Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

maketa 2

Έτσι είναι αν έτσι νομίζεις (ο υποκλέψας του υποκλέψαντος)

Έτσι είναι αν έτσι νομίζεις (ο υποκλέψας του υποκλέψαντος)

Δεν πέρασε πολύς καιρός απ’ όταν έγραψα ένα άρθρο με τίτλο: «Τα καναρίνια του ορυχείου». Ένα άρθρο κι ένας τίτλος που αφορά όλους εμάς που αποτελούμε τους δείκτες εφαρμογής των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας παρακολούθησης. Μιας τεχνολογίας όμως που απλώνεται διαρκώς, ακόμη και πάνω από συλλογικότητες, θεσμούς και... κυβερνήσεις.

Προφανώς «κόμισα γλαύκα εις Αθήνας», καθώς είναι γνωστό σ’ όλους ότι οι λογής υπηρεσίες πληροφοριών συνεργαζόμενες με τις ίδιες τις εταιρείες ή έστω υποκλέπτοντας τις αποθήκες δεδομένων (servers), έχουν τη δυνατότητα ανίχνευσης των κινήσεων, των επιλογών και του πλαισίου ζωής ενός ατόμου στο χώρο και στο χρόνο.
Η υπόνοια ήταν διάχυτη, αλλά ήρθαν οι αποκαλύψεις, κατ’ αρχήν των Wikileaks και ακολούθως του Snowden και κατέδειξαν τις συντεταγμένες αυτού του τεράστιου δικτύου όχι μόνο ελέγχου αλλά και καθοδήγησης της ζωής μας. Αυτό που όμως με τάραξε είναι ότι οι «αναλυτές» μελετώντας τα δεδομένα και τα στοιχεία ενός ατόμου, έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο πρόβλεψης αλλά και διαμόρφωσης κοινωνικών «μοντέλων» συμπεριφοράς και άρα, μεθόδων επηρεασμού και χειραγώγησής τους. Κορυφαίοι επιστήμονες, λαμπρά μυαλά ανά τον κόσμο, πληρώνονται από χρήματα των πολιτών, προκειμένου να σχεδιάζουν μεθόδους και συστήματα ενίσχυσης των κρατικών εξουσιών.
Οι ζωές μας είναι πλέον ανοικτό βιβλίο. Και δυστυχώς ουδείς εξ ημών έχει τη δυνατότητα και τα εργαλεία να εναντιωθεί σ’ αυτά τα μοντέλα και σ’ αυτούς τους λαμπρούς «επιστήμονες»... Προσφάτως τα Wikileaks έκαναν μια συνταρακτική αποκάλυψη για τις τεράστιες δυνατότητες της CIA να παρακολουθεί τους πάντες. Συγκεκριμένα, αποκάλυψαν το παγκόσμιο πρόγραμμα συγκαλυμμένης παρακολούθησης, στο οποίο δημοφιλείς συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και τηλεοράσεις που μπαίνουν σε κάθε σπίτι, χρησιμοποιούνται ως μέσα παρακολούθησης. Όλα πλέον έχουν μετατραπεί σε μικρόφωνα και από την έδρα του συστήματος στη Φρανκφούρτη, η CIA παρακολουθεί όλη την Ευρώπη, τη Μ. Ανατολή και την Αφρική.
Σύμφωνα με τα Wikileaks, οι χάκερ της CIA έχουν αναπτύξει ειδικό λογισμικό για να εισβάλλει σε συστήματα με λειτουργικά Microsoft Windows, Mac OS, Linux κα. Αναμφίβολα, ζούμε στην εποχή που σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης, προσδιορίζεται από τον όρο «post-truth». Στα Ελληνικά η έννοια αποδίδεται ως «μετά-αλήθεια». Και χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια συνθήκη, στην οποία τα αντικειμενικά γεγονότα έχουν μικρότερη επιρροή στον σχηματισμό της κοινής γνώμης απ’ ότι η επίκληση στο συναίσθημα ή στις προσωπικές πεποιθήσεις. Η μετά-αλήθεια δεν αφορά παρακμιακές, συνωμοσιολογικές ιστοσελίδες αλλά συνολικά τον δημόσιο διάλογο και υπηρετεί κάποια συγκεκριμένη ατζέντα. Η προπαγάνδα, ακόμα και οι ψευδείς ειδήσεις, δεν είναι καινούργιες πρακτικές. Όμως, πλέον, αναφερόμαστε σε μια νέα κουλτούρα, στην οποία η μετά-αλήθεια συνιστά αποδεκτή πολιτική στάση και ενεργητική συμπεριφορά εκ μέρους των πολιτικών, των δημοσιογράφων αλλά και των πολιτών.
Ο Μπάμπης για παράδειγμα, επιμένει ότι ποτέ άνθρωπος δεν πάτησε στη Σελήνη. Όσα λέγονται για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας είναι προπαγάνδα της Δύσης και ότι η κόρη του Στάλιν, Σβετλάνα Αλιλούγεβα, δεν αυτομόλησε και δεν ζήτησε πολιτικό άσυλο από τις ΗΠΑ. Ο Μπάμπης, προφανώς, δεν είναι ο μοναδικός και πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αρκετοί -ίσως και πολλοί- πολίτες λειτουργούν ως καταλύτες της μετά-αλήθειας, αφού εγκλωβίζονται σε ερμηνείες της πραγματικότητας που τους παρουσιάζονται όχι αθώα, όχι ανυστερόβουλα.
