RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com | Τηλέφωνο - FAX26810 77302

Δεν ήταν όλα μαύρα το 2017

Δεν ήταν όλα μαύρα το 2017

Μετά τη δημοσίευση του (ιδανικού) Καζαμία για το 2018, οφείλω να ομολογήσω ότι άρχισα να αναρωτιέμαι αν και κατά πόσον υπήρξαν ελπιδοφόρες ειδήσεις για τον κόσμο μας κατά το έτος που μας πέρασε.

Όπως, φαντάζομαι, θα έχετε διαπιστώσει οι περισσότεροι, τόσο οι τηλεοπτικές ειδήσεις, όσο και οι έντυπες περιλαμβάνουν περισσότερο αρνητικά γεγονότα ή αναφορές σε καταστροφές και λοιπές θεομηνίες ή ανθρώπινες αστοχίες, ωσάν να πρόκειται για τα μόνα άξια λόγου συμβάντα. Όπως παρατηρούσε ο καθηγητής Θ. Λιανός σε παλαιότερο άρθρο του, «’’είναι επίσης ενδιαφέρουσα η πρακτική των Ελλήνων να παρουσιάζουν στην τηλεόρασή τους πολύ περισσότερο τους εγκληματίες τους, τις πόρνες και τους ανώμαλους απ' ό,τι τους κυβερνήτες τους. Θα έλεγε κανείς ότι κατά κάποιον τρόπο οι άνθρωποι αυτοί, δηλαδή οι εγκληματίες κλπ., είναι σχεδόν αγαπητοί.
Έχουν στη διάθεσή τους τα μέσα ενημέρωσης για να εκφράσουν απόψεις μέσω των δικηγόρων τους, οι εισαγγελείς τούς δίνουν άνεση χρόνου για να απολογηθούν, και όταν συλλαμβάνονται τους καλύπτουν τα πρόσωπα για να μην αναγνωριστούν και στιγματιστούν. Φαίνεται ότι είναι αρκετά δημοφιλείς.’’ Αν λοιπόν κάποιος από τους υποτιθέμενους επισκέπτες στη χώρα έβγαζε τα παραπάνω συμπεράσματα μετά την παρακολούθηση της ενημέρωσης που παρέχεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα είχε άδικο; Πιστεύω πως όχι. Εμείς όμως που ζούμε στην Ελλάδα γνωρίζουμε ότι η εικόνα αυτή είναι άκρως παραπλανητική, ανακριβής και διαστρεβλωτική!». Επειδή, λοιπόν, γύρω μας συμβαίνουν πολλά και θαυμαστά, να ένα απάνθισμα θετικών ειδήσεων της χρονιάς που μας πέρασε, όπως τις ανέδειξε η ιστοσελίδα http://www.in2life.gr/features/notes/article/613414/oi-eyharistes-eidhseis-toy-2017.html
Λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από AIDS στην Αφρική, ενώ ο παγκόσμιος οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταχωρίζει τις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία ως την κυριότερη αιτία θανάτων στη «Μαύρη ήπειρο».
Μια εταιρεία παπουτσιών στην Αργεντινή φτιάχνει παπούτσια από ανακυκλωμένα λάστιχα αυτοκινήτων. Περισσότεροι από 100.000 τόνοι ελαστικών αυτοκινήτων πετιούνται στα σκουπίδια κάθε χρόνο στην Αργεντινή. Η πλειονότητά τους καίγεται, συμβάλλοντας έτσι στο ήδη σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης της ατμόσφαιρας που αντιμετωπίζει η χώρα. Όταν, λοιπόν, τρεις φίλοι αποφάσισαν ότι ήθελαν να ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση, αποφάσισαν να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και να κατασκευάζουν παπούτσια από τα απορριπτόμενα ελαστικά.
Τα ποσοστά παιδικής εργασίας μειώθηκαν στο μισό από το 2000. Σύμφωνα με νέα δεδομένα από το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, η παιδική καταναγκαστική εργασία μειώθηκε από 250 εκατομμύρια του 2000, σε 152 εκατομμύρια το 2016, που αντιστοιχεί σε μείωση περίπου 40%. Ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται σε επικίνδυνες εργασίες μειώθηκε κατά το ήμισυ, ενώ πτωτικές ήταν και οι τιμές των ποσοστών που αφορούν άλλους τομείς παιδικής εργασίας, όπως η γεωργία, η βιομηχανία, η βιοτεχνία και η παιδική διακίνηση (τράφικινγκ).
