Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Σταμάτης Κριμιζής. Με γεγωνυία τη φωνή, διδάσκει την αριστεία, την αξιοκρατία και την αξιολόγηση

Σταμάτης Κριμιζής. Με γεγωνυία τη φωνή, διδάσκει την αριστεία,  την αξιοκρατία και την αξιολόγηση

Γράφει ο Βασίλης Κατσώτης*
Ο Σταμάτης Κριμιζής γεννιέται στο Βροντάδο της Χίου, στο τέλος του μεσοπολέμου, λίγο πριν ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και όταν ολοκληρώνει τις εγκύκλιες σπουδές του, πηγαίνει στις ΗΠΑ, καθώς ο πατέρας του είναι ήδη μετανάστης εκεί, ώστε πριν τα δεκαοχτώ του να πάρει την Αμερικανική υπηκοότητα.

Σπουδάζει Φυσικός στη Μινεσότα, και στην Αϊόβα ολοκληρώνει την διδακτορική του διατριβή, υπό την καθοδήγηση του J.A. VanAllen, που ανακάλυψε τις αντίστοιχες ραδιενεργές ζώνες VanAllen γύρω από τη Γη. Γίνεται εκεί Επίκουρος καθηγητής και το 1972 δέχεται μια πρόταση από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, να γίνει καθηγητής.
Και εδώ αρχίζουν τα μεγάλα διδάγματα για όλους μας. Ο διάσημος καθηγητής του, Van Allen, του προτείνει, λοιπόν, να παραμείνει στην Αϊόβα, να μην δεχτεί τη θέση στο Johns Hopkins, προσφέροντάς του μια θέση καθηγητή και ειρήσθω εν παρόδω μια σίγουρη καριέρα με βέβαιη επαγγελματική αποκατάσταση.
Ο νέος-τότε- επιστήμονας, Σταμάτης Κριμιζής, δίνει την εξής απάντηση στον μέντορά του: «Αν κάνω σωστά τη δουλειά μου και αξίζω, δε νομίζω να έχω πρόβλημα με την εξέλιξή μου σαν καθηγητής στο Johns Hopkins, ειδάλλως αν δεν αξίζω, ας πάω σπίτι μου». Ο Van Allen εντυπωσιάστηκε και γελώντας, του είπε: «Να μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση».
Άραγε πόσοι θα έπρατταν το ίδιο; Ο Σταμάτης Κριμιζής όμως γι’ αυτό μεγαλούργησε. Δεν ακολούθησε την πεπατημένη, αλλά χάραξε τον δικό του δρόμο, με την πυξίδα του σταθερά προσανατολισμένη στις σταθερές αξίες της ζωής. Το ήθος, η σκληρή δουλειά και το πείσμα του Έλληνα που δεν έχει καμιά άλλη επιλογή παρά από το να πετύχει με αυτό που καταπιάνεται. Για να πετύχεις όμως τα σπουδαία, πρέπει να ταπεινώσεις το «εγώ σου» και να γίνεις το γρανάζι μιας καλοδουλεμένης μηχανής. Μας πρέπει, λοιπόν, ομαδική δουλειά με συνεργασίες, ειδάλλως δεν πρόκειται να βαδίσουμε προς τα εμπρός.
Δυστυχώς, έχουμε μάθει να μεγαλοποιούμε και να θαυμάζουμε το άτομο, αλλά, όπως λέει και ο μεγάλος αστροφυσικός μας, Σταμάτης Κριμιζής: «υποτιμούμε τη δύναμη της ομάδος στην πατρίδα μας». Κοντολογίς οφείλουμε να συνεργαστούμε μεταξύ μας, να ενώσουμε δυνάμεις και να χαράξουμε δρόμους εκεί που δεν υπάρχουν.
Ο Σταμάτης Κριμιζής γυρίζει σ’ όλη την Ελλάδα αποδεχόμενος προσκλήσεις για να μιλήσει, με βασικό του στόχο να μυήσει τα παιδιά στον κόσμο του. Ένα κόσμο που εκτός από αστέρια και πλανήτες στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες, όπως μας φανέρωσε εκείνο το Σαββατόβραδο του Λαζάρου στην Άρτα, καλεσμένος του Συλλόγου Αστρονομίας και Διαστήματος, Αστρολάβος: Στην Αριστεία, στην Αξιοκρατία και στην Αξιολόγηση.
