Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

banner 01

Στόχος μας η παροχή φροντίδας με επίκεντρο τον άνθρωπο - Βαθύτατα ανθρώπινο το μήνυμα του Αθανάσιου Μιχάλη

Στόχος μας η παροχή φροντίδας με επίκεντρο τον άνθρωπο - Βαθύτατα ανθρώπινο το μήνυμα του Αθανάσιου Μιχάλη

Βαθύτατα ανθρώπινο είναι το περιεχόμενο του κειμένου που απευθύνει προς τους συναδέλφους του ο διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας νοσοκομείου Άρτας, Αθανάσιος Μιχάλης, και μέσω της εφημερίδας μας προς το Αρτινό κοινό. Επίκεντρο αποτελεί η φροντίδα του ασθενούς και η αποκατάσταση της υγείας του, καθώς η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες του νοσηλευτικού ιδρύματος με την διασφάλιση ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ασκούνται χωρίς διακρίσεις κάθε μορφής.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό σημείωμα με υψηλά νοήματα, με τον Αθ. Μιχάλη να επισημαίνει επί παραδείγματι: «Η θεραπεία μιας νόσου μπορεί να είναι εντελώς απρόσωπη, αλλά η φροντίδα ενός ασθενούς πρέπει να είναι απόλυτα προσωπική. Φροντίζεις μια ασθένεια: Κερδίζεις ή χάνεις. Φροντίζεις έναν άνθρωπο: Κερδίζεις, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Η πρόκληση στέκεται μπροστά μας». 

Ολόκληρο το κείμενο έχει ως ακολούθως: «Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι. Αυτές τις άγιες μέρες, ημέρες χαράς, αγάπης, αναγέννησης, αισθάνομαι την ανάγκη να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την προσφορά σας.
Τα Χριστούγεννα έχουν συνδεθεί με την έννοια των δώρων, της χαράς, των βαθύτερων συναισθημάτων, ωστόσο για όλους εσάς οι έννοιες αυτές υπάρχουν στην κάθε σας μέρα. Προσφέρετε τις υπηρεσίες σας και πέρα απ’ αυτές την αγάπη, το χαμόγελο, τη συμπόνια. Η Νοσηλευτική ανήκει στις ανθρωπιστικές επιστήμες και είναι αυτή που ένωσε όλους εμάς σ’ ένα κυρίαρχο στόχο, τον άνθρωπο. Είναι βέβαιο πως για να υπηρετήσει κανείς την επιστήμη αυτή θα πρέπει να έχει αυτογνωσία και βαθύτατα καλλιεργημένη ενσυναίσθηση.
Όλοι εμείς, κουβαλώντας ο καθένας το δικό του εσωτερικό θησαυρό από συναισθήματα και εμπειρίες, αναμνήσεις βιωματικές αλλά και αφηγηματικές από τα βάθη του παρελθόντος από τους οικείους μας, δημιουργούμε μια ξεχωριστή κουλτούρα, μια δεξαμενή ανθρώπων που είναι έτοιμοι κάθε στιγμή να προσφέρουν στον συνάνθρωπο.
Για εμάς τους εργαζόμενους στη Νοσηλευτική υπηρεσία, η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα που σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε προσιτή και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη τη στιγμή που τη χρειάζονται περισσότερο. Οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να είναι προσβάσιμες, αποτελεσματικές, ασφαλείς, ανθρωποκεντρικές και με ελάχιστη σπατάλη.
Μέριμνά μας είναι, η παροχή ολιστικής νοσηλευτικής φροντίδας, όπως διέπεται από σύγχρονες μεθόδους και αντιλήψεις, η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας με την διασφάλιση ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ασκούνται χωρίς διακρίσεις κάθε μορφής, λόγω φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικής ή άλλης γνώμης, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, περιουσίας, γέννησης ή άλλη κατάσταση, όπως η αναπηρία, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση, ο σεξουαλικός προσανατολισμός η ταυτότητα φύλου, η κατάσταση υγείας, ο τόπος διαμονής, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση, καθώς και η ορθολογική διαχείριση των πόρων και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του Νοσοκομείου μας, ώστε να συντελεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας.
Στόχος μας είναι η παροχή φροντίδας με επίκεντρο τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει φροντίδα των ανθρώπων, των ασθενών, των οικείων τους, των φροντιστών τους και άλλων με συμπόνια, αξιοπρέπεια και σεβασμό. Σημαίνει την συμμετοχή τους στην λήψη αποφάσεων για την υγεία και την φροντίδα που θα λάβουν. Σημαίνει να κάνεις πράγματα «με τους» ανθρώπους και όχι «σε αυτούς». Η φροντίδα με επίκεντρο τον άνθρωπο δεν πρέπει να ασκείται ρητορικά αλλά στην πραγματικότητα. Αυτό δεν απαιτεί κάποια δαπανηρή καινοτομία. Πρόκειται για μια επιστροφή σε αξίες που θέτουν τον άνθρωπο στη καρδιά της υγειονομικής περίθαλψης. Η θεραπεία μιας νόσου μπορεί να είναι εντελώς απρόσωπη, αλλά η φροντίδα ενός ασθενούς πρέπει να είναι απόλυτα προσωπική. Φροντίζεις μια ασθένεια: Κερδίζεις ή χάνεις. Φροντίζεις έναν άνθρωπο: Κερδίζεις, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Η πρόκληση στέκεται μπροστά μας.
Όραμά μας να βελτιώσουμε την υγεία του πληθυσμού με την πρόληψη και κατά τη νοσηλεία των συνανθρώπων μας. Να ανακουφίσουμε τον πόνο από την αρρώστια, να ανακουφίσουμε την ψυχή από το δυσβάσταχτο βάρος της ανημπόριας και της απώλειας.
Η επιστημονικότητα και ο επαγγελματισμός είναι μερικά από τα εφόδιά μας.
Σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ επειδή για ένα ακόμη χρόνο, συνοδοιπόροι στο δύσβατο μονοπάτι της προσφοράς σταθήκατε άξιοι των περιστάσεων.
Εύχομαι από την καρδιά μου, η νέα χρονιά να χαρίσει υγεία σωματική και ψυχική σε εσάς και τις οικογένειές σας, καθώς και επιτυχίες τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο».

Με εκτίμηση, Αθανάσιος Μιχάλης, Διευθυντής Νοσηλευτικής υπηρεσίας νοσοκομείου Άρτας

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.