Logo
Print this page

Το πανδοχείο «η αγάπη»

Το πανδοχείο «η αγάπη»

Eνα ταξίδι αγάπης σε ασπρόμαυρους καιρούς, με στάση διαρκείας σε ένα Πανδοχείο-Χάνι στην τοποθεσία Κάτω Καλεντίνη, που απέχει γύρω στα 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας. Έστεκε εκεί επιβλητικό από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι το 1943, χρονιά που το πυρπόλησαν και το κατέστρεψαν οι κατακτητές Γερμανοί.

Μια συμπαθής τάξη επαγγελματιών οι διαχειριστές του, που τους έλεγαν «Χατζήδες». Ήταν, στη σημερινή γλώσσα, μια μορφή παροχής υπηρεσιών με καταλύματα για ανθρώπους και ζώα (άλογα και μουλάρια). Ξενώνας εποχής κι όχι ρομαντικό ξενοδοχείο, σπουδαίας λειτουργικότητας και αναγκαιότητας, γιατί εκτός από ανάπαυση είχε και φαγητό. Φασολάδα με... πολύ ζουμί για τους αγωγιάτες και σανό για τα «ζωντανά», που είχαν πάντα προτεραιότητα και απολάμβαναν το μέγιστο σεβασμό από τους ιδιοκτήτες τους. Κι αυτοί οι ανώνυμοι στρατοκόποι, αποκαμωμένοι από την πεζοπορία και ταγμένοι σ’ όλη τους τη ζωή να κουβαλάνε τα γεννήματα της γης τους, κάπου έπρεπε να κουρνιάσουν όπως-όπως για να περάσει η βραδιά.
Λίγα τα παγωμένα δωμάτια, υγρά, ομαδικός ο ύπνος και οι κοριοί απαραίτητοι συνοδοί... Θα έπαιρναν μεγάλες ανάσες -κύρια Αγναντίτες και Μελισσουργιώτες- στο σταθμό της «αγάπης», για να συνεχίσουν την επόμενη το πονεμένο ταξίδι τους.
Ας γνωρίσουμε καλύτερα και ας ανασύρουμε στην επιφάνεια ανθρώπους, τους οποίους διάλεξε η μοίρα τους να γεννηθούν σ’ έναν τόπο που μόνο βάσανα και στερήσεις είχε να τους προσφέρει: μορφές που, με εξαιρετικές αντοχές και σκοτεινές ρυτίδες μιας σκληρής ζωής, έσερναν αμίλητοι τα κορμιά τους μέσα στην εξάντληση. Σχημάτιζαν μικρά καραβάνια και οι ώρες περπατησιάς ήταν ατέλειωτες.
Με φαρμάκι το στόμα από το λαθραίο τσιγάρο, με κολλημένη τη γλώσσα από τη δίψα, με τρύπιο το παπούτσι, με κακομπαλωμένο το παντελόνι, θα καθίσουν να απολαύσουν πρώτα έναν σκέτο καφέ. Ύστερα κάτι να φάνε για να ξημερώσουν και να πάρουν δύναμη για το υπόλοιπο της διαδρομής. Σκληρό το στρώμα, λίγα τα σκεπάσματα, αγριεμένος ο Καλεντιώτικος (ποταμός), απελπισμένες οι βροντές των κεραυνών, ο βοριάς να λυσσομανά στου αγωγιάτη τη βραδιά. Στου αγωγιάτη με τα κουρασμένα του όνειρα φωτισμένα αχνά από το καπνισμένο λαμπόγυαλο.
Από αυτή τη θαμπή ζωή σε θλιμμένες εποχές εμπνεόταν ο μεγάλος μας μουσικός, Τάσος Χαλκιάς, κι έφτιαχνε τα περίφημα Ηπειρώτικα μουσικά διαμάντια!
Δυο ώρες πριν φέξει η νύχτα, θα φύγουν για το υπόλοιπο της διαδρομής. Πάλι θα ματώσουν, πάλι στις ανηφοριές, πάλι στους χωματόδρομους, πάλι στον αγώνα ανθρώπων και ζώων...
Αναφορές σε σοβαρά και αστεία περιστατικά υπάρχουν πολλές από τους επιζώντες ακόμη υπερήλικες πλοηγούς ή επιβάτες. Όπως: ήταν κάποτε ένας αγωγιάτης που κοιμόταν βαριά και, για να ξυπνά στην ώρα του, είχε πάντα μαζί του μέσα στον ντορβά ένα βαρύ ξυπνητήρι. Να όμως που κάποια φορά λάθεψε στη ρύθμιση κι αυτό χτύπησε κατά τη διαδρομή... Τα εμπορεύματα και το μουλάρι τα ψάχνουν ακόμη, γιατί φοβήθηκε ο «Ντορής», αγρίεψε κι έγινε καπνός...
Όταν η ρόδα άρχισε να εκτοπίζει το πέταλο, έπρεπε οι άνθρωποι «της αγάπης» να προσαρμοστούν στις καινούργιες ανάγκες της εποχής. Το σημείο που έστεκε το Χάνι έγινε τόπος μεταφόρτωσης ανθρώπων και εμπορευμάτων, γιατί ο αυτοκινητόδρομος από την Άρτα τερμάτιζε εκεί. Αργότερα εξυπηρετούσε και τους εργάτες που δούλευαν για την κατασκευή του δρόμου προς τον ορεινό όγκο. Έτσι χρειάστηκε να φτιάξει ο νοικοκύρης και μεγάλο ξυλόφουρνο, που μπορούσε να βγάζει ψωμί μέχρι τριακόσιες οκάδες την ημέρα, να έχει και πιο πολλά φαγητά για να χορτάσει τόσος κόσμος... Και, στο κιόσκι φτιαγμένο από φτέρες, είχαν προς διάθεση ωραία μήλα από δική τους πρωτοποριακή καλλιέργεια.
Πανδοχεία-χάνια αποτέλεσαν σταθμούς στο ταξίδι ενός κόσμου που ήταν αμετάκλητα γραφτό να «φύγει» κάτω απ’ αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες ζωής. Σήμερα ο τόπος αυτός είναι πνιγμένος μέσα στα νερά της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου. Κρίμα που δεν φροντίσαμε να κρατήσουμε και να αναδείξουμε με σεβασμό κάπου ένα Χάνι. Θα το είχαμε σαν μνημείο ιστορικής μνήμης. Κάτι σαν ανηφορικό μονοπάτι προς τις ρίζες μας. Κι είχαμε τόσα πολλά...

Latest from Δημήτρης Ντάλας

Template Design © Joomla Templates GavickPro. All rights reserved.