Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: Η Ευρωπαϊκή διέξοδος σε ένα μίζερο πολιτικό σκηνικό

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: Η Ευρωπαϊκή διέξοδος σε ένα μίζερο πολιτικό σκηνικό

Γράφει ο Νίκος Αντωνιάδης*

Στις 26 Μαΐου καλούμαστε να ψηφίσουμε για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Οι εκλογές αυτές αντιμετωπίζονται από τους πολίτες ως μια πιο χαλαρή διαδικασία, στην οποία μπορούν να ψηφίσουν άλλο κόμμα από αυτό που ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, μπορούν να καταθέσουν μια ψήφο διαμαρτυρίας ή και να μην ψηφίσουν καθόλου. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Στις εκλογές αυτές, επιλέγουμε τους εκπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι περισσότεροι πολίτες γνωρίζουν ελάχιστα ή και τίποτα για τις αρμοδιότητες αυτού του Σώματος και για το ρόλο που παίζει στη διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να δίνουν μικρή σημασία στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο εκπρόσωπος που εκλέγουν ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο λειτούργημα που αυτός θα κληθεί να υπηρετήσει.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι βασικές λειτουργίες του Κοινοβουλίου:
Νομοθετική: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμορφώνει νομοθετικές προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα που αφορούν συνολικά την Ευρώπη και εγκρίνει προτάσεις της Επιτροπής ώστε αυτές να αποκτήσουν ισχύ νόμου για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέτοια παραδείγματα είναι η πολιτική ασύλου της Ένωσης, η εκπαιδευτική πολιτική για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο (το πρόγραμμα Erasmus+ είναι μια από τις σημαντικότερες συνιστώσες της), οι αποφάσεις για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών της ΕΕ (σύμβαση Schengen) και η πολιτική για το copyright και τα πνευματικά δικαιώματα.
Εποπτική: το Κοινοβούλιο εκλέγει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δίνει την έγκριση του (ένα είδος ψήφου εμπιστοσύνης) για τη σύνθεση της. Επίσης, εγκρίνει την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και συζητά τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τέλος, μπορεί να συστήνει επιτροπές για τον έλεγχο όποιων ζητημάτων κρίνει σκόπιμο. Τέλος, εξετάζει αναφορές ακόμη και από απλούς πολίτες της Ένωσης.
Δημοσιονομικές: το Κοινοβούλιο καταρτίζει τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ εγκρίνει και το μακροπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος ότι το Κοινοβούλιο εκ των πραγμάτων έχει ένα σημαντικό ρόλο στη χάραξη της στρατηγικής της ΕΕ και στην επιλογή των κατευθύνσεων τις οποίες αυτή πρέπει να ακολουθήσει για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών της. Τι χαρακτηριστικά λοιπόν πρέπει να έχει ο εκπρόσωπος που θα εκλέξουμε εκεί;
Πρέπει να έχει τις γνώσεις και το υπόβαθρο για να διαμορφώνει θέσεις για σημαντικά ζητήματα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Ένωσης.
Πρέπει να έχει ενεργή δραστηριότητα στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία, ώστε να γνωρίζει τα θέματα για τα οποία καλείται να λάβει θέση
Πρέπει να αποτελεί πραγματικό συνδετικό κρίκο μεταξύ των πολιτών και των οργάνων της ΕΕ, με διαρκή αλληλεπίδραση με την κοινωνία και με απολογισμό της δράσης του κατά τη διάρκεια της θητείας του και μετά τη λήξη της.
