Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

H άνοια και η νόσος Alzheimer σήμερα

H άνοια και η νόσος Alzheimer σήμερα

Γράφει η Δρ. Παρασκευή Σακκά*
Στις αναπτυγμένες χώρες, η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έφερε στο προσκήνιο την άνοια (α στερητικό + νους) με ποιο συχνή μορφή τη νόσο Alzheimer (60% των περιπτώσεων) σαν ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα.

Παγκοσμίως, στις μέρες μας υπάρχουν 50 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια, αριθμός που θα αυξηθεί δραματικά στο μέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα 200.000 άτομα με άνοια και ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000.

Η νόσος Alzheimer και οι άλλες μορφές άνοιας προκαλούν υψηλή υγειονομική δαπάνη, ως αποτέλεσμα των αυξημένων αναγκών για θεραπευτική αγωγή και φροντίδα του πάσχοντος και υποστήριξη των φροντιστών. Το ετήσιο κόστος της άνοιας παγκοσμίως το 2018 ανέρχεται σε 1 τρις δολάρια. Το ετήσιο κόστος της άνοιας στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 3-6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η νόσος Alzheimer χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση στον εγκέφαλο δύο παθολογικών πρωτεϊνών, του β-αμυλοειδούς και της τ-πρωτεΐνης που προκαλούν εκφύλιση των νευρώνων του.

Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματά της είναι: διαταραχές μνήμης, διαταραχές λόγου, απώλεια προσανατολισμού στο χώρο και χρόνο και έκπτωση καθημερινής λειτουργικότητας.
Επίσης υπάρχουν αλλαγές στην προσωπικότητα, συχνά σωματικά ενοχλήματα και ψυχιατρικά συμπτώματα όπως απάθεια, κατάθλιψη, επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, αρνητισμός, παραλήρημα και ψευδαισθήσεις. Από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τα τελικά στάδια της νόσου μεσολαβούν κατά μέσο όρο 12 χρόνια.

Οι αιτίες της νόσου
Οι αιτίες της νόσου Alzheimer δεν είναι συνολικά γνωστές. Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου που έχουν διαπιστωθεί είναι η γενετική προδιάθεση και η αύξηση της ηλικίας, παράγοντες μη τροποποιήσιμοι. Η αυστηρά κληρονομική μορφή της νόσου είναι σπάνια, αφορά σε 1 έως 2% του συνόλου των πασχόντων και εμφανίζεται σε ηλικίες κάτω των 65 ετών.
Η σποραδική μορφή της νόσου Alzheimer που εμφανίζεται μετά τα 65 έτη έχει μικρή κληρονομική επιβάρυνση. Το αλλήλιο ε4 της ΑΡΟΕ είναι ο σημαντικότερος γενετικός παράγοντας κινδύνου για τη σποραδική μορφή.
Σε πρόσφατες μελέτες έχουν βρεθεί περισσότερα προδιαθεσικά γονίδια. Συνολικά ο κίνδυνος νόσησης των πρώτου βαθμού συγγενών των ατόμων με νόσο Alzheimer είναι 3-4 φορές μεγαλύτερος από τα άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό. Γι’ αυτό όλοι καλούμαστε να τροποποιήσουμε τον τρόπο ζωής μας για να μειώσουμε τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου.

Τί δείχνουν οι μελέτες
Μελέτες πληθυσμών στην Ευρώπη και την Αμερική τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι η επίπτωση της άνοιας μειώνεται ως αποτέλεσμα της αλλαγής του τρόπου ζωής και του ελέγχου των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου.
Οι πολιτικές για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους μεσήλικες να διακόπτουν το κάπνισμα, να ασκούνται σωματικά, να ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια (Μεσογειακή δίαιτα), να ελέγχουν την παχυσαρκία, το διαβήτη και την υπέρταση και να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Επιπρόσθετα άνθρωποι με πολλά χρόνια εκπαίδευσης, απαιτητικά επαγγέλματα και περισσότερες δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου (συμπεριλαμβανομένων πνευματικών, κοινωνικών, αλλά και φυσικών-σωματικών δραστηριοτήτων) έχουν μικρότερες πιθανότητες ανάπτυξης νόσου Alzheimer.

