Logo
Print this page

Τα ζαχαρένια μας φρούτα

Τα ζαχαρένια μας φρούτα

Η γλύκα τους στη ζωή μας! Μια στοιχισμένη γλυκύτητα, κλεισμένη αεροστεγώς σε βαζάκια. Ανόθευτη, γνήσια, χυμώδης. Κεράσι, σταφύλι, καρπούζι, σύκο, πορτοκάλι, νεράτζι και ό,τι άλλο χωρά η φαντασία σας.

Καμαρώνουν οι γυάλινες συσκευασίες και αντανακλούν το φως στα βλέμματά μας. Προκαλούν τα χρώματά τους, που επιζητούν να γλυκάνουν τα πικρά μας στόματα. Μας πιάνει βαθιά λιγωμάρα και θέλουμε να τα δοκιμάσουμε όλα! Ένας ποταμός αρωμάτων και σχημάτων. Τι να πρωτοδιαλέξεις, που θέλεις να κατεβάσεις όλα τα ράφια...
Έτσι, λοιπόν, θέλατε δε θέλατε, σας ανοίξαμε την όρεξη για ένα γλυκάκι του κουταλιού. Το κουταλάκι που στάζει γλύκα και παράδοση. Ξεχασμένες σπιτικές συνταγές με πρώτη ύλη από ζουμερά φρούτα του μπαξέ ή του δάσους, τις οποίες επανέφεραν στις μέρες μας κάποιες κυρίες μέσα από συνεταιρισμούς ή από μόνες. Διαγωνίζονται μεταξύ τους να μας προσφέρουν πρωτότυπες γεύσεις και να μας προτείνουν συνταγές με όσο το δυνατόν λιγότερες θερμιδικές επιβαρύνσεις... Κατάφεραν μ’ αυτόν τον εύσχημο τρόπο να κάνουν τις καλλίγραμμες να τα «τσακίζουν» χωρίς τύψεις! Υπάρχουν βεβαίως και οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις, που κάνουν χρυσές δουλειές με όπλο την ποιότητα, τη φαντασία και το μεράκι τους.
Γλυκό χαμόγελο, πολιτιστική κληρονομιά και... γευστική υστερία των πιτσιρικάδων. Όμως, πιο πολύ μνήμες. Μνήμες γερές, γιατί μας πάνε κατευθείαν στις μικρές επιθυμίες της καρδιάς μας. Στα παιδικάτα μας, που το ταπεινό γλυκούλι πλημμύριζε μοσχοβολιές τα σπίτια μας. Το χαρακτηριστικότερο δείγμα λαϊκής φιλοξενίας, αλλά απρόσιτο στους... ανήλικους. Ήταν απαγορευμένο, γιατί διεκδικούσαν ολόκληρο το βάζο, κι έτσι για να προστατευτεί από τους εισβολείς φυλασσόταν στο θησαυροφυλάκιο του σπιτιού. Δηλαδή, στο ντουλαπάκι. Κι εκείνο το ρημάδι το κλειδί να μη βρίσκεται με τίποτε!
Η μάνα μας το έφτιαχνε με «το μάτι», χωρίς να γνωρίζει από τσελεμεντέδες. Άπειρες τέτοιες γλυκές επιτυχίες στιγμιαίων εμπνεύσεων έφτασαν μέχρις εδώ από γενιά σε γενιά. Προσφέρονταν με καμάρι στον επισκέπτη επάνω σε ασημένιο κυρίως δίσκο, στολισμένο με το «σεμέν», και δροσερό νερό από την πηγή. Πού Ψυγεία! Μόλις δοκιμάζονταν, καλοδεχούμενη η επιδοκιμασία. «Γεια στα χέρια σου», ήθελε να ακούει η σεμνή οικοδέσποινα και να χαμηλώνει τα μάτια, αν η καλή κουβέντα προερχόταν από το άλλο φύλο...
Καθημερινή ή γιορτή το ίδιο έκανε. Το θεϊκό απ’ το γυαλί ήταν για τον ξένο. Τον έκαναν να νιώσει σπουδαίος και τιμώμενος. Φτωχοί άνθρωποι, αλλά αξιοπρεπείς και με ζεστή καρδιά. Με ιεροτελεστία το σέρβιραν στα γιορτάσια, στις γεννήσεις, στους αρραβώνες. Στα τελετουργικά των γάμων, λίγο πριν αναχωρήσουν οι καλεσμένοι της νύφης από το γλέντι, θα το κερνούσε υποχρεωτικά η ίδια η νύφη, με το αζημίωτο φυσικά...
Να κι ένα απρόσμενο δώρο από τα χρόνια της κρίσης! Ευνοήθηκε το ξεχασμένο σπιτικό γλυκό και το μικρό πιατελάκι. Έτσι επανήλθαν οι γλυκές καλές συνήθειες των συμπατριωτών μας. Τώρα «φοριέται» πολύ!
Σας κερνάμε όλους με χαρά από ένα «του κουταλιού» με υπόκλιση και σεβασμό σ’ εσάς και στα δώρα της φύσης. Κι όσοι δεν μπορέσουν να πάρουν, θα τους το κρατήσουμε. Αντέχει στο χρόνο και δε χαλάει.
Κάπου είδα μια επιγραφή σαν απόφθεγμα που έγραφε με μεγάλα γράμματα: το φίλο σου κέρνα γλυκό του κουταλιού και τον εχθρό σου πάστα.

Latest from Δημήτρης Ντάλας

Template Design © Joomla Templates GavickPro. All rights reserved.