Ας τα αναλύσουμε όμως ένα-ένα: Αριστεία: δηλαδή η προσπάθεια να γίνει κάποιος σπουδαίος, να διαπρέψει και να είναι στον τομέα του ο καλύτερος. Την Αριστεία όμως δεν την θέλουν όλοι. Ποιοι άραγε την φοβούνται; Οι μέτριοι, που θέλουν όλοι να είναι ίσοι. Ίσοι, γιατί θέλει κόπο η αριστεία ή δεν έχουν την ικανότητα να την πετύχουν ή δεν θέλουν να παλέψουν γι’ αυτή. Εξισωτικές τάσεις ώστε να μην ξεχωρίζει κανείς.
Γίνεται όμως η κοινωνία να μην αναγνωρίσει το ταλέντο, την πνευματική ανωτερότητα και την ικανότητα κάποιων ανθρώπων να μεγαλουργήσουν; Να μην υπήρχε, λοιπόν, ο Σωκράτης, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Πυθαγόρας, ο Κομφούκιος, ο Λεονάρντο ντα Βίτσι, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Πικάσο, ο Μότσαρτ, ο Μπετόβεν, ο Καβάφης και τόσοι άλλοι σπουδαίοι άνθρωποι.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο πολιτισμός γεννήθηκε επειδή ο καθένας θέλει να γίνει ικανότερος, να ξεχωρίζει από τους άλλους, να ωφελήσει τον εαυτό του και κατ’ επέκταση και όλο τον υπόλοιπο κόσμο.
Αξιοκρατία: δηλαδή η επιλογή, προώθηση ή επικράτηση εκείνων που αντικειμενικά είναι και θεωρούνται οι πιο άξιοι και ικανοί.Πρέπει όλοι να το κατανοήσουμε: δεν έχουμε μέλλον σαν χώρα αν δεν στηριχθούμε στην αξιοκρατία. Δεν μπορούμε να βαδίσουμε πλέον αλλιώς. Υπονομεύουμε τα ίδια μας τα παιδιά αν δεν πάψουμε να εθελοτυφλούμε και να κλείνουμε το μάτι «στους δικούς μας». Δεν θα μείνει νέος για νέος σ’ αυτόν τον τόπο, γιατί όλοι οι άξιοι και ικανοί θα φύγουν για να αναζητήσουν και να κερδίσουν το αυτονόητο. Αυτό που πραγματικά τους αξίζει. Με τι θα μείνουμε εμείς εδώ, άραγε; Με τους κουμπάρους μας, με τα ξαδέρφια μας, με τα δικά μας παιδιά και όπως αλλιώς κατά καιρούς έχουμε ακούσει να τους λένε.
Αξιολόγηση: δηλαδή, το να εντοπίσει κάποιος τα θετικά ή αρνητικά στοιχεία κάποιου και να κρίνει με βάση αυτά τα στοιχεία την επίδοση, την αποτελεσματικότητα ή την αξία του, ειδικά σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους. Πρέπει να στηριχθεί και να επιδιωχθεί πλέον η αξιολόγηση, ώστε να αφήσουμε τους νέους ανθρώπους στην κρίση με αντικειμενικά κριτήρια για να τους αποδοθεί αυτό που τους αξίζει.
Παρεμπιπτόντως, η Αριστεία, η Αξιοκρατία και η Αξιολόγηση μαζί, είναι η Λυδία λίθος της ίδιας της Δημοκρατίας και το στοιχειοθετώ. Η Δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα που ορθώς εξισώνει όλους τους πολίτες στη βάση του, παραταύτα όμως στην κορυφή του είναι κατ’ ανάγκη «αριστοκρατικό», διότι επιβάλλεται να κυβερνούν οι καλύτεροι και οι πιστοποιημένοι άξιοι.
Ο Σταμάτης Κριμιζής, ως ένας συνεπής πνευματικός φάρος, είναι κοινωνός πλέον της Αριστείας, της Αξιοκρατίας και της Αξιολόγησης, σ’ όλους τους τόνους, όμως για εμάς είναι και άλλα τρία άλφα: Αγαστός, Αέναος και Ανέσπερος.

*Για το Σύλλογο Αστρονομίας και Διαστήματος «Αστρολάβος» υπογράφει ο Βασίλειος Κατσώτης

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.