Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Προέχει ο πολιτισμός μας

Προέχει ο πολιτισμός μας

Γράφει ο Χρήστος Βλαχοπάνος*

Αποφασίσαμε να επιστρέψουμε μετά τις σπουδές μας και να ζήσουμε στην Άρτα. Ο πρώτος και βασικότερος λόγος είναι ότι αγαπάμε τον τόπο μας. Και ο δεύτερος πως η Άρτα είναι μια όμορφη πόλη, όπου μπορείς να βρεις και να βάλεις στην καθημερινότητά σου όλα αυτά τα αγαθά που εξασφαλίζουν στη ζωή σου τη γαλήνη και την ποιότητα που έχει ανάγκη. Είναι πολύ θετικό το γεγονός πως οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πλέον πειστεί πως ήρθε η σειρά της δικής μας γενιάς να αναλάβει την τύχη του τόπου μας και να τον πάει μπροστά.

Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέσα στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται. Η διαδρομή μας απαιτεί από τη μια να διατηρήσουμε την πλούσια ιστορική παράδοση της Άρτας, όπως αυτή αποτυπώνεται στα μνημεία της και στις αρχαιότητές της. Και από την άλλη να ανάψουμε το πράσινο φως και να φυσήξουμε την πνοή που αυτή απαιτεί, ώστε να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι υποδομές που θα την καταστήσουν μια σύγχρονη πόλη του πολιτισμού. Καλούμαστε ουσιαστικά να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας και το μέλλον των παιδιών μας. Και να διαμορφώσουμε μια νέα πραγματικότητα, μέσα στην οποία θα συνυπάρχουν αρμονικά το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

Η Άρτα έχει ομολογουμένως, πέραν όλων των άλλων, μια μακρά μουσική παράδοση. Την οποία ενίσχυσε ιδιαιτέρως η δημιουργία και η λειτουργία του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του σημερινού πανεπιστημίου. Δεν καταφέραμε, ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια της έντονης μουσικής δραστηριότητας την οποία απολαμβάνει η πόλη μας να δημιουργήσουμε και τις ανάλογες αίθουσες, οι οποίες θα μπορούν να φιλοξενούν αξιόλογες μουσικές εκδηλώσεις. Η αίθουσα «Διώνη» στο εκθεσιακό κέντρο, παρότι πληροί αρκετές από τις προϋποθέσεις, έχει περιπέσει, δυστυχώς, σε αχρηστία. Και ο κύριος λόγος είναι η απόστασή της από το κέντρο της πόλης.

Θα πρέπει να γίνουν πολλά και καλά για το μέλλον της πόλης. Προέχει, ωστόσο, να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και να συναποφασίσουμε για την αξιοποίηση των χώρων που βρίσκονται μέσα στον ιστορικό δακτύλιο της πόλης. Και σε πρώτη προτεραιότητα να θέσουμε την ίδρυση του Πνευματικού Κέντρου της Άρτας. Ανήκουμε στις ελάχιστες δραματικές εξαιρέσεις των πόλεων που δε φρόντισαν να στεγάσουν την πνευματική και πολιτιστική τους ζωή σε ένα σύγχρονο Πνευματικό Κέντρο. Και είμαστε η πόλη που δε διαθέτει Ιστορικό Μουσείο, ενώ διαθέτει τη μεγαλύτερη ιστορική παράδοση.

Κυρίαρχο αίτημα είναι η δημιουργία μιας νέας αίθουσας μουσικών συναυλιών και εκδηλώσεων στο κέντρο της πόλης. Και η αίθουσα αυτή θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε όλες τις απαιτήσεις που εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή φιλοξενία όχι μόνο μεγάλων ορχηστρών του κέντρου, αλλά και τοπικών σχημάτων, που θέλουν αλλά δεν μπορούν να δώσουν στην τοπική κοινωνία τον πολιτισμό που καλλιεργούν. Η παράταξη «Δημοτική Αναγέννηση», στην οποία έχω την τιμή να συμμετέχω, θεωρεί τον πολιτισμό στοιχείο που αναγεννά πραγματικά τον τόπο και του δίνει προοπτική. Με επικεφαλής την Τζένη Ταπραντζή - Κοίλια, είμαστε βέβαιοι πως θα αλλάξουμε την εικόνα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

* Ο Χρήστος Βλαχοπάνος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Δημοτική Αναγέννηση», είναι Μουσικολόγος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών, πτυχιούχος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.