Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Λαογραφικά Σημειώματα. Παραπάτησα…

Λαογραφικά Σημειώματα. Παραπάτησα…

«Αχ, να αγιάσουν τα πεθαμένα τ’. Έκοψε την προίκα και θα σώσ’ τον κοσμάκ’».

Το άκουσα, το άκουσα με τα ίδια τ’ αυτιά μου από τη θεια Βασίλω, όταν έμαθε πως καταργήθηκε η προίκα. Σαν μικρό παιδάκι έκανε. «Πάει κατά διαόλ’ αυτός ο Σατανάς. Μας ρούφηξε το αίμα ο παλιοχαμχούιας ο γαμπρός μ’». Πανηγύρι αληθινό έστησε η θεια Βασίλω. Πάντρεψε μια τσούπρα και είχε κι άλλ’ μία. Ο μικρός γιος, ο Θανάσης, είχε τράτα ακόμη. Έλεγαν πως «τα παίρνει τα γράμματα και θα σπουδάσ’». Κάπως έτσι υποδέχτηκαν στα χωριά την κατάργηση της προίκας. Θείο δώρο...
Όχι όλοι. Δύσκολα θα πίστευαν πως το βάσανο αυτό θα έσβηνε. «Ουχ παιδάκι μ’. Άμα δεν τον ρουπώσεις τον μουστερή με λίρες, δεν λέει να χορέψ’ τον Ησαΐα». Ήταν ο κανόνας. Κάτι ήξεραν. Ο νόμος μπορεί να γράφει. Καλά κάνει. «Άμα δεν φύγει από την κούτρα του καθενός η γλίνα, η προίκα θα βασιλεύει». Και βασίλευσε για πολλά χρόνια ώσπου καταργήθηκε και στη σκέψη και στη διάθεση του γαμπρού.
Τώρα πολλοί πιστεύουν ότι καταργήθηκε στα χωριά γιατί δεν υπάρχει πλέον νεολαία και γάμοι, «ουουου, ούτε που θυμάμαι από πότε έχουν να γίνουν...!».
Πίστεψε η καψοβασίλου πως ξέφυγε απ’ αυτό τον βραχνά. Αμ’ δε. Ο πεθερός, ο καινούριος «σήκωσε μπαϊράκ’». Ούτε που ήθελε να ακούσει τίποτε. «Η προίκα είναι προίκα. Δεν την χαρίζουμε». Το είπε και το έκανε. Τους ξετέντωσε να τη μαζέψουν. Ανάσα δεν πήραν. Πατέρας και Θανασάκης είχαν να «βάλουν βρακί στον κώλο τους» κάμποσα χρόνια, όσο να μαζώξουν την προίκα. Είχε σταματήσει και για δυο χρόνια τις σπουδές του. Είχε οργώσει όλο τον κάμπο, ούτε που ήξερε πόσες φορές. Και σαν την παντρέψανε την αδελφή και «πήγε στην ευχή του Θεού» τότε ήρθε η κατραπακιά. Ποιανού Θεού ευχή! Στην κατάρα του πεθερού πήγε η κοπέλα.
«Μπα, αυτός ο πεθερός της είναι μεγάλο ρετάλ’», έλεγε και ξανάλεγε η Βασίλου. Στην τύχ’ της κοπέλας μου έπεσε; Της κάνει το βίο αβίωτο», έλεγε και ξανάλεγε, χήρα πια η Βασίλου.
Και συνέχιζε: «μην το μάθει το παιδί, θα τον κρεμάσ’». Δεν το έμαθε το παιδί και έτσι δεν πραγματοποιήθηκε το κρέμασμα του πεθερού. Κρεμάστηκε όμως η κοπέλα. Η ζωή της ποδήλατο. «Άσπρο ψωμί δεν έφαγε». Στην πίκρα και στο χτύπημα. Γιατί είχε και χέρι μακρύ ο πεθερός. Βάραγε, αφού αυτός ήταν βαρεμένος στο μυαλό. Έδωσε και πήρε, την απελευθέρωσε από εκεί ο Θανάσης. Έφυγε η νύφη και έμενε στο πατρικό μαζί με την υπέργηρη πλέον Βασίλου. Μαζί...
Τον Θανάση τον κατάτρωγε αυτή η ιστορία. Ήθελε εκδίκηση. Όσο και να ορκίστηκε πως θα τα παραβλέψει, θα τα αφήσει να τα καταπνίξει ο χρόνος, αυτά δεν παραβλέπονται, δεν καταπίνονται. Σε βασανίζουν και σε ζιαγκανάν για το χειρότερο... Και ο διάολος, επειδή έχει κοντά ποδάρια, το πηγαίνει χωρίς να το καταλάβει κανείς εκεί. Εκεί στο σαϊτάνισμα.
Πανηγύρ’ ήταν, τις μπίρες του είχε πιει ο Θανάσης, τι μπύρες, το Βόσπορο ολόκληρο και καθώς περνούσε από τους πανηγυριζόμενους πέρασε χωρίς να το καταλάβει από το τραπέζι του πρώην πεθερού της αδελφή του. Μόλις τον είδε φεγγαριάστηκε. Του γύρισε ολόκληρο το τραπέζι πάνω του. Μπίρες, νερά, ποτήρια και κοψίδια στα μούτρα του. Έγινε χαμός! Κι όταν τον ρώτησαν γιατί, η απάντησή του ήταν πως παραπάτησε. Το σχόλιό του «πως ο ακατανόμαστος μια ζωή παραπατά κοινωνικά.
Είχα και εγώ δικαίωμα... Ας με κρίνει η κοινωνία». Η κοινωνία, ως γνωστόν δεν κρίνει, αλλά κρίνεται...

*Ο Χρήστος Τούμπουρος είναι συγγραφέας και ερευνητής

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.