RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com | Τηλέφωνο - FAX26810 77302

Tο «Αρτινό Ξενία», το τοπικό δημοψήφισμα και oι… σπεκουλαδόροι

Tο «Αρτινό Ξενία», το τοπικό  δημοψήφισμα και oι… σπεκουλαδόροι

Πολλοί Αρτινοί αναρωτιούνται. Τελείωσε η γνωστή υπόθεση «Αρτινό Ξενία» ή μήπως υπάρχει ακόμη η δυνατότητα επανεξέτασης της προγενέστερης αρνητικής εισήγησης-γνωμοδότησης του περιβόητου ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο); Και είναι εφικτή μετά από αναπομπή της από τον Υπουργό Πολιτισμού, η έκδοση νέας αντίθετης (γνωμοδότησης) ή παράκαμψή του (ΚΑΣ) από τον ίδιο;

Αναμφίβολα το σκεπτικό που αναπτύχθηκε με αφορμή την περιπέτεια της επένδυσης του «Ελληνικού»-και όχι μόνο: «ότι το ΚΑΣ είναι γνωμοδοτικό όργανο και επομένως οι αποφάσεις του δεν είναι δεσμευτικές για τον ΥΠΠΟ και εντεύθεν για την κυβέρνηση, με βάση το οποίο το Μαξίμου είχε ειλημμένη απόφαση να ξεπεράσει τον σκόπελο του ΚΑΣ, εάν η τρίτη, ύστερα από δύο αναβολές, απόφασή του για το έργο στο «Ελληνικό», ήταν αρνητική» (σσ, βλ. σχόλιο εφημ.«Έθνος» 29/9/2017), οδηγεί σε μια έμμεση θετική απάντηση επί του προαναφερθέντος πιο πάνω διπλού ερωτήματος.