Μη αναστρέψιμη
Η νόσος Alzheimer είναι μη αναστρέψιμη και εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς σε βάθος χρόνου. Τα υπάρχοντα φάρμακα (αναστολείς χολινεστερασών, μεμαντίνη) ανακουφίζουν τα συμπτώματα της νόσου χωρίς να αποτελούν ριζική θεραπεία.
Οι μη φαρμακευτικές θεραπείες (νοητική ενδυνάμωση, εργοθεραπεία, θεραπείες τέχνης, κλπ) βοηθούν σημαντικά στην καλύτερη εξέλιξη όλων των μορφών άνοιας. Οι οργανώσεις Alzheimer παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική διαχείριση της νόσου, παγκοσμίως και στη χώρα μας, προσφέροντας μη φαρμακευτικές θεραπείες στους ασθενείς και υποστήριξη στις οικογένειές τους.

Στη χώρα μας
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα σχετικά με την αντιμετώπιση της άνοιας. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και διατυπώνει προτάσεις για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχέδιο διαχείρισης και αντιμετώπισης όλων των τομέων της άνοιας.
To Εθνικό Παρατηρητήριο για την Άνοια και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αλτσχάιμερ με τις 38 οργανώσεις Αλτσχάιμερ σ’ όλη την Ελλάδα συνεχίζουν με επιτυχία τον αγώνα να γίνει η άνοια προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας.
Αυτή τη στιγμή οκτώ Κέντρα Ημέρας για άτομα με άνοια στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος, κατασκευάζονται και θα λειτουργήσουν μέχρι τέλους του χρόνου. Επίσης, πέντε νέα Ιατρεία Μνήμης σε Γενικά Νοσοκομεία και δύο Μονάδες τελικού σταδίου για άτομα με άνοια υλοποιούνται άμεσα μέσω των Περιφερειακών ΠΕΠ.

Ποιος ο στόχος μας
Η επόμενη προσπάθεια μας έχει στόχο τη δημιουργία Κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια. Κοινότητα φιλική προς την άνοια είναι η κοινότητα όπου οι άνθρωποι με άνοια έχουν πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας φροντίδα, αντιμετωπίζονται με σεβασμό και προσφέρουν στους συνανθρώπους τους.
Σε μία κοινότητα φιλική προς την άνοια οι άνθρωποι γνωρίζουν και κατανοούν την άνοια ενώ τα άτομα με άνοια νιώθουν ενσωματωμένα, με δυνατότητα συμμετοχής και ελέγχου της καθημερινότητάς τους.
Μία κοινότητα φιλική προς την άνοια αποτελείται από μεμονωμένα άτομα, επιχειρήσεις και μαγαζιά, οργανισμούς, δημόσιες υπηρεσίες και συλλόγους που αναγνωρίζουν και υποστηρίζουν τις ανάγκες των ατόμων με άνοια. Για το σκοπό αυτό η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών πραγματοποιεί εκπαιδευτικά σεμινάρια στους εργαζόμενους.
Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών ιδρύθηκε το 2002 από άτομα με νόσο Alzheimer, μέλη των οικογενειών τους και επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τη νόσο.
Σήμερα αριθμεί 4.800 μέλη. Σκοπός της Εταιρείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, η προαγωγή της ποιότητας ζωής και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους, η κινητοποίηση της Πολιτείας για να γίνει η άνοια προτεραιότητα στη Δημόσια Υγεία.

Οι δράσεις μας
Για την επίτευξη των στόχων της, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών υλοποιεί τις παρακάτω δράσεις:
Τέσσερα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας.
Πρόγραμμα «Φροντίδα στο Σπίτι
για άτομα με άνοια».
Είκοσι Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την άνοια στους δήμους σ’ όλη την Ελλάδα.
Ομάδες Εκπαίδευσης και Υποστήριξης Φροντιστών.
Εκπαίδευση Επαγγελματιών Υγείας.
Εκστρατείες πρόληψης της άνοιας για
το κοινό.
Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ερευνητικό έργο.
Εκδοση και δωρεάν διανομή έντυπου
ενημερωτικού υλικού.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2107013271
www.alzheimerathens.gr

*Η Παρασκευή Σακκά είναι νευρολόγος - ψυχίατρος, πρόεδρος Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.