Logo
Print this page

Άφαντοι οι… Βάρβαροι

Άφαντοι οι… Βάρβαροι

- Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι; Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα. - Γιατί και οι άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα να βγάλουνε τους λόγους τους, να πούνε τα δικά τους; Γιατί ενύχτωσε και οι βάρβαροι δεν ήλθαν. Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.

Το ποίημα «Περιμένοντας τους Βαρβάρους» του Καβάφη, προφανώς είναι συμβολικό και τα σημάδια παρακμής που καταγράφει ενυπάρχουν σε κάθε κοινωνία και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Οι άρχοντες, αποκαμωμένοι και μη έχοντας δύναμη και διάθεση να συνεχίσουν, επινοούν εχθρούς για να τους χρεώσουν την αποτυχία τους και την επερχόμενη ήττα τους. Μια λύση που μόνο οι βάρβαροι μπορούν να τους προσφέρουν.
Γιατί τα λάθη στην οργάνωση, όπως και η παρακμή είναι συμπτώματα που πρέπει κάπου αλλού να αποδοθούν. Και όταν οι άρχοντες που, στο μεταξύ, προσπάθησαν να δημιουργήσουν βαρβάρους για να τους φορτώσουν τα αδιέξοδά τους, αντιλαμβάνονται ότι τα ψέματα τελείωσαν, αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν την... αλήθεια. Και φυσικά οι στίχοι με την αποφθεγματική τους διάσταση, εκφράζουν και την απογοήτευση των πολιτών για την διάψευση της προσδοκίας τους.
Ποια είναι, λοιπόν, η αλήθεια; Είναι μια και μοναδική ή τάχα ο καθένας έχει να υπερασπιστεί τη δική του εκδοχή, τη δική του μικρή αλήθεια; Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε... Το γνωστό έργο του Λουίτζι Πιραντέλο θέτει με πολύ έξυπνο τρόπο το ζήτημα της σχετικότητας της αλήθειας. Για κάποια τέτοια διλήμματα, οι άνθρωποι επινόησαν τους θεούς ώστε να αποδεχθούν το βολικό θέσφατο. Και μετά ήρθε η επιστήμη να αποδογματίσει ό,τι δεν αποδεικνύεται και ό,τι δεν επιβεβαιώνεται. Και αργότερα ενέσκηψε η αυτοσυνείδηση της Αριστεράς που ανανοηματοδότησε αρχές και αξίες σχετικές με τα μοντέλα οργάνωσης και κοινωνικής συγκρότησης της πολιτείας.
Η Αριστερά είναι πρόοδος, προσαρμογή, ανατροπή, καινοτομία! Είναι ευαισθησία για το άτομο και το σύνολο, το παρελθόν και το μέλλον. Και πέραν της αυταξίας της φύσης, η έγνοια για τους επόμενους είναι και ένας πρόσθετος λόγος υπεράσπισης του περιβάλλοντος. Συνεπώς, είναι πολιτικά και ιδεολογικά δικαιολογημένη η προσαρμογή της κυβερνώσας Αριστεράς στις συνθήκες του σήμερα! Και ποιες, λοιπόν, είναι αυτές οι συνθήκες που ανάγκασαν μια αριστερή κυβέρνηση σε βίαιη μετάλλαξη;
Αναφέρθηκα προηγουμένως στον Πιραντέλο και στο έργο του. Ο Ιταλός Νομπελίστας δραματουργός στον πρόλογο του έργου του, γράφει: «Νομίζω πως η ζωή είναι μία πολύ θλιβερή φάρσα. Γιατί έχουμε μέσα μας -χωρίς να μπορούμε να ξέρουμε πως, γιατί κι από που- την ανάγκη να εξαπατούμε αδιάκοπα τον εαυτό μας, δημιουργώντας μία πραγματικότητα (μία για τον καθέναν και ποτέ την ίδια για όλους) που κάθε τόσο αποδεικνύεται ότι είναι μάταιη και φανταστική».
