Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

arta scale2020

Περί της τοιχοποιίας της οδού Σκουφά και άλλων τινών

Περί της τοιχοποιίας της οδού Σκουφά και άλλων τινών

Άρθρο - παρέμβαση Δημήτρη Βάσσου*

Κύριε διευθυντά, με αυστηρή προσήλωση διάβασα το άκρως ενδιαφέρον, τεκμηριωμένο και χωρίς αφορισμούς και κραυγές, άρθρο του πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρου Κολιοπάνου, στην εφημερίδα σας.

Με τις απόψεις του περί του «ΞΕΝΙΑ» στο κάστρο της Άρτας, όπως και με τις απόψεις και τους συνεχείς αγώνες του κ. Στάθη Μπαρτζώκα, συμφωνώ απόλυτα. Πιστεύω ότι ένα ξενοδοχείο με 33 δωμάτια, όπως προτείνει ο κ. Κολιοπάνος, στο χώρο αυτό, είναι απολύτως βιώσιμο και πειρασμός για έναν μελλοντικό επιχειρηματία, όταν μάλιστα και ο υπάρχων υπόλοιπος χώρος του κάστρου, διαμορφωθεί κατάλληλα με έργα υποδομής, όπως υπαίθριο θέατρο (με παρασκήνια αυτή τη φορά), γήπεδα τένις, μπαρ-καφετέρια κλπ. Επιτέλους, το κάστρο της Άρτας να γίνει όχι απλώς επισκέψιμο από τους ντόπιους, αλλά και πόλος έλξης γενικότερα.
Επίσης, συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του ιδίου ότι η Άρτα δεν στερείται εστιών πολιτισμού. Θα προσέθετα μάλιστα πως υπάρχουν ήδη και περισσότεροι απ’ όσους μπορεί να υποστηρίξει η πόλη. Στο σημείο αυτό θέλω να θίξω ένα πόλο έλξης που τελευταία έχει πέσει σε υπολειτουργικότητα. Πρόκειται για την Δημοτική Πινακοθήκη «Ιωάννης Μόραλης». Τα έχουμε πει πολλές φορές και σε κατ΄ιδίαν και σε ομαδικές συναντήσεις με το Δήμαρχο. Υπάρχουν στην πόλη μας κατάλληλοι άνθρωποι, απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με συγκεκριμένες απόψεις που μπορούν να συντελέσουν θετικά στο σημείο αυτό. Επιτέλους, κάτι δραστικό πρέπει να γίνει. Πιστεύω ότι ο ρόλος της Δημοτικής Πινακοθήκης στην πολιτισμική ανέλιξη της πόλης μας είναι σημαντικός, αντίστοιχος με το ρόλο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης που, σε σχέση με το χρόνο παρουσίας της στην πόλη μας, λειτουργεί υποδειγματικά. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή η Πινακοθήκη δεν επιτελεί το σκοπό της, όπως θα έπρεπε.
Για το άλλο θέμα που θίγει ο κ. Κολιοπάνος, δηλαδή την κατασκευή της νέας γέφυρας, δεν μπορώ, λόγω γνώσεων, να έχω άποψη. Αυτός ξέρει. Και απ΄ό,τι φαίνεται το θέμα το ξέρει καλά. Κυρίως όμως, ήθελα να θίξω ένα άλλο ζήτημα - μείζον κατά την άποψη μου - όσον αφορά την αισθητική της πόλης μας. Διαβάζουμε στο διαδίκτυο για την ένταξη του Οpen Mall στο ΕΣΠΑ, με χρηματοδότηση 100% και προϋπολογισμό 1.900.000 ευρώ. Όντως σημαντικό έργο, με το οποίο θα δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους και τον Εμπορικό Σύλλογο να προχωρήσουν στην καινοτόμο αυτή δράση, που θα δώσει ιδιαίτερη ταυτότητα στην πόλη μας.
