Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Το ξενοδοχείο μας είναι η ψυχή μας!

Το ξενοδοχείο μας είναι η ψυχή μας!

Επιτέλους βρέθηκε το εφαλτήριο που θα βγάλει τους Αρτινούς στο δρόμο. Είναι η πάνδημη απαίτηση για την κατασκευή ξενοδοχείου εντός του Κάστρου στη θέση του παλαιού «ΞΕΝΙΑ». Μετά από πολλά χρόνια δολιχοδρομιών σε όποιο ρεαλιστικό σχέδιο επαναπόδοσης του Κάστρου στους πολίτες, το 2018 ξεκίνησε μια νέα διαδικασία αξιοποίησης του κτηρίου του πρώην ΞΕΝΙΑ. Ξεκίνησε στραβά καθώς η διαδικασία αλλά και ο προϋπολογισμός της μελέτης ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων και οι πληροφορίες εκείνης της περιόδου έκαναν λόγο για αναψηλάφηση του θέματος από την Εισαγγελία διαφθοράς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής: «Στην αναφορά προς την Εισαγγελία Διαφθοράς, γίνεται λόγος σε συγκεκριμένη περίπτωση διαγωνισμού ύψους άνω των 800.000 ευρώ και αφορά την επιλογή εταιρείας που θα αναλάβει την ωρίμανση της μελέτης με στόχο την αξιοποίηση κτηρίου με τουριστική χρήση σε Δήμο της Περιφέρειας Ηπείρου. Κατά την ίδια αναφορά, η προκήρυξη βρίθει φωτογραφικών διατάξεων, όσον αφορά την επαγγελματική εμπειρία των διαγωνιζομένων. Δεν είναι τυχαίο, όπως επισημαίνεται, ότι μέσω του συγκεκριμένου διαγωνισμού αναδείχθηκε μόνον ένα σχήμα». Τελικά η διαδικασία προχώρησε και ο προϋπολογισμός της μελέτης μειώθηκε περίπου στο μισό!
Η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία για τη διενέργεια της μελέτης υπεγράφη στις 2 Απριλίου του 2018 και έκτοτε η ημέρα αυτή κατά το Δήμαρχο είναι ιστορική και φαντάζομαι ότι εφεξής θα αναφέρεται στο ετήσιο... Αλμανάκ (Σαν Σήμερα).
Να υπενθυμίσω ότι για την αξιοποίηση του κτηρίου του πρώην ΞΕΝΙΑ έχουν δεσμευτεί μέσω του ΕΣΠΑ 3,5 εκατ. ευρώ. Με βάση την αρχική πρόταση προβλέπεται η δημιουργία αναψυκτηρίου, εστιατορίου, Βιβλιοθήκης, Ωδείου και μεγάλη αίθουσα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Η πρόταση αυτή σε κάποιους δεν αρέσει επειδή δεν προβλέπει τη λειτουργία... ξενοδοχείου. Και αυτός είναι ο λόγος που πυροδότησε το αντάρτικο. Επικεφαλής οι Πεντακοσιομέδιμνοι των Αθηνών που αδυνατούν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τις παιδικές εικόνες από το Κάστρο, δίχως τη λειτουργία του ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ. Προσωπικά οι μνήμες μου είναι στενάχωρες και αφορούν τον περιβάλλοντα χώρο άντε και την καφετέρια. Για το ξενοδοχείο τι να σας πω, δεν είχα την τύχη να το δω από μέσα... Αλλά ό,τι αυτοτιτλοφορείται λαϊκό έχει τον καθαγιασμό της ιστορίας. Κι αυτό το κίνημα των Πεντακοσιομέδιμνων έχει συνεπάρει και μια γενιά ξαρμάτωτων αγωνιστών που - επιτέλους - ξαναβρήκαν πεδίο κομματικής παρέμβασης.
Όλοι μαζί, κάποιοι χιλιάδες λένε - νέοι και γέροι, μανάδες και παιδιά - πολιορκούν το Κάστρο. Και με τους καταπέλτες του δίκαιου αγώνα τους θρυμματίζουν τα εύθραυστα τείχη της αντίδρασης. Όπως και στο παρελθόν οπόταν το κάστρο είχε πολιορκηθεί με απορριμματοφόρα, έτσι και αυτή τη φορά ο αγώνας θα... δικαιωθεί! Και πάντως, είναι θέμα χρόνου να πέσει το Κάστρο και να σταματήσουν οι βέβηλες εργασίες που έτσι κι αλλιώς... ποτέ δεν άρχισαν. Αλλά αυτή η αντίδραση είναι μια χαρά ευκαιρία ώστε να ανασταλούν τα μη συντελεσμένα και η κυβέρνηση περιχαρής να εξοικονομήσει περί τα 3 εκατ. ευρώ που προαλείφονταν για το κτήριο του ΞΕΝΙΑ.
