Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Αναπολήσεις. Μια μαθητική μέρα στο γυμνάσιο Θηλέων Άρτας

Αναπολήσεις. Μια μαθητική μέρα στο γυμνάσιο Θηλέων Άρτας

Της Πηνελόπης Κυργιάννη-Μπούρη*

Όσο περνούν τα χρόνια και στα μαλλιά μας έρχονται χιόνια, όπως λέει και το σύγχρονο τραγούδι, ο άνθρωπος κλείνεται στο καβούκι του και αναπολεί τα περασμένα.

Καθισμένο το καλοκαίρι στην πολυθρόνα του μπαλκονιού του και το χειμώνα σε πολυθρόνα του σαλονιού του, προσπαθεί ν’ ανοίξει το χρονοντούλαπο και να φέρει στην επιφάνεια τα όσα πέρασε στα καλά του χρόνια, τα δημιουργικά, αρχίζοντας από τα χρόνια της νιότης.
Και σε μένα σήμερα κάτι τέτοιο συμβαίνει. Προσπαθώ να ξεκλειδώσω την σκουριασμένη από την πολυκαιρία κλειδαριά και να φέρω στη μνήμη μου τα περασμένα. Ύστερα από προσπάθεια η κλειδαριά ανοίγει και το κουβάρι των αναμνήσεων ξετυλίγεται. Και πρώτα απ’ όλα τα συμβάντα των παιδικών και νεανικών χρόνων. Τα μαθητικά χρόνια, τα σχολικά, τα γυμνασιακά, τα οποία τα έζησα στην Άρτα, καθότι φοίτησα στο γυμνάσιο Θηλέων.
Μεταπολεμική περίοδος: Πού πολυτέλεια, ύστερα από τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν στη χώρα μας τα «Ιταλογερμανικά στίφη»; Σχολείο λυόμενο, παράγκα. Αγαπημένο, όμως, συμπαθητικό, μαθησιακό. Οι αίθουσες όχι ευρύχωρες, περιορισμένες, απλές μ’ ένα ή δύο χάρτες κρεμασμένους, μ’ έναν πίνακα και την έδρα του καθηγητή. Θρανία απλά ό,τι είχε απομείνει από την εχθρική μανία. Αρχή εβδομάδας. Η εργασία αρχίζει. Το κουδούνι μάς καλεί στο έργο μας. Γίνεται η στοίχιση. Μια μαθήτρια καλείται να πει την προσευχή. Και στη συνέχεια η ψαλτή προσευχή. «Συ που κόσμους κυβερνάς και ζωή παντού σκορπάς...».
Το ωράριο αρχίζει. Πρώτη ώρα: Ελληνικά. Καθηγήτρια η κ. Μαρίκα Οικονόμου. «Μαντάμ» την προσφωνούσαμε. Αγαπημένη μας και σεβαστή. Το μάθημα γίνονταν κανονικά. Δεύτερη ώρα μετά, μαθηματικά. Καθηγητής ο κ. Παπαϊωάννου. Το μάθημα δύσκολο. Ο καθηγητής αυστηρός. Οι καρδιές κτυπούν. Βγάζει τον κατάλογο. Σηκώνει μια μαθήτρια. Της υπαγορεύει μια άσκηση. Η μαθήτρια αδυνατεί να τη λύσει. Αδιάβαστη ήρθες, της λέει ο καθηγητής, σε τόνο αυστηρό. Διάβασα κύριε, αλλά ήταν πολύ δύσκολα. Δεν τα κατάλαβα. Διάβασμα θα πει κάθομαι με τις ώρες στην καρέκλα του γραφείου μου κι όταν πάω να σηκωθώ, σηκώνεται και η καρέκλα μαζί μου, λέει ο κ. Παπαϊωάννου.
Ώρα τρίτη, μάθημα Γαλλικά. Καθηγητής ο κ. Κυριάκος Σιδηρόπουλος. Μικρασιατικής καταγωγής με ιδιάζουσα προφορά και αρκετά ηλικιωμένος. Με το που μπαίνει στην τάξη γίνεται χαμός. Προσπαθεί να επιβληθεί αλλά δεν τα καταφέρνει. Κατευθύνεται στην έδρα, κάθεται στην καρέκλα και βγάζει ένα τετράδιο, στο οποίο είχε γραμμένη την προς διδασκαλία ύλη. Το δίνει σε μια μαθήτρια να γράψει την ύλη στον πίνακα. Εκείνη γράφει και γίνεται το μάθημα. Οι μαθήτριες ησυχάζουν γιατί είναι υποχρεωμένες να γράφουν. Ο καθηγητής ικανοποιείται και λέει στη μαθήτρια το πολυπόθητο «Μπράβο».
Συνεχίζεται το ωράριο με γεωγραφία. Καθηγητής ο κ. Μουδόπουλος. Το μάθημα της γεωγραφίας, «περί της στρογγυλότητος της γης» κι αρχίζει ο καθηγητής: «Παίρνουμε ένα πορτοκάλ’», χωρίς το γιώτα στην κατάληξη. Και η «μαρίδα» από τα τελευταία θρανία το τραγουδοποιούν: «Παίρνουμε ένα πορτοκάλ’ μεγάλο ίσα μ’ ένα κεφάλ’». Έξω φρενών ο καθηγητής.
Τελευταία ώρα, θρησκευτικά. Καθηγητής ο κ. Αηδόνης. Εδώ τα πράγματα αλλάζουν. Ο καθηγητής αυστηρός. Ανάσα δεν ακούεται στην τάξη. Ζητάει να του πούμε τα ονόματα των δώδεκα παιδιών του Ιακώβ. Από πού να τα μάθουμε; Στο βιβλίο δεν υπήρχαν. Ρητή εντολή: «Αύριο θα τα ξέρετε όλες. Θα σας εξετάσω μια - μια». Άρχισε το ψάξιμο. Ο πατέρας μου θυμήθηκε μια ηλικιωμένη κυρία, την κυρία Ευνομία. «Πάμε» μου λέει, «να τη συναντήσουμε». Της κάνουμε την ερώτηση και αμέσως η κ. Ευνομία αρχίζει ρητορικά την απαγγελία: Ρουβήμ, Σιμεών, Λεβί, Ιούδας, Ισάχαρ, Ζαβουλών, Γαρ, Γαδ, Δαν, Ασήρ, Ιωσήφ, Βενιαμίν. Η χαρά μου μεγάλη. Έβγαζα τον εαυτό μου και τις συμμαθήτριές μου από το αδιέξοδο, αλλά και η κ. Ευνομία ευχαριστημένη για την προσφορά της την πνευματική.
Τα ονόματα των παιδιών του Ιακώβ έγιναν «σλόγκαν». Ας χρησιμοποιήσουμε και μια ξενική λέξη που στην πατρίδα μας έγινε μόδα. Στα διαλείμματα παίζαμε σχοινάκι και τα ονόματα των παιδιών του Ιακώβ τα κάναμε τραγούδι. Γι’ αυτό κι ύστερα από τόσα χρόνια τα θυμάμαι, που αν χρειαστεί, θα τα πω κι εγώ σε κάποια άλλη γενιά παιδιών, αν βέβαια τα θεωρήσουν οι ιθύνοντες απαραίτητα να διδάσκονται, γιατί όπως πάμε αρχίζουν να απλοποιούν μέχρι νάρθει η κατάργηση.
*Η Πηνελόπη Κυργιάννη - Μπούρη, είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.