Σε κανένα όμως σημείο, με την ευκαιρία του Οpen Mall, δεν διάβασα κάτι συγκεκριμένο για την αποκατάσταση της τοιχοποιίας της οδού Σκουφά. Πρόκειται για μία εξαιρετική παλαιά πέτρινη τοιχοποιία, καθ΄ όλο το μήκος της οδού, που ενώ αλλού θα αναδεικνυόταν και θα τονιζόταν, στην πόλη μας καλύπτεται βάναυσα με αλουμίνιο - μάρμαρο - ξυλοκατασκευές, δίκην νεοπλουτικών γουναρικών, ανάλογα με την αισθητική του κάθε καταστηματάρχη.
Δεν θεωρώ απαραίτητο να αναφερθούμε σε καταστηματάρχες που έχουν σεβαστεί το εξαιρετικό αυτό στοιχείο, ούτε και σ’ εκείνους που το έχουν βιάσει, ελπίζω όχι ανεπανόρθωτα. Μιά βόλτα στη Σκουφά θα σας πείσει. Ελπίζω η πρότασή μου αυτή να βρει τους κατάλληλους αποδέκτες και να μην υποβαθμιστεί, λόγω τυχόν δυσκολιών και αντιδράσεων. Με την ευκαιρία του Οpen Mall, η αποκατάσταση αυτή, στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, είναι ανάγκη να γίνει όπως σ’ όλα τα ιστορικά κέντρα των πόλεων της Ευρώπης. Το θέμα είναι ότι για την τοιχοποιία της Σκουφά και την ανάδειξή της, έχω συζητήσει στο παρελθόν με τους δημάρχους κ.κ. Οικονομίδη και Παπαλέξη, οι οποίοι έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον, το θεώρησαν έργο σημαντικό, κατά τα λεγόμενά τους, αλλά πέραν αυτών ουδέν συγκεκριμένο.
Επίσης, το έχω συζητήσει τελευταία με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Χουλιάρα, και το επισημαίνω από τον Απρίλιο του 2010. Άρα δεν είναι θέμα που θίγεται για πρώτη φορά. Ασφαλώς και υπογραμμίζω ότι η παρέμβαση αυτή πρέπει να γίνει ανεξαιρέτως σ’ όλο το μήκος της οδού Σκουφά, όπου υφίσταται πέτρινη τοιχοποιία και όχι σε ορισμένα σημεία μόνο, ή μόνο σε προσόψεις καταστημάτων. Επιμένω, όχι για την καλαισθησία της εξωτερικής όψης των καταστημάτων επ’ ευκαιρία του Open Mall, αλλά για ανάδειξη της τοιχοποιίας. Δεν ξέρω αν αυτή η παρέμβαση καλύπτεται από την συμφωνία του Open Mall. Είναι όμως κλασική ευκαιρία όλη η οδός Σκουφά να αναδείξει την υπέροχη και συγχρόνως ιστορική τοιχοποιίας της. Ευκαιρία που αν σήμερα χαθεί δεν πρόκειται ποτέ να αναδειχτεί το υπέροχο αυτό στοιχείο του ιστορικού κέντρου της πόλης μας. Θεωρώ ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικούς πόλους έλξης για την Άρτα.
Κλείνοντας θα προσέθετα και τα παρτέρια της οδού Σκουφά, που τα περισσότερα παρουσιάζουν θλιβερή όψη, με αναιμικά φυτά που αποψιλώνονται βίαια στο βωμό της βιτρίνας και της τέντας του κάθε καταστηματάρχη.
Ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, πιστεύω πως μπορούν να προσφέρουν ακόμη περισσότερα απ΄ όσα έχουν ήδη προσφέρει, για την ανάδειξη της αισθητικής της πόλης μας. Οι ευκαιρίες - δυστυχώς - δεν είναι πολλές.

*Ο Δημήτρης Βάσσος είναι τέως διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, κτηνίατρος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.