Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Χρήστος Γκόκας. Το ΚΑΣ έκλεισε το δρόμο στο Δήμο Αρταίων για αναζήτηση επενδυτή, εσείς τί προτίθεστε να κάνετε;

Χρήστος Γκόκας. Το ΚΑΣ έκλεισε το δρόμο στο Δήμο Αρταίων για αναζήτηση επενδυτή, εσείς τί προτίθεστε να κάνετε;

Σε μια περίοδο που αναζωπυρώνεται και πάλι η συζήτηση για την χρήση του ΞΕΝΙΑ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση μελέτης για χώρο πολιτισμού και καφετέρια, ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Γκόκας, υπέβαλλε ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, από την οποία ζητά να μάθει τις ενέργειες που προτίθεται να προβεί ώστε να επιτραπεί η επαναλειτουργία του ως ξενοδοχείο.

Από την απάντησή της αναμένεται να κριθούν πολλά. Μεταξύ των άλλων και αν υπάρχει περίπτωση το ερώτημα για την χρήση του μπορεί να επανέλθει στο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) με σκοπό την αναθεώρηση της πρώτης γνωμοδότησης που είχε βάλει φρένο στην επαναλειτουργία ως ξενοδοχείο. Καίρια πράγματι η ερώτηση του Χρ. Γκόκα, με την οποία εκτιμάται ότι ανεξάρτητα από την θέση της υπουργού Πολιτισμού, η συζήτηση θα πάρει επιτέλους τέλος και πως ό,τι είναι να γίνει για το ΞΕΝΙΑ θα γίνει.

Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρη την παρέμβαση - ερώτηση του βουλευτή Άρτας του ΚΙΝΑΛ: «Κυρία υπουργέ, στο Κάστρο της Άρτας λειτούργησε ως ξενοδοχείο από τον ΕΟΤ το ΞΕΝΙΑ Άρτας από το 1960 έως το 1994. Το έργο αυτό σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα, Διονύση Ζήβα, πρύτανη του ΕΜΠ και ενός από τους κύριους εκπροσώπους του μοντερνισμού στην Ελλάδα, στον ιστορικό χώρο του Κάστρου, σ’ ένα όμορφο περιβάλλον, ουσιαστικά στο κέντρο της πόλης.

Ο χώρος αυτός - πέραν της τουριστικής σημασίας και αξιοποίησής του με πολλαπλές θετικές επιπτώσεις για την πόλη της Άρτας - αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους Αρτινούς και συνδέθηκε με την καθημερινότητα και την ζωή τους ως σημείο αναφοράς για περιπάτους, αναψυχή και διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Αποτελεί κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας που συνδέει την πόλη και το μνημείο του Κάστρου με το παρελθόν.

Το ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ έδωσε ζωή στον αρχαιολογικό χώρο που το φιλοξενεί. Και ενώ λειτούργησε πέραν της τριακονταετίας, ως ξενοδοχείο, το ΚΑΣ με την τελευταία απόφασή του γνωμοδότησε την απαγόρευση της σύγχρονης διαμόρφωσης και επαναλειτουργίας του. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι “η λειτουργία ιδιωτικής ξενοδοχειακής εγκατάστασης εντός του Κάστρου δεν συνάδει με τον δημόσιο χαρακτήρα του μνημείου...”. Πρακτικά απαγορεύει την σύγχρονη διαμόρφωση και χρήση του σήμερα όπως λειτουργούσε επί τριακονταετία και πλέον.

Το ΚΑΣ έκλεισε το δρόμο στο Δήμο Αρταίων, στον οποίο είχε παραχωρηθεί το ΞΕΝΙΑ από το 2012, να αναζητήσει επενδυτή και να διαμορφώσει ένα σύγχρονο κατάλυμα υψηλών προδιαγραφών και να το καταστήσει το ίδιο ή και περισσότερο ελκυστικό από το δημιούργημα του αρχιτέκτονα Ζήβα, στο πιο όμορφο κομμάτι της Άρτας. Ένα μικρό ξενοδοχείο με τους απαραίτητους κλειστούς και υπαίθριους χώρους διαμονής και αναψυχής (εστιατόριο, αίθουσα ψυχαγωγίας - μπαρ), που θα αποτελέσει μέσα στο Κάστρο της Άρτας αναπόσπαστο μέρος ενός συνεκτικού προγράμματος περιήγησης και εμπειρίας του επισκέπτη στην Άρτα.