Προσαρμογή, λοιπόν, σε μια εικονική πραγματικότητα, δομημένη στις ανάγκες της εξουσίας. Γιατί όσο μεγαλύτερη η εξουσία τόσο δυσκολότερη η απαγκίστρωση απ’ αυτή, όπως διατείνονταν ο Θουκυδίδης. Πολύ περισσότερο, καθώς η Αλεξάνδρεια χάνεται οριστικά από τον ορίζοντα. Η Ελλάδα του 2018 παραμένει αντιμέτωπη όχι μόνο με το οικονομικό της χρέος αλλά και τις εξωφρενικές απαιτήσεις του Ιερατείου των Βρυξελών.
Οι τοκογλύφοι της Ευρώπης επιμένουν ιδιωφελώς ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή «πατρίδα» προκειμένου να συνεχίσουν τη λεηλασία και το πλιάτσικο. «Ο ισχυρός κάνει ό,τι έχει τη δύναμη να κάνει και ο αδύναμος αποδέχεται αυτά πρέπει να αποδεχθεί», έγραφε ο Θουκυδίδης. Τα μέσα επιβολής τότε ήταν διαφορετικά. Τώρα είναι τα οικονομικά φιρμάνια, η νομισματική απειλή ακόμα και οι υποσχέσεις για κομματική... στήριξη. Κοντολογίς, η τύφλωση και η ύβρις που κατέστρεψαν την αρχαία Αθήνα είναι τακτικές και μέθοδοι που φωλιάζουν και στο σημερινό Κοινοβούλιο, όπου καθημερινά ευτελίζεται η Δημοκρατία και ταπεινώνεται το ευρωπαϊκό όραμα. Και δυστυχώς οι Εφιάλτες κυκλοφορούν ανάμεσα μας. Κι οσονούπω οι Μήδοι θα διαβούν...
Ο Καβάφης θεωρεί πως πρέπει να τιμούμε τους ανθρώπους που έχουν καθορίσει στη ζωή τους σημαντικές αρχές, πολύτιμους σκοπούς και φροντίζουν να τους υπερασπιστούν με κάθε τρόπο. Αλλά που ακριβώς είναι σήμερα οι Θερμοπύλες; Υπάρχουν μαχητές και ηγέτες που ζουν με ηθικές αρχές, δεν υποκύπτουν στα κελεύσματα της ευκολίας και της ανηθικότητας και εν τέλει είναι πρόθυμοι να υπηρετήσουν ιερούς σκοπούς; ...Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους!
ΥΓ: Ναι, θα γίνουν εκλογές. Με τη δική μου ανάλυση - πιθανότατα το φθινόπωρο. Τα περιθώρια στενεύουν κι όσο περνάει ο καιρός, η επιλογή της ηρωικής εξόδου δείχνει μοναδική. Εκτός κι αν στην Κουμουνδούρου έχουν πειστεί ότι: «Για τα αλλού -μη ελπίζεις- δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό. Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ στην κώχη τούτη την μικρή, σ’ όλην την γη την χάλασες». Σε αντίθετη περίπτωση, θα προκηρυχθούν εκλογές με στόχο την αποκαλούμενη «δεξιά παρένθεση».
Θα μεταβιβαστεί, λοιπόν, όλο το πακέτο της εφαρμογής των οικονομικών μέτρων, μαζί και της συμφωνίας με τη FYROM στον Μητσοτάκη, και θα περιμένουν στη γωνία την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας το 2020. Και φυσικά αυτό το διάστημα -όπως κάνει σχεδόν πάντα η αξιωματική αλλά και η ήσσονα αντιπολίτευση- θα πετροβολάνε την κυβέρνηση και θα εκμεταλλεύονται τις κόντρες των σπαρασσόμενων φατριών της ΝΔ. Αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν ποσοστό άνω του 15%.Όπως είναι τώρα η κατάσταση, δεν το έχει!

*O Κώστας Παπαθεοδώρου είναι δημοσιογράφος της ΕΡΤ

Latest from Κώστας Παπαθεοδώρου

Template Design © Joomla Templates GavickPro. All rights reserved.