Αυτές οι παράμετροι ευνοούν ακραίες απόψεις και ψεύτικους τίτλους. Στο ήδη προβληματικό περιεχόμενο, προστίθεται η ταχύτητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διογκώνει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από τους ίδιους τους χρήστες. Για παράδειγμα: στους σεισμούς όλοι έχουμε ένα φίλο σεισμολόγο που λέει ότι επίκειται μεγάλος σεισμός, στις οικονομικές κρίσεις όλοι έχουμε ένα συγγενή που διατείνεται ότι πάμε στη δραχμή, στις επιδημίες όλοι έχουμε ένα γνωστό στο ΚΕΛΠΝΟ που εκτιμά ότι θα πεθάνουν κάμποσες χιλιάδες. Η αλήθεια και το ψέμα γειτονεύουν και το αίτημα στην εποχή της μετά-αλήθειας πρέπει να είναι περισσότερη σοβαρότητα.
Όμως πέρα και πάνω από τη ροπή προς τη συνωμοσιολογία υπάρχει και η στρατηγική των fake news. Τα κατασκευασμένα δημοσιεύματα που για ποικίλους λόγους εμφανίζονται ως αληθινές ιστορίες. Και στον τομέα αυτό κυρίαρχο ρόλο έχουν τα social media. Το διαδίκτυο είναι ο ταχύτερος, μεγαλύτερος και αποτελεσματικότερος αγωγός χειραγώγησης η καθοδήγησης της κοινής γνώμης! Και όπως δείχνουν έρευνες και μελέτες οι πιο δημοφιλείς απάτες επικρατούν επί των πιο δημοφιλών αληθινών ιστοριών.
Τον περασμένο Ιανουάριο, δύο Αμερικανοί οικονομολόγοι δημοσίευσαν μια μελέτη με αντικείμενο τη σημασία των fake news πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι οι πολίτες δεν θυμόντουσαν καν ποιες «ειδήσεις» αποδείχτηκαν κατασκευασμένες. Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό απ’ όλα, είναι ότι το Facebook -και ο αλγόριθμος που κρίνει τι είναι «πιο ενδιαφέρον» - παρέχει ειδήσεις που ανταποκρίνονται στις απόψεις και τις προτιμήσεις κάθε χρήστη. Είναι αλήθεια ότι περιβαλλόμαστε από ανθρώπους που συμφωνούν μαζί μας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει και να διαβάζουμε μόνο τις απόψεις με τις οποίες συμφωνούμε. Το αντίθετο μάλιστα. Η κοινωνία, η Δημοκρατία, η εποχή έχει ανάγκη από τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία. Το τι συνέβη δεν έχει τόσο σημασία πλέον, όσο η χρήση του γεγονότος για λόγους πολιτικού ή μιντιακού κανιβαλισμού.
Με αφορμή τις εμμονές του Μπάμπη, αναλογίζομαι πόσα εκατομμύρια πολιτών έχουμε καταλήξει σε κρίσεις, αποφάσεις, ακόμη και για την ψήφο μας, με βάση αβάσιμες ή και σκοπίμως ψευδείς πληροφορίες: Θεωρίες συνωμοσίας, δολοφονίες χαρακτήρων, παλαβά σενάρια. Η διασπορά τους οφείλεται σ’ αυτόν τον διαδικτυακό ιό που έχουν κατασκευάσει οι χάκερ των μυστικών υπηρεσιών προκειμένου να αλώσουν εκ των έσω τη Δημοκρατία και την ελεύθερη βούληση. Να εξανεμίσουν την κριτική σκέψη και εν τέλει, να εξοντώσουν την αλήθεια. Τη δική μας αλήθεια...
ΥΓ. Πληροφορούμαι ότι ο δημοσιογράφος, Charles J. Sykes, -ένας σκληρός Ρεπουμπλικανός αστέρας- γράφει αυτόν τον καιρό ένα βιβλίο με τίτλο: «How the Right Lost Its Mind» («Πώς παλάβωσε η Δεξιά») κι εξέλεξε πρόεδρο των ΗΠΑ έναν άνθρωπο με λεξιλόγιο 70 λέξεων! Ο Sykes από τους πλέον γνωστούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς, τρόμαξε από την επιλογή του κόμματός του και αναρωτιέται πως έγινε αυτό και ποιοι «μεσολάβησαν» για την επιτυχία του Τραμπ. Ενδιαφέρον νομίζω μια και μιλάμε για διαδίκτυο, Fake News και μυστικές υπηρεσίες...
*Ο Κώστας Παπαθεοδώρου είναι δημοσιογράφος της ΕΡΤ

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.