Να υπενθυμίσω ότι με την ίδια νοοτροπία και τακτική ακύρωσαν την εκπονημένη μελέτη για την οριοθέτηση και αξιοποίηση της παραποτάμιας ζώνης και τη 2η γέφυρα Αράχθου, επιλέγοντας φαραωνικές κατασκευές που λόγω κόστους δεν θα γίνουν ποτέ. Θα μπορούσαν να προχωρήσουν εκείνες τις μελέτες και να προσθέσουν στη συνέχεια ό,τι επιπλέον εξασφάλιζαν.
Μια και τόφερε η κουβέντα, υπάρχει κάποια μελέτη, κάτι τις που να υποστηρίζει ότι μπορεί να λειτουργήσει και με ποιον τρόπο το ξενοδοχείο; Έχει γίνει κάποια προεργασία, ιχνηλασία σχετικά με ενδιαφέρον ιδιωτών; Ποιός και πόσα χρήματα θα επενδύσει; Μηχανικοί και κατασκευαστές με διαβεβαιώνουν ότι μια τέτοια παρέμβαση απαιτεί πολλά εκατομμύρια που δεν υπάρχουν και πάντως ακόμη κι αν δοθεί άδεια κατασκευής επιπλέον δωματίων στο ισόγειο παρκινγκ, με βάση τις σημερινές προδιαγραφές, ούτε 14 νέα δωμάτια δεν μπορεί να κτισθούν. Εάν δοθεί άδεια, γιατί το πιθανότερο είναι ότι το ΚΑΣ δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Αυτό, λοιπόν, είναι το μείζον θέμα που έχει εξεγείρει τους απανταχού Αρτινούς! Χωρίς ξενοδοχείο δεν υπάρχει μνήμη. Και δίχως μνήμη δεν υπάρχει πατρίδα. Γιατί - όπως λένε - πατρίδα είναι ο τόπος της μνήμης. Είναι το ένα και μοναδικό ζήτημα που δονεί τις καρδιές των Αρτινών, όχι μόνο της πόλης αλλά και των εξύπυλων! Εάν αυτός ο αγώνας δεν κερδηθεί η Άρτα δεν έχει μέλλον... Θα την συμπαρασύρει ο αφρισμένος Άραχθος. Και μαζί θα σκορπίσει σε άλλους καραδοκούντες νομούς τα περισσευούμενα 3 εκατ. ευρώ.
Μου έλεγε κάποιος αδαής αγρότης ότι με 3 εκατ. ευρώ μπορεί να αρδευτεί όλη η πεδιάδα. Αρκούν - μου έλεγε - λίγα μικρά αντλιοστάσια λίγων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ώστε να χορτάσουν νερό τα διψασμένα κτήματα και γεμίσουν τις τσέπες των παραγωγών που πνίγονται το χειμώνα και λένε το νερό νεράκι το καλοκαίρι, σε μια περιοχή που έχει τον υψηλότερο δείκτη βροχόπτωσης στην Ελλάδα.
Ο νομός Άρτας, σύμφωνα και με την τελευταία δημοσιοποίηση στοιχείων από τη διαχειριστική αρχή Δυτικής Ελλάδας, είναι στην τελευταία θέση της επενδυτικής δραστηριότητας και της αναπτυξιακής διαδικασίας. Στις τελευταίες θέσεις μαζί με την Αρκαδία. Και από πάνω η Πρέβεζα και η Θεσπρωτία με υπερδιπλάσια έργα και προγράμματα. Αλλά τί περιμένεις από τον Agricola. Πού να καταλάβει αυτός από πολιτισμούς, Κάστρα και ξενοδοχεία! Μπορεί να λειτουργήσει Κάστρο δίχως ξενοδοχείο; Και πού θα αναπαυθούν οι Πεντακοσιομέδιμνοι άμα κάνουν τον ανήφορο;
Και για να μην αδικούμε τους λαϊκούς αγώνες, ήδη οι Αρτινοί κέρδισαν τη μητέρα των μαχών για τις καρέκλες της πλα-τείας. Το θέμα που συγκλόνισε τους Αρτινούς την προηγούμενη δεκαετία. Όπως κερδήθηκε και η μάχη για τη λειτουργία του θερινού σινεμά. «Πήγαν, είδαν, νίκησαν» και επειδή δεν ξαναπήγαν ο θερινός κινηματογράφος έκλεισε λόγω μη προσέλευσης. Αλλά κανένας δεν το κατάλαβε γιατί κανένας δεν ξαναπέρασε από εκεί.
* Ο Κώστας Παπαθεοδώρου είναι δημοσιογράφος της ΕΡΤ

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.