Ας δούμε σε αντιδιαστολή ποια είναι τα χαρακτηριστικά που ΔΕΝ πρέπει να έχει ο εκπρόσωπος αυτός:
Δεν πρέπει να επιδιώκει τον ευδόκιμο τερματισμό μιας μακράς πολιτικής καριέρας στο εθνικό κοινοβούλιο ή στην κυβέρνηση
Δεν πρέπει να στηρίζεται σε μια αναγνωρισιμότητα (επί το πλείστοντηλεοπτική) χωρίςκαμίασχέση με την πολιτική και κυρίως με το ευρωπαϊκόγίγνεσθαι
Μέχρι σήμερα, ο πολιτικός κόσμος της χώρας επιλέγει για τα ψηφοδέλτια του ανθρώπους οι οποίοι συνήθως σε πολύ μικρό βαθμό έχουν τα θετικά χαρακτηριστικά που περιγράφηκαν παραπάνω. Πολύ συχνά επιλέγονται γνωστοί αθλητές, άνθρωποι της τηλεόρασης, ηθοποιοί. Σε άλλες περιπτώσεις επιλέγονται κομματικά στελέχη με γερές βάσεις στον κομματικό μηχανισμό (κάτι που βοηθά σημαντικά λόγω της πανελλήνιας εμβέλειας που πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι). Τέλος, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου επιλέγονται άνθρωποι με μια ειδική ιδιότητα που θα απευθυνθεί στο θυμικό των ψηφοφόρων, χωρίς όμως πραγματική δυνατότητα να δουλέψουν στο σύνθετο και μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Εν τω μεταξύ, οι ψηφοφόροι φαίνεται να απέχουν από κάθε εκλογική διαδικασία με αυξανόμενα ποσοστά. Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 είχαν συμμετοχή μόλις 56% του σώματος. Υπάρχει αυξανόμενο αίσθημα απογοήτευσης και αποξένωσης των πολιτών από τη διαδικασία. Οι πολίτες όλο και συχνότερα εκφράζουν μια αδυναμία να βρουν κάποιον σχηματισμό που να τους εκπροσωπεί.
Κατά τη γνώμη μας, το υπάρχον πολιτικό προσωπικό της χώρας δε μπορεί, κάτω από τις σημερινές περιστάσεις, πλέοννα ανταποκριθεί και η δράση του εξαντλείται μόνο στην πολιτική του αναπαραγωγή.Η εποχή μας αποζητά αλλαγές σε πρόσωπα, ιδέες, στόχους και οράματα.
Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών που αντιλαμβάνεται πλέον ότι απαιτούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ώριμες από καιρό, χωρίς τις οποίες η χώρα θα βαλτώνει για τα επόμενα πολλά χρόνια, απομακρυνόμενη από το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι. Αρκετοί από αυτούς τους ανθρώπους συναντήθηκαν πριν δυο χρόνια στη Δημοκρατική Ευθύνη και τώρα προχωρούν θέτοντας υποψηφιότητα για τις Εθνικές εκλογές και για την Ευρωβουλή.
Η Δημοκρατική Ευθύνη προέρχεται από τον «πραγματικό κόσμο», από όλο το φάσμα της κοινωνίας μας.Από αποκλειστικά καινούριους ανθρώπους σε ένα συνδυασμό νέων και εμπείρων, που έχουν εργασία, έχουν άλλη αντίληψη για την πορεία της χώρας, και ισχυρές ιδέες που θέλουν να τις μοιραστούν με το Λαό μας και μαζί να τις κάνουν πεποίθηση για την πρόοδο του τόπου μας.Που πιστεύουν ότι η πολιτική δεν είναι πεδίο εξουσίας αλλά πεδίο ευθύνης.
Η Δημοκρατική Ευθύνη διαθέτει ένα πλήρες και επεξεργασμένο σύνολο θέσεων ήδη από το ξεκίνημα της και συνεχώς προσπαθεί να τις βελτιώνει και να τις εμπλουτίζει. Έχει προτάσεις για το πολίτευμα και τη διακυβέρνηση της χώρας, την οικονομία, την υγεία, όλους γενικά τους τομείς άσκησης πολιτικής. Κοινό χαρακτηριστικό οι πρακτικές λύσεις χρονιζόντων προβλημάτων και παθογενειών της χώρας. Ένα παράδειγμα είναι η πρόταση για το ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού, καθώς και η απαγόρευση υποβολής υποψηφιότητας βουλευτή για όποιον έχει διατελέσει υπουργός την προηγούμενη τετραετία. Άλλο παράδειγμα είναι το απλό φορολογικό σύστημα με σταθερούς φορολογικούς συντελεστές, αλλά κυρίως με σταθερό πλαίσιο, ώστε να υπάρχει ένα περιβάλλον φιλικό για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.