Ο πληθυσμός των μελισσών αυξήθηκε κατά 27%,ενώ ερευνητές έχουν ανακαλύψει εντομοκτόνα που δεν τις σκοτώνουν. Οι μέλισσες θεωρούνται απαραίτητες για την αναπαραγωγή των φυτών και την κλιματική ισορροπία του πλανήτη και η μείωση του αριθμού τους παγκοσμίως αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες απειλές για το παγκόσμιο οικοσύστημα.
Η Βραζιλία ξεκινά μια προσπάθεια να φυτευτούν 73 εκατομμύρια δέντρα στην περιοχή του Αμαζονίου. Η πειραματική αυτή προσπάθεια περιλαμβάνει τη χρήση ιθαγενών σπόρων αντί της φύτευσης δενδρυλλίων. Εφόσον όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εντός της επόμενης εξαετίας, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου θα εμπλουτιστεί με 73 εκατομμύρια νέα δέντρα. Η μαζική αυτή δενδροφύτευση αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που υποστηρίζεται από τη Μ.Κ.Ο. Κονσερβέισον Ιντερνάσιοναλ (Διεθνής Προστασία της Φύσης), το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας και από μια πλειάδα άλλων Μ.Κ.Ο. και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια τροπικής αναδάσωσης που έχει επιχειρηθεί ποτέ.
Αλλά και για την Ελλάδα υπήρξαν σημαντικές θετικές εξελίξεις τη χρονιά που μας πέρασε. Ειδικά στον τομέα των επιστημών, η ιστοσελίδα https://www.knowledgebridges.gr/el/news , παρουσιάζει τα εξής:
Η Ελλάδα ήταν η νικήτρια στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2017. Χρυσό βραβείο για την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2017 από την ομάδα του ΕΜΠ με το καινοτόμο προϊόν «AVOYOG Smoothie Beverage», ένα λειτουργικό ρόφημα αβοκάντο και ορού στραγγιστού γιαουρτιού με πρεβιοτικά και αντιοξειδωτικά.
Έξι Έλληνες ερευνητές περιλαμβάνονται στους 406 κορυφαίους επιστήμονες απ’ όλη την Ευρώπη, τους οποίους επέλεξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council) προκειμένου να τους παρέχει “Επιχορηγήσεις Εκκίνησης” (Starting Grants). Το συνολικό ποσό, ύψους €605 εκατ. και έως €1,5 εκατ. ανά επιχορήγηση, θα τους δώσει τη δυνατότητα να συγκροτήσουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες και να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες. Οι έξι Έλληνες που επελέγησαν, είναι οι: Κ. Δημητριάδης (Γερμανία-Ερευνητικό Κέντρο Max-Planck), Κ. Στέλλος (Γερμανία-Πανεπιστήμιο Γκέτε Φρανκφούρτης), Ι. Στεφάνου (Γαλλία-Ecole Nationale Des Pontes et Chaussees), Γ. Σωτηρίου (Σουηδία-Ινστιτούτο Καρολίνσκα Στοκχόλμης), Ελ. Διαμαντή (Γαλλία-CNRS-Telecom Paris Tech) και Π. Μερκούρης (Ολλανδία-Πανεπιστήμιο Γκρόνιγκεν).
Τέλος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα http://www.inewsgr.com/267/Die-Welt-i-ellada-isos-na-einai-i-efcharisti-ekplixi-tis-chronias.htm , η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» θεωρεί ότι η Ελλάδα ίσως να είναι η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς. Η πιθανότητα μιας οικονομικής ανάκαμψης δεν ήταν τα τελευταία δέκα χρόνια ποτέ μεγαλύτερη απ’ ό,τι είναι τώρα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα. Ας ελπίσουμε να μην είναι ένα ακόμα ευχολόγιο και το 2018 να είναι πλουσιότερο σε ευχάριστες ειδήσεις. Καλή χρονιά σε όλους!

back to top

Επικοινωνήστε μαζί μας...

TAXY LOGO1

Γραφεία: Κομμένου 30 (γωνία με οδό Μουργκάνας) - ΑΡΤΑ, ΤΚ 47132

Ε-mail & Διαφήμιση: taxydrom@gmail.com

Τηλέφωνο: 26810 77302

FAX: 26814 00062

Συνδρομή στην εφημερίδα: 50 ευρώ/έτος

Σαν σήμερα...

Ειδήσεις ανά ημερομηνία

« April 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.