Όμως, κυρία υπουργέ, το ίδιο το ΚΑΣ λειτουργεί αντιφατικά, με άλλα μέτρα και σταθμά, σε σχέση με αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές όπου επιτρέπονται διάφορες σχετικές χρήσεις, για λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων, χώρων αναψυχής ή και καταστημάτων. Είναι φανερό ότι προκύπτει άνιση και άδικη μεταχείριση για το αρχαιολογικό Κάστρο της Άρτας και το κτίριο ΞΕΝΙΑ σε σχέση με τα Κάστρα του Ναυπλίου, της Μονεμβασιάς, της Ρόδου, των Χανιών κλπ.

Με ποιά λογική εκεί δεν υπάρχουν απαγορεύσεις και για την Άρτα υπήρξε αυτή η ατεκμηρίωτη απόφαση;

Τα 35 χρόνια λειτουργίας του ΞΕΝΙΑ ενίσχυσαν τον δημόσιο χαρακτήρα του μνημείου, αντίθετα με τα χρόνια που ακολούθησαν κατά τα οποία αποξενώθηκε από την τοπική κοινωνία. Η μοναδική επαφή και σύνδεση του μνημείου με τους Αρτινούς είναι η λειτουργία του ανοικτού μικρού θεάτρου που παραλίγο κι αυτό να αποκοπεί από την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Άρτας. Ευτυχώς η απόφαση για το κλείσιμό του ανακλήθηκε και εννοείται πως καμία παρόμοια απόπειρα δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Δεν θα αναφερθώ στην Άρτα ως μια περιοχή από τις πιο φτωχές της χώρας, αλλά θα ρωτήσω, κυρία υπουργέ, γιατί να στερείται η Άρτα επενδύσεις, θέσεις εργασίας, πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα έπρεπε να διευκολύνονται αντί να απαγορεύονται από την αξιοποίηση και την λειτουργία δραστηριοτήτων στο Κάστρο της Άρτας, όταν για παράδειγμα στο Ναύπλιο λειτουργεί αντίστοιχη υποδομή μέσα στο Κάστρο της Ακροναυπλίας με ξενώνες και πισίνες, ή στο Κάστρο των Ιωαννίνων όπου λειτουργούν ξενώνες, καφέ και καταστήματα πώλησης.

Η ερώτηση. Επειδή υπάρχουν και προτάσεις και θέληση με τήρηση των πιο αυστηρών κανόνων για τον χώρο του ΞΕΝΙΑ ώστε να γίνει μια σύγχρονη μικρή μονάδα με αύξηση της σημερινής δυναμικότητας, με διαμόρφωση και διατήρηση του περιβάλλοντος χώρου, προσθέτοντας ξενοδοχειακές κλίνες στο ισόγειο, μια μονάδα υψηλών προδιαγραφών που τόσο λείπει από το κέντρο της Άρτας.

Επειδή το ίδιο το Κάστρο θα αναδειχθεί, θα έχει μεγαλύτερη και συνεχή φροντίδα, θα ανοίξει μόνιμα την πόρτα του σε ξένους και ντόπιους επισκέπτες. Επειδή συνολικά η Άρτα με τα αρχαία και τα πολλά και μοναδικά Βυζαντινά μνημεία θα ωφεληθεί με αύξηση της επισκεψιμότητας λόγω της επαναλειτουργίας του ΞΕΝΙΑ. Επειδή και σ’ άλλες πόλεις, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν και λειτουργούν ξενοδοχεία σε αντίστοιχους χώρους, ερωτάσθε κυρία υπουργέ, πρώτον:

Πώς ευσταθούν δύο αντίθετες αποφάσεις του ιδίου οργάνου για το ίδιο θέμα, εν προκειμένω του ΚΑΣ, για τον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου της Άρτας και για τους αρχαιολογικούς χώρους άλλων περιοχών (Ναύπλιο, Μονεμβασιά, Ρόδος κλπ);

Δεύτερον, είναι στις προθέσεις σας η αποκατάσταση της νομιμότητας σχετικά με τις αποφάσεις του ΚΑΣ για το ΞΕΝΙΑ της Άρτας, με επανεξέταση του θέματος;

Τρίτον, σε ποιές ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να επιτραπεί η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ, στο χώρο του Κάστρου της Άρτας και να διασωθεί ένα από τα ωραιότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα ΞΕΝΙΑ της Ελλάδας, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα, Διονύση Ζήβα;».

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.