Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

maketa 2

Τα κορίτσια του Μόραλη - Μια συζήτηση με τον δημοσιογράφο Βασ. Καββαθά

Τα κορίτσια του Μόραλη - Μια συζήτηση με τον δημοσιογράφο Βασ. Καββαθά

Είχαμε την απόλυτη τύχη να αντικρύσουμε στη μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς το θηλυκό γένος του ζωγράφου, Γιάννη Μόραλη. Στον ίδιο χώρο αποτέλεσε για μας ευτυχή συγκυρία να μιλήσουμε με τον δημοσιογράφο, Βασίλη Καββαθά, για το μεγάλο ζωγράφο με αφορμή το νέο αφιέρωμά του με τίτλο «Ι. Μόραλης».

Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο μεγάλο λεύκωμα που μας θυμίζει έναν εσωτερικό και εξωτερικό διάλογο του Βασίλη Καββαθά με τον μεγάλο δάσκαλο. Τα λατρεμένα κορίτσια του Μόραλη αλλά και του Βασίλη, το ήθος και το κάλλος που σίγουρα προέρχεται από μια άλλη εποχή και ένα άλλο βλέμμα, που σε μας τους νεότερους αποτελεί έλλειμμα παιδείας και αισθητικής όχι για να το αποκτήσουμε, απλά και μόνο να το παρακολουθήσουμε.
Η λατρεία του γυναικείου σώματος, που μετατράπηκε σε συναίσθημα και μετά σε τέχνη, τέχνη υψηλή και ωραία. Μπορεί ο ζωγράφος να στην Αθήνα από την Άρτα και κατόπιν την Πρέβεζα, από δύο πόλεις δηλαδή που κάποτε ήταν λαμπρές, όμως μέσα του κουβαλούσε έναν τεράστιο πολιτισμό που σίγουρα τον προκάλεσε ο πατέρας του φιλόλογος, ο χώρος και ο τόπος του, ο δικός του τόπος, η ελευθερία και η δύναμη της έκφρασης που τον ακολουθούσαν.
Τα κορίτσια του Μόραλη, το περίγραμμά τους, η πρόθεση και η αφαιρετικότητα χαρακτήρισε τελικά το σχήμα που κουβαλούσε μέσα του, όπως βεβαίως και το πρωτόχρωμα, που επίσης συγκράτησε ως αίσθηση και έκφραση που μετουσιώθηκε σε ερωτική λιτανεία. Μια σπουδή στην αίσθηση αλλά και στο βλέμμα. Πολλοί διατύπωσαν πως ο Γ. Μόραλης δίδαξε το βλέμμα και την αισθητική του όσο μπορεί βέβαια να το διδάξει κάποιος και να το αποδώσει. Το θηλυκό γένος του Μόραλη, όχι να μας κοιτά υποχρεωτικά κατάματα, αλλά και με χαμηλωμένα τα μάτια και πέρα απ΄ αυτό που βλέπουν ή είδαν στη μέρα τους ή τη νύχτα τους. Μέρες πιο ελαφρές και ώρες πιο λυγερές.

Βρεθήκαμε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με την Μοραλική ομορφιά, η οποία βασίζεται στη λειτουργία του βλέμματος και του χρώματος, στη δύναμη του βλέμματος, ενός βλέμματος που μπορεί να σε εκμηδενίσει. Να σε σβήσει από τον χάρη, να σε μαυρίσει ή και να σε φωτίσει τόσο πολύ που δεν μπορείς να αντέξεις τόσο φως! Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Βασίλη Καββαθά για τις πτυχές του και τους διαλόγους του μέσω του Επιδαύριου βίου και ήθους του, μια και όλα αυτά κάπως συγκλίνουν και μερικώς συμπίπτουν για να διατυπωθούν. Πάντοτε οι συνθήκες φωτός είναι ιδιαίτερες και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η τέχνη είναι τελικά πάνω από το άτομό μας...Όταν αναχωρούμε την αφήνουμε -δυστυχώς- απροστάτευτη.

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.