Η οποία απάντηση τόσο από τον υπαινιγμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, που με σχετική ανάρτηση στο Twitter ζητούσε: «Να αποπέμψει τώρα ο κ. Τσίπρας τη ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού. Αν εννοεί, έστω και στοιχειωδώς, αυτά που λέει για το Ελληνικό» (σσ, 28 Σεπτεμβρίου 2017). Όσο και από τη δήλωση της συμπατριώτισσας Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Όλγας Γεροβασίλη για το ίδιο ζήτημα στο E-TV: «...αν κάπου δυσκολεύει το νομοθετικό πλαίσιο, είμαστε εδώ για να το ξαναδούμε..», ξεκάθαρα αποτελεί προηγούμενο πως όταν υπάρχει ισχυρή άνωθεν πολιτική βούληση, ακόμη και τα αδύνατα... γίνονται δυνατά.
Αλλά, μήπως και η προ 10-ετίας περίπου χορηγηθείσα άδεια, απ’ ευθείας από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη, προκειμένου η χολυγουντιανή σταρ Τζένιφερ Λόπεζ να φωτογραφηθεί στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως, φορώντας τις πολυτελείς τουαλέτες επώνυμου οίκου μόδας (Μάϊος 2008) δεν αποτελεί προηγούμενο παράκαμψης της γνωμοδοτικής αυθεντίας του ΚΑΣ, και μάλιστα σε ζήτημα ήσσονος πολιτιστικής αξίας;
Μάλιστα για τον τότε ΥΠ.ΠΟ: κατά τι επρόκειτο να παραβιάσει το άβατο του Παρθενώνα η εκρηκτική Λατίνα Τζένιφερ Λόπεζ ποζάροντας στους χώρους που άλλοτε είχαν βαδίσει ο Σωκράτης, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης, αφού η διαφήμιση του οίκου μόδας... δεν συνιστούσε εμπορευματοποίηση ενός μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως αντίθετα διέρρεε ότι θα εισηγούνταν το ΚΑΣ, αν ο κ. Λιάπης του ζητούσε να γνωμοδοτήσει (βλ. και σχετικό σχόλιο της εφημερίδας «Δημοκρατία» της Κυριακής (19/2/2017);
Επομένως, με προηγούμενα τα πιο πάνω γιατί η σημερινή υπουργός κυρία Λυδία Κονιόρδου, να μην αναπέμψει προς επανεξέταση την αντίθετη απόφαση του πιο πάνω οργάνου (του ΚΑΣ) ή να το παρακάμψει αποδεχόμενη την σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Αρτινού Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά την «ξενοδοχειακή» αξιοποίηση του χώρου του Κάστρου;
Μήπως γιατί δεν υπήρξε η αναγκαία άνωθεν πολιτική βούληση; Και αν δεν υπήρξε ποιοι ευθύνονται για την μη διασφάλισή της; Μήπως οι αρμόδιοι τοπικοί ιθύνοντες, με προεξάρχουσα την δημοτική αρχή, που δικαίως εγκαλούνται: για λάθη και παραλείψεις περί την σχετική διεκδίκηση και κυρίως γιατί από μικροπολιτικούς υπολογισμούς και ιδιωφελή εκλογικά κίνητρα απέφυγαν να κηρύξουν παναρτινή συστράτευση που θα ανάγκαζε τους Αρτινούς στην καταγωγή πολιτικό-κομματικούς και προεχόντως κυβερνητικούς παράγοντες να τεθούν προ των ευθυνών τους;
Γιατί το πρόβλημα «Αρτινό Ξενία», δυστυχώς, δεν επιλύεται ούτε με πλειοψηφικές αποφάσεις του Δ.Σ ούτε με επαναλαμβανόμενες δημοσιογραφικές γκρίνιες ούτε με τη συλλογή υπογραφών, δίκην άσφαιρων πυρών, ούτε με ατέρμονες- και εν πολλοίς ανούσιες- διευρυμένες συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Αντίθετα η λύση του προϋποθέτει βαθιά γνώση και προ πάντων αρετή και τόλμη από τους τοπικούς ιθύνοντες, και τους αυτό-διοικητικούς μας άρχοντες τους θέλει προεχόντως μπροστάρηδες. «...δυστυχώς ούτε το συντριπτικό «25 υπέρ, έναντι 3 κατά» της πιο πάνω απόφασης ούτε η παρασχεθείσα πολύτιμη αρωγή των επικεφαλής της συντριπτικής πλειονότητας των δημοτικών παρατάξεων, ούτε η προμνησθείσα συνεπικουρία Αρτινών της διασποράς[....], αποδείχθηκαν ικανά να... συγκινήσουν τα κατά τα άλλα πολιτιστικά χοντρόπετσα μέλη του ΚΑΣ, εν πολλοίς άσχετα με το αντικείμενό τους, υπηρεσιακά ασεβή και συμπεριφοριστικά θρασύτατα» επεσήμαινε ο γράφων στην από 22/1/2017, σχετική με το ζήτημα ανοιχτή επιστολή του προς τον κ. Δήμαρχο. Ενώ σε άλλο σημείο της σχολιάζοντας την αναποτελεσματικότητα των ενεργειών του ιδίου, ως του κατ’ εξοχήν θεσμικά αρμοδίου παράγοντα τον καθιστούσε υπόλογο, για:
την υπό την ηγεσία του μικρή κινητοποίηση και εντεύθεν συμμετοχική ανταπόκριση του Αρτινού λαού στον αγώνα για το «Ξενία».
την προσφυγή του στο ναρκοθετημένο ΚΑΣ χωρίς την αναγκαία νομική τεκμηρίωση του αιτήματος.