Στην ίδια κατεύθυνση, συγκροτήθηκε και το ευρωψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Ευθύνης. Αποτελείται από ανθρώπους ενεργούς στην αγορά, στα Πανεπιστήμια, στην οικονομία. Οι περισσότεροι δεν έχουν προηγουμένως εκτεθεί σε εκλογικές διαδικασίες και κάνουν σήμερα το βήμα για να διεκδικήσουν την έγκριση των πολιτών για να αναλάβουν την ευθύνη μιας διαφορετικής εκπροσώπησης.
Καλούμε όλους όσους πιστεύουν ότι πρέπει να αντιδράσουμε στην στασιμότητα και στο τέλμα να συνταχθούν μαζί μας. Η πρόσκληση αυτή αφορά και τους επώνυμους πολίτες από το χώρο της παραγωγής, της διανόησης, της τέχνης, της επιστήμης και της διοίκησης. Πέραν όσων έχουν ήδη συνδράμει στην προσπάθεια μας αυτή, καλούμε κάθε προσωπικότητα της χώρας αυτής να τη στηρίξει ενεργά.
Τους καλούμενα εμπλουτίσουμε μαζί την κοινωνία με νέες ιδέες. Δεν θέλουμε σωτήρες. Θέλουμε πολίτες. Να ενισχύσουν την προσπάθεια με το κύρος τη γνώση και την εμπειρία τους. Να προστατεύσουν μαζί με όλους εμάς, που πήραμε την πρωτοβουλία δημιουργίας της Δημοκρατικής Ευθύνης, την αυθεντικότητά της από κάθε τυχόν προσπάθεια νόθευσης, οικειοποίησης ή αμφισβήτησής της. Να μετατρέψουμε τις κακόφωνες διαφωνίες που ταλαιπωρούν ιστορικά την κοινωνία μας, σε μια εύρωστη και πολύχρωμη συμφωνία που θα ενώνει και φέρει γαλήνη στο έθνος μας.
Ήδη οι άνθρωποι της Δημοκρατικής Ευθύνης διαχέουν το μήνυμα τους σε όλο και περισσότερους πολίτες, που νοιώθουν να ασφυκτιούν στο σημερινό πολιτικό σκηνικό. Βλέπουμε μια απρόσμενη υποστήριξη, που εκφράζεται με ένα αίσθημα κυριολεκτικά ανακούφισης και προσμονής. Σε αυτούς τους πολίτες, έχουμε να πούμε ότι δεν πρόκειται να προδώσουμε την εμπιστοσύνη τους. Ζητάμε τη βοήθεια τους και τη συμμετοχή τους στην περαιτέρω βελτίωση και συνδιαμόρφωση του προγράμματος μας (έχει αναρτηθεί ολόκληρο στον ιστότοπο www.dimokratikiefthini.gr), ώστε αυτό να καθρεφτίζει τις απόψεις και τις γνώμες όσο το δυνατόν μεγαλύτερου πλήθους. Μαζί θέλουμε να δώσουμε αυτή τη μάχη και μαζί θα την κερδίσουμε.
Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, εντάσσεται και η δική μου υποψηφιότητα. Πιστεύω ότι έχω μια σημαντική εμπειρία στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ότι μπορώ να προσφέρω σε μια σειρά τομείς, όπως τις νέες τεχνολογίες, την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ψηφιακή πολιτική και τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων. Πάνω από όλα, καλώ τους πολίτες της Άρτας να εκτιμήσουν τη συνολική μου προσφορά στην κοινωνική ζωή της πόλης και να με στηρίξουν ως μια φωνή που θα εκφράζει αυθεντικά τη διάθεση για ισχυροποίηση του κοινού μας σπιτιού, που είναι η πατρίδα της πατρίδας μας, η Ευρώπη.
Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι όσοι επιθυμούμε την ανανέωση του πολιτικού σκηνικού με ανθρώπους της πραγματικής ζωής και οικονομίας. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, στηρίζουμε με θάρρος την τίμια πολιτική λύση, τη λύση της «Δημοκρατικής Ευθύνης».

*Ο Νίκος Αντωνιάδης είναι καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υποψήφιος ευρωβουλευτής της «Δημοκρατικής Ευθύνης»

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.