Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Στέλιος Αντωνιάδης - Η ανέραστη δεσποινισκυρία Ερασμία

Στέλιος Αντωνιάδης - Η ανέραστη δεσποινισκυρία Ερασμία

Ο Στέλιος Αντωνιάδης σ’ αυτά τα διηγήματά του έχει στόχο να πιάσει τον παλμό, το πάθος και το δράμα μιας απλής και κοινής γυναίκας, τις καθημερινές γυναίκες της διπλανής πόρτας, αλλά και διαφορετικών γυναικών και κόσμων.
Αποτυπώνει μια αναλυτική και πειστική εικόνα της σύγχρονης νέας γυναίκας που απέκτησε ελευθερία και ανεξαρτησία αλλά είναι επιτυχημένη μόνο στην εργασία. Διερευνά τις βαθύτερες ρίζες του σύγχρονου κοινωνικού κακού που αποκλείει την γυναίκα από τη ζωή, την αγάπη, τον έρωτα, την οικογένεια, την εύρεση του σωστού συντρόφου.

Γυναίκες απίστευτα γοητευτικές, χαρούμενες, γελαστές, καλλιεργημένες αισθητικά, σπουδαγμένες, πλούσιες, πετυχημένες, ανανεωμένες, ταλαντούχες δεν επιτυγχάνουν στις ερωτικές τους επιθυμίες, στον γάμο, στην οικογένεια, στη μητρότητα, στο να αγαπηθούν από έναν άνδρα. Πληρώνουν το βαρύ τίμημα της σημερινής θέσης της γυναίκας στην οικογένεια και το ρόλο της στην σύγχρονη φεμινιστική κοινωνία.
Μια γυναίκα που αντιμετωπίζει την αίσθηση της αποτυχίας στον ερωτικό και συζυγικό τομέα, στις επιθυμίες, στις ηδονές, στην ερωτική απαξίωση, αν δεν εκτελέσει αυτό για το οποίο είναι προορισμένη, όλους τους διαφορετικούς ρόλους που παίζουν στη ζωή (κόρη, νεαρή έφηβη, μητέρα, σύζυγο), συχνά την βρίσκει η αφόρητη μοναξιά, η κατάθλιψη, η μελαγχολία, η απόγνωση, η πίκρα, η στενοχώρια, η απομόνωση, η ανημπόρια, η απελπισία, το αδιέξοδο, η επιθετικότητα, ο θυμός, η οργή, η παραίτηση της ζωής.
Γυναίκες σε απόγνωση. Μια ζωή άχρωμη, ανέραστη, χαμένη, άδικα σπαταλημένη. Η ασχήμια και οι ρυτίδες που θα φέρει το γήρας. Πένθιμα ναυάγια σέρνουν σε θλιβερές λιτανείες τα κουρέλια τους και μαζί της ψυχής τα ράκη... Όμορφα, ευχάριστα, ξέγνοιαστα, χαμογελαστά κορίτσια, εξελίσσονται σε μελαγχολικές γυναίκες, δεσποινισκυρίες και ρυτιδιασμένες γεροντοκόρες. Τα σπίτια οιονεί μετέωρα. Σπίτια βουβά. Γυναίκες που περιφέρονται μέσα στην απόλυτη σιωπή. Κασέλες με κρυμμένα μυστικά να τα σκαλίζουν απογοητευμένες μοναχικές γυναίκες. Νεύματα και σκιές να θησαυρίζονται. Αναμνήσεις πολλές. Αναμνήσεις-καταφύγια. Η φοβερή μοναξιά. Οι δύσκολοι περίοδοι των γιορτών. Οι φίλοι, οι εραστές, οι άνδρες μακριά και η μοναξιά εγκυμονεί τους στίχους και τις λέξεις που κάποτε θάρθουν... «Φθινοπώριασε/ για τα καλά/ τα φύλλα μου/ έπεσαν όλα».
Οι άνδρες έχουν τον πρώτο λόγο, οι γυναίκες δεν μπορούν, ζουν σαν παρείσακτες γιατί κυριαρχούν οι παραδόσεις, τα στερεότυπα, η ηθική τάξη, οι ηθικοί κανόνες, οι εθιμικοί κανόνες ζωής, ο κοινωνικός αντίκτυπος, η επικοινωνία σωμάτων και ψυχών, οι νευρώσεις, η ανωριμότητα, ο εφιαλτικός κλειστός μικρόκοσμος, το λογοδόσιμο -τα προξενιά-η προίκα (παλιότερα). Κάποιες γυναίκες που τίποτε δεν έχουν να περιμένουν...
Ο συγγραφέας έγραψε 14 διηγήματα-μικροιστορίες γυναικών που αποπνέουν μια γλυκιά, σχεδόν μεθυστική μυρουδιά και που συνδυάζουν νοσταλγία, μοναξιά, εξομολόγηση, επίμονες μνήμες, ανάμνηση, συγκίνηση, προσμονή, ακρίβεια, κατά βάθος, όμως, μεταμφιεσμένη ταραχή για το ανηλεές πέρασμα του χρόνου...
Ποιος είναι: Ο Στέλιος Αντωνιάδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με άριστα στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών. Τρία από τα βιβλία του διδάσκονται τα τελευταία 25 χρόνια στην ανώτατη εκπαίδευση.

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.