Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

arta scale2020

Φράχτες, φράχτες, φράχτες…

Φράχτες, φράχτες, φράχτες…

Φράχτες ασφαλείας, διαχωριστικοί, διακοσμητικοί, θρησκευτικοί, κοινωνικοί. Φράχτες σωφρονιστικοί, μεθοριακοί, στρατιωτικοί, πέτρινοι κάθε μορφής και απόχρωσης. Φυτοφράχτες, καγκελοφράχτες, τσιμεντοφράχτες, για το μποστάνι, για τα ζώα, για τα πτηνά. Φράχτες της απομόνωσης από τα αδιάκριτα βλέμματα, φράχτες του πλούτου, της ανισότητας, της καταπάτησης. Και του Έβρου, ακόμη.

Φράχτες που οριοθετούν ιδιοκτησίες κάθε μορφής με κάθετα παλουκώματα, δείγματα της αγριάδας των ανθρώπων. Λόφοι και πλαγιές ολόκληρες περιφραγμένες. Δεν υπάρχει σπιθαμή ελεύθερης διάβασης- ειδικά στη νησιωτική χώρα- κατά μήκος των δημόσιων δρόμων. Φράχτες παραδοσιακοί με καλαμωτές, σανιδένιοι με καλλιτεχνικές πινελιές σαν φυλακές, θαλάσσιοι κάθε μορφής. Φράχτες απροσπέλαστοι, κομμάτι της ζωής μας. Πνιγμένος ο κόσμος μας από συνοριακές γραμμές. Φράχτες των εμμονών μας, ωσάν ζωγραφιές των φόβων μας. Μια αρχέγονη ανάγκη των ανθρώπων για προστασία από την ανασφάλεια.
Από τα μαθητικά μας χρόνια οι δάσκαλοι μας μιλούσαν για όρια και σύνορα. Σαν μεγαλώσαμε, καταλάβαμε ότι η γη μας είναι νικημένη. Στένεψαν οι τόποι της, έχασε το ανάγλυφό της από μέταλλα, τσιμέντα και υλικά περίφραξης παντός είδους. Κι αυτή κάθεται αδιαμαρτύρητα και τη μοιράζουμε. Τη σχηματίζουμε σε οικόπεδα με θέα για να ξεχωρίζουμε από τους άλλους αλαζονικά. Η ιδιοκτησία της υποκλίνεται και την ευχαριστεί για τη μεγαλοσύνη της. Ο μόνος σύμμαχός της, τα παιδιά που δεν καταλαβαίνουν από περιορισμούς.
Μονιμοποίησαν οι άνθρωποι χωρίς ντροπή προς τη φύση τους φράχτες, αποκλείοντας όλα τα περάσματα. Ο εφιάλτης και οι νεκροί στο Μάτι, η πιο τρανή απόδειξη της αναισθησίας μας. Μα πόση ματαιοπονία να φέρουμε τη φύση στα μέτρα μας! Ντύνουμε τεράστιες εκτάσεις με αγκάθια μεταλλικά. Τα σκουριασμένα συρματοπλέγματα, δυστυχώς, κάνουν τα χωράφια μας να μοιάζουν με ναρκοπέδια. Ο παραλογισμός έγινε κανονικότητα. Αφέλεια είναι να νομίζει ο άνθρωπος ότι τον κόσμο θα τον κάνει δικό του και θα τον πάρει μαζί του εις Κύριον...
Διενέξεις, εγκλήματα, ψυχρότητες στις σχέσεις των γειτόνων, δικηγόροι, για να κρατήσουμε δικά μας λίγα ή περισσότερα μέτρα χώματος. Θα μας τα πάρουν, αν δεν τα αμπαρώσουμε! Η τέλεια έκφραση της απληστίας. Κι έγινε η ιδιοκτησία τρόπαιο, πατρίδα και το απόλυτο αδιαπραγμάτευτο σύνορο. Η ωραιότητα του κόσμου κομματιασμένη και διαμελισμένη.
Πανύψηλοι φράχτες χωρίζουν ανθρώπους και ζευγάρια μεταξύ τους. Περιφρουρούν... τη μοναξιά τους, τους απομόνωσαν στη συμβατότητα και χαραμίστηκε η ζωή τους. Εμπόδισαν να διαβεί στα σπίτια τους και στις καρδιές τους ο έρωτας, η αγάπη και τα τραγούδια της χαράς. Ερμητικά φραγμένες οι πόρτες και τα παράθυρα, που δεν άφησαν το φως να τους λούσει και ορθάνοικτες στην κατάθλιψη και την υποκρισία. Μια ανεκτή πορεία ανελευθερίας. Και τότε τι γίνεται; Αγαπήστε τους φράχτες σας, θα ζήσετε μαζί τους ισόβια!
Μελαγχολικά τα συμπεράσματα. Ματώνεις και δεν είναι εύκολο να παίζεις μ’ αυτά τα πράγματα. Μάλλον είναι αδύνατο να γκρεμίσεις όλου του κόσμου τους φράχτες. Χρειάστηκε μεγάλος αγώνας για να κατασκευασθούν και τώρα τι να σου κάνουν οι ψαλίδες...
Λιγότεροι φράχτες, περισσότεροι άνθρωποι, περισσότερες αγκαλιές, αγάπη και φως. Περισσότερη ελευθερία και σεβασμός στη μάνα γη.
ΥΣ: Το θέμα μας έχει και μια επικαιρότητα. Συντάσσεται, στις μέρες που ζούμε, και το Εθνικό Κτηματολόγιο. Εμείς μπορεί να σαρκάζουμε τις ατέλειωτες περιφράξεις των λόφων και των βουνών, αλλά μπορεί εύκολα μέσα από τη διαδικασία των δυο μαρτύρων να αποκτήσουν νομιμότητα και ιδιοκτήτες! Κι έτσι, μαζί με την άγρια βλάστηση, θα φυτρώσουν και ταμπελίτσες με νέα πωλητήρια.

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.