την μη διασφάλιση ουσιαστικής πολιτικής και αυτό-διοικητικής στήριξης
την επιδειχθείσα ατολμία του να καταγγείλει δημόσια (σσ, με συνεντεύξεις τύπου, επιστολές διαμαρτυρίας κα) τον εμπαιγμό των χαρτογιακάδων μελών του (του ΚΑΣ) (και) την προσβολή που επί της ουσίας επεφύλαξαν στον Αρτινό λαό με την απαράδεκτη συμπεριφορά και κυρίως με την σκόπιμα προειλημμένη απόφασή τους.
την αδυναμία του ή την υπεκφυγή να μεθοδεύσει ή και να απαιτήσει την συμβολή, των Αρτινών κυβερνητικών κοινοβουλευτικών και κομματικών στελεχών, αδιαφορώντας αν αύριο τους βρει απέναντί του και κυρίως για
την παράλειψη να κινήσει την διαδικασία προκήρυξης ενός άτυπου τοπικού δημοψηφίσματος (1) προκειμένου ο Αρτινός λαός να εκφραστεί επί του ζητήματος «Αρτινό Ξενία».
«...αλήθεια, κ. Δήμαρχε, αν υποτεθεί ότι μέσα από ένα τοπικό δημοψήφισμα, είχατε... στα χέρια σας την πανίσχυρη «ευνοϊκή εντολή» του Αρτινού λαού για το «Ξενία», τότε ποιο ΚΑΣ, ποιός τοπικός παράγοντας, αυτό-διοικητικός είτε πολιτικός, φιλοκυβερνητικός ή αντικυβερνητικός, ακόμη και αυτός ο ίδιος Αρτινός Πρωθυπουργός (2), θα διανοούνταν να αντιταχθεί στο αίτημα επαναλειτουργίας του «Ξενία»; Τολμήστε, λοιπόν, κ. Δήμαρχε. Και, εισηγηθείτε στο ΔΣ να προχωρήσει στην προκήρυξη τοπικού δημοψηφίσματος επί του θέματος», ήταν η έκκληση του γράφοντος όπως την διελάμβανε η επίμαχη ανοιχτή επιστολή του προς τον κ. Χρ. Τσιρογιάννη.
Γιατί, τότε, πρόσθετε, ο κάθε εμπλεκόμενος θα σκεφτόταν πολύ το μεγάλο πολιτικό κόστος που θα τον βάρυνε αν, αδιαφορώντας για την επίλυση του προβλήματος ή ναρκοθετώντας την, δεν ετίθετο προ των ευθυνών του και ενεργούσε αντίθετα με τη βούληση της πλειονότητας της τοπικής μας κοινωνίας.
Παρά ταύτα την ανωτέρω πρόταση του γράφοντος οι αρμόδιοι τοπικοί αυτό-διοικητικοί ιθύνοντες, αλλά και οι εξωθεσμικοί συλλέκτες των ευάριθμων υπογραφών, υποστηρικτικών του αιτήματος, δυστυχώς είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα την πέρασαν στο ντούκου. Και είναι πραγματικά λυπηρό που ένα τόσο σοβαρό αίτημα αντιμετωπίστηκε με έναν τέτοιο τρόπο, όταν στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ δεν βρέθηκε ούτε ένας από τα μέλη του, ώστε επικαλούμενο το υπόμνημα των χιλιάδων υπογραφών υπέρ του «Αρτινού Ξενία» να ζητήσει την κατά τα άρθρα 216 παρ. 1 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και 44, παρ. 2 του Συντάγματος απόφαση του σώματος περί της διενέργειας άτυπου τοπικού δημοψηφίσματος που ενδεχομένως να επέλυε το πρόβλημα. Αντίθετα, αγνοήθηκαν τα προηγούμενα των δημοψηφισμάτων: της Πάρου για την υγεία, της Θεσσαλονίκης για τη μη πώληση της ΕΥΑΘ, της Σλαμίνας για την υποθαλάσσια οδική ζεύξη Περάματος - Παλούκια κ.ά, αλλά περίσσεψαν η υποκρισία, η πολιτική σπέκουλα και ο θόρυβος της ματαιόδοξης προσωπικής προβολής ορισμένων από τους εμπλεκόμενους.
(1) σύμφωνα με το άρθρο 216 ΚΔΚ μπορεί να προκηρυχθεί τοπικό δημοψήφισμα με την πλειοψηφία των 2/3 των μελών του ΔΣ και ότι κατά τον συνταγματολόγο (και νυν αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών) κ. Γιώργο Κατρούγκαλο «ένα τοπικό δημοψήφισμα μπορεί να οργανωθεί σύμφωνα με το υφιστάμενο συνταγματικό πλαίσιο (άρθρο 44, παρ. 2 «Σ») ουσιαστικά και μόνο ως συμβουλευτικό».
(2) Σε κάθε περίπτωση, το έργο για να υλοποιηθεί θα τεθεί στην κρίση της τοπικής κοινωνίας, με δημοψήφισμα, όπως έχουμε πει και δημόσια, γιατί αυτό σημαίνει για μας δημοκρατία, δεν σημαίνει να επικρατεί το δίκιο του ισχυρού. Αν η τοπική κοινωνία εναντιώνεται, πρέπει να χει τον τελευταίο λόγο...» (από ομιλία του κ. Αλ. Τσίπρα στις 27/02/2013, υπερασπιζόμενου τη δύναμη της κρίσης των τοπικών κοινωνιών επί μείζονος σημασίας τοπικών ζητημάτων).

*E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

back to top

Επικοινωνήστε μαζί μας...

TAXY LOGO1

Γραφεία: Κομμένου 30 (γωνία με οδό Μουργκάνας) - ΑΡΤΑ, ΤΚ 47132

Ε-mail & Διαφήμιση: taxydrom@gmail.com

Τηλέφωνο: 26810 77302

FAX: 26814 00062

Συνδρομή στην εφημερίδα: 50 ευρώ/έτος

Σαν σήμερα...

Ειδήσεις ανά ημερομηνία

« April 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.