Δεν άφησαν τίποτα, ούτε παράγκα. Όταν ήρθαμαν δεν βρήκαμαν τίποτα. Μόνο καπνούς. Καίγονταν ακόμα όλα. Είχαν κάψει και την εκκλησιά». Η θείτσα Παρασκευή, όπως την αποκαλούν οι χωριανοί της, δεν έχασε λεπτό από την επιμνημόσυνη δέηση και την τιμή στη μνήμη των συγχωριανών της. Κάθισε από νωρίς στο ψηλότερο σημείο της πλατείας και παρακολουθούσε συγκινημένη. Μετά την σιγή ενός λεπτού κατά την οποία στάθηκε όρθια, έψαλε κι αυτή τον εθνικό ύμνο. ... «Τέτοια χρόνια που περάσαμε να μην ζήσει κανένας», ευχήθηκε.

Read more...

Υπόκλιση στα θύματα του Μαρτυρικού Καταρράκτη από τους ναζί

Φωτίστηκε ακόμη περισσότερο η μνήμη και η ιστορία του Μαρτυρικού Χωριού Καταρράκτης Δήμου Κεντρ. Τζουμέρκων από την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των εκτελεσθέντων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής την 26η και 27η Οκτωβρίου 1943.

Read more...

Στους Μεγάλους Ευεργέτες του «ΣΚΟΥΦΑ» ο Βασίλης Καρατσιώλης

ΑΝΟΙΧΘΗΚΕ η διαθήκη του Βασίλη Καρατσιώλη, η οποία μαθαίνουμε ότι αναγνώστηκε από τον και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλη Νικολάου, ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ», τον οποίο ο επί σειρά ετών πρόεδρος έχοντας στην καρδιά του, αφήνει δωρεά.

Read more...

Ο Χρήστος Νεραϊδιώτης πρόεδρος στον ΛΟ «Τα Τζουμέρκα»

Ο Χρήστος Νεραϊδιώτης (χειρουργός οδοντίατρος), είναι ο νέος πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου «Τα Τζουμέρκα», ύστερα από την διεξαγωγή των εκλογών και την εν συνεχεία κατανομή αξιωμάτων. Τα άλλα αξιώματα καταλαμβάνουν: Σοφία Κασελούρη (αντιπρόεδρος), Ερμιόνη Ζέρβα (γραμματέας), Κατερίνα Καρακώστα (ταμίας) και τακτικό μέλος η Άννα Παπαλαμπίδη. Αρμοδιότητες αναλαμβάνουν και τα δύο αναπληρωματικά μέλη, ήτοι: Σπύρος Νεραϊδιώτης (υπεύθυνος χορευτικού – χοροδιδάσκαλος) και Σπύρος Καυκιάς (υπεύθυνος Τύπου).

Read more...

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας. Ταξίδι σε Νικόπολη και μεταβυζαντινή ιστορία

Εκπαιδευτικά προγράμματα, το πρώτο με τίτλο «Ταξίδι στην παλαιοχριστιανική Νικόπολη» και το δεύτερο «Βυζαντινή και μεταβυζαντινή ιστορία και την σχέση της με την τοπική, μέσα από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία κάθε περιοχής», εκπονεί κατά το τρέχον σχολικό έτος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.