RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com | Τηλέφωνο: 26810 77302 | FAX: 26814 00062

Φωτογραφίες και φωτογράφοι. Σε άσπρο - μαύρο

Φωτογραφίες και φωτογράφοι. Σε άσπρο - μαύρο

Μια σχέση αγιοσύνης. Ένα επιμελημένο κάδρο, ένα πορτραίτο, ικανό να μεταφέρει τη στιγμή του χρόνου στο μέλλον. Ένα στιγμιαίο κλικ ήταν, για να έχουμε σήμερα -και πάντοτε- κάποια φωτογραφικά θησαυρίσματα στο ύψος των ματιών μας.

Τι βλέμματα κι αυτά, Θεέ μου, που μας κοιτούν! Πόση δύναμη στην έκφρασή τους! Δεν ήταν μοντέλα οι εικονιζόμενοι, αλλά άνθρωποι απλοί, που μας μεταφέρουν πληροφορίες και αποτυπώνουν την ιστορία μας. Μια έκπληξη το θέμα τούτο.
Οι «άγιοι» της φωτογραφίας πιάνουν δουλειά και μας χαρίζουν έργα τέχνης. Δύσκολα μεταφέρονται στον γραπτό λόγο τα ισχυρά συναισθήματα που προκαλεί μια εικόνα προγόνου μας, ήρωα, σοφού, εφευρέτη ή ευεργέτη, αλλά θα προσπαθήσω να τα ψηλαφήσουμε όλοι μαζί αυτά (συναισθήματα και έργα).
Παρά τα σύννεφα του χρόνου, φτάσανε μέχρι τις ημέρες μας υπέροχες ασπρόμαυρες εκτυπώσεις, πλημμυρισμένες με ομορφιά, αθωότητα, ευγένεια, πειθαρχία, σοβαρότητα και καλαισθησία. Εκτιμήθηκαν και διαφυλάχτηκαν σαν ιερά κειμήλια. Προσπαθούμε, όταν ευλαβικά υποκλινόμαστε μπροστά σε μια τέτοια στημένη, αλλά υπέροχη εικόνα, να ονειρευτούμε την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που κρύβεται επιμελώς στην πίσω πλευρά της.
Λίγα τα μέσα που είχαν οι εραστές της φωτογραφικής τέχνης να καταγράψουν το θέμα τους με ακρίβεια, συμμαχώντας με το φώς και την αμοιβαία συγκίνηση. Αξιόπιστα κατέγραψαν την ατμόσφαιρα της εποχής τους στα πρόσωπα και τα πράγματα. Το μεγαλείο του Μπαλάφα, του Τλούπα, του Χαρισιάδη και τόσων άλλων, με την ποιότητα του έργου τους, πάντα θα μας συνοδεύει. Συλλάβανε τη μια στιγμή, τη μοναδική, στο πέρασμα του χρόνου, ανεξίτηλα χαραγμένη και προορισμένη για μια φευγαλέα ματιά στο μέλλον.
Αποτελεί ευτύχημα που με το έργο τους οι καλλιτέχνες εκείνοι, μας έδωσαν με το έργο τους πρόσωπα σε χαρτί μ’ ένα ζεστό τρόπο. Πότε κρεμασμένο σε ξεθωριασμένους τοίχους και πότε σε άλμπουμ μνήμης, για να αποτελεί σήμερα ιστορικό ντοκουμέντο.
Με μαυρόασπρο τρόπο και μέσα από πρωτόγονα εργαστήρια και σκοτεινούς θαλάμους, μας μεταφέρουν πρόσωπα, οικογένειες, ανθρώπινες καθημερινές στιγμές κι ακόμη την λαϊκή αρχιτεκτονική. Είχαν την πρόνοια να φωτογραφίσουν κτίρια μεγάλης σημασίας για να έχουμε την ευκαιρία να μελετούμε σήμερα τις τεχνικές, τον πολιτισμό των προγόνων μας, μέσα από πολέμους, αγώνες, δουλείες, και δύσκολες συνθήκες επιβίωσης.
Έγινε έτσι το μέσον που με την καταγραφή του συμπλήρωσε την ιστορία μας. Φορούσαν τα «καλά τους», ντύνονταν με το ανάλογο ύφος, έκαναν ολόκληρη προετοιμασία σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο, για να μας υπενθυμίσουν ότι κάποτε ήταν υπαρκτά πρόσωπα σ’ αυτό τον κόσμο και όχι ένα απλό νούμερο. Αυτή, λοιπόν, η στιγμή που καταγράφηκε γίνεται αιώνια, κάτι που μόνο η φωτογραφία καταφέρνει να κρατήσει. Την κρατά ζωντανή, την κάνει επίκαιρη, την κάνει σημερινή, προκαλεί ισχυρά συναισθήματα και εσωτερικές αναταράξεις. Ο καθένας μας βλέπει με διαφορετική ματιά την εικόνα στο τυπωμένο χαρτί. Κρατά τα δικά του δυνατά σημεία της. Στημένοι με επιμέλεια οι εικονιζόμενοι, φαίνονται σαν είδωλα του εαυτού τους, που δεν θα συναντήσουν ποτέ τον προορισμό τους...
Αυτή η σπαθάτη ματιά, που μας συγκινεί παρατηρώντας την, τίνος άραγε να χαρίζεται; Του φωτογράφου, με τον οποίο επικοινωνεί εκείνη τη στιγμή ή του μέλλοντος χρόνου, για τον οποίο γίνεται διαβατήριο χωρίς χρώμα; Τί, άραγε, να στροβιλίζεται μέσα στο μυαλό τους, τί σκέψεις και τί ανάγκες πνιγμένες να περιέχει το ζωντανό στοιχείο πίσω από το λιτό κάδρο; Πόσα, άραγε, να κρύψανε και δεν ήθελαν να πουν με την εικόνα τους, στην προσπάθειά τους να κολακεύσουν και να μην φοβίσουν το «πουλάκι» που ήταν έτοιμο να πετάξει;
Ευγνωμονούμε αυτές τις λεπτές «φέτες» ζωής, παρμένες σε χρόνο κλάσματος του δευτερολέπτου, έτσι ώστε η αιχμαλωσία τους με τη μορφή ζωής, μας μεταφέρει τον ιστορικό πολιτισμό μας που διασώθηκε και αντικρίζουμε σήμερα ως αδιάψευστη μαρτυρία. Η παράδοσή μας θα ήταν ορφανή χωρίς την καταγραφή της σε φιλμ. Κρίμα που δεν έφτασαν θέματα με το εσωτερικό των σπιτιών και τη ζωή μέσα σ’ αυτά.
Δικαιούμαστε να αφεθούμε σε μια ατέλειωτη ονειροπόληση, παρατηρώντας ασπρόμαυρα βλέμματα που μιλάνε με τη γλώσσα της ποίησης. Με το μέγιστο σεβασμό σε πέτρινους χρόνους. Στων παιδιών την αθωότητα που σε σημαδεύουν κατευθείαν στην ψυχή. Στα αρώματα και τα αχνά χρώματα που κοντεύουν να σβήσουν από τον χάρτη της μνήμης μας.
Σήμερα, εποχή του θεάματος, στριμωγμένα όλα στους σκληρούς δίσκους, δεν έμεινε χώρος για λίγο τυπωμένο χαρτί. Ο ρόλος του έγχρωμου στη σύγχρονη ψηφιακή του έκδοση, εκτός από καταναλωτικό προϊόν, είναι να εντυπωσιάζει και να προβάλει έναν ιδεατό κόσμο. Έγινε από σύμβολο αιωνιότητας σε μέσο αξιοποίησης μιας επίπλαστης ζωής, χωρίς διάρκεια και χώρους αποθήκευσης. Τα ηλεκτρονικά συστήματα αντιμετώπισης των ιών δεν προλαβαίνουν να διαγράφουν οπτικές μολύνσεις...
Φυσικά και δεν αγνοούμε τον εικοστό πρώτο αιώνα και βολευόμαστε με τις μαυρόασπρες του εικοστού. Όμως, η συγκίνηση που προκαλεί, έμεινε για λίγους. Έκλεισε ο κύκλος της μ’ όλα τα καλά της και την διαχρονική φυσικότητά της. Θα έπρεπε, φρονώ, να βοηθηθεί για να αποκτήσει και να ανακτήσει τη θέση που της αξίζει στο απέραντο στερέωμα της καλλιτεχνίας. Στην υψηλή ανάλυση ποιός αλήθεια μπορεί να αντισταθεί;

back to top

Επικοινωνήστε μαζί μας...

TAXY LOGO1

Γραφεία: Νόρμαν & Σκουφά - ΑΡΤΑ, ΤΚ 47100

Ε-mail & Διαφήμιση: taxydrom@gmail.com

Τηλέφωνο: 26810 77302

FAX: 26814 00062

Συνδρομή στην εφημερίδα: 50 ευρώ/έτος

Σαν σήμερα...

Ειδήσεις ανά ημερομηνία

« September 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.