Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

arta scale2020

Από την πηγή στο ποτήρι μας

Από την πηγή στο ποτήρι μας

Μια ανέλπιστη απορία ενός παιδιού μάς έφερε σήμερα το θέμα μας. Άδολη, ελεύθερη, απλή.

- Μαμά, το νερό της βρύσης ποιος μας το στέλνει; Αμήχανη η μητέρα μέχρι που η σκέψη της να πάρει οξυγόνο, λες και μπροστά της συντελείται το φαινόμενο της διάσπασης του νερού.
- Έρχεται, αγόρι μου, από μακριά. Να, από μια μεγάλη πηγή που τη λέμε του Αγίου Γεωργίου, εκεί δίπλα από τον εθνικό δρόμο που πάμε στα Ιωάννινα, αντάμα με κάτι μεγάλα δένδρα και πυκνή βλάστηση. Δεδομένη η υπόκλιση στην αθωότητα, την τρυφερότητα και τη γλύκα του παιδιού που θέλει να συναντήσει την ευλογία του νερού.
Απ’ την πηγή στη βρύση μας, λοιπόν, με μια υπερβατική διαδρομή. Ένα φρέσκο ποτήρι νερό στο τραπέζι μας, μια υπόσχεση μακράς και ποιοτικής ζωής. Ξεπερνά κατά πολύ τη δύναμη του αυτονόητου και του αγαθού της υπερεπάρκειας. Δροσερό και ορμητικό στην έξοδο της πηγής, ζεστό και ήρεμο στη φλέβα μας, μέσα από τον μηχανισμό του Δημιουργού.
Ήταν στη δεκαετία του 1970 που η πόλη μας υδροδοτήθηκε από την πηγή του Αγίου Γεωργίου. Μέχρι τότε τις ανάγκες της κάλυπταν αντλιοστάσια από τον τοπικό υδροφόρο ορίζοντα. Χωρίς, σαφώς, να είναι τουριστικό προϊόν το ανάβλυσμά της λέμε τώρα που ματαιώθηκαν τα ταξίδια του «φαίνεσθαι» ανά τον κόσμο, επιβάτες μιας τουριστικής βιομηχανίας, να πάμε εκεί σήμερα, στην έξοδό της. Είμαστε εκεί και για μια πιστοποίηση της αιωνιότητας, σ’ ένα μνημείο που κουβαλά ακούραστα και σιωπηλά το φορτίο της ιστορίας. Μέσα σ’ ένα εξαιρετικό πλατανοδάσος που την υποδέχεται σε παράταξη η εξουσία της φύσης. Μια ομορφιά και μια δροσιά που σε ζώνει, δεν μπορεί να μη σου διεγείρει τους αισθητήρες της ψυχής σου.
Τα λίγα κοκκινωπά απομεινάρια σε καμάρες, λίγο πιο πέρα, του Ρωμαϊκού υδραγωγείου, μας θυμίζουν τη γοητεία και το πνεύμα εκείνης της εποχής. Τότε μετέφερε την ευφορία της στην Αρχαία Νικόπολη, σήμερα στις πόλεις μας, στην εποχή της πληροφορικής. Χιλιετίες η ίδια ιερή επανάληψη, προσφέρει απλόχερα τα αγαθά της. Ένα γεωλογικό φαινόμενο να λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένη μηχανή. Η φύση έχει συνέπεια και σοφία. Μέσα στον απέραντο χρόνο, το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον ταυτίζονται. Το αστείρευτο της ροής της, ελιξίριο για κάθε φυτικό, ζωικό και ανθρώπινο οργανισμό. Πρώτη ύλη στην αναπαραγωγική διαδικασία, τη φροντίδα και την εξέλιξη των ανθρώπων.
Ευσεβής προσκυνητής εκεί κοντά της, πώς να μη σκύψεις να πιείς το βάλσαμό της «για να σου διαβούν οι πόνοι», όπως λέει και το παραδοσιακό τραγούδι. Η διαδρομή της ένα μυστήριο καλά κρυμμένο στα έγκατα της γης. Κάτω από τη βουνίσια ραχοκοκαλιά της πατρίδος μας, του τόξου της Πίνδου. Τα πέτρινα φίλτρα της καθαρτήριο που ξεπερνούν τις όποιες ανθρώπινες τεχνικές καθαρισμού. Το θαύμα των τεκτονικών ραφών. Εκτός της πόσιμης ωφελιμότητας, η χάρη της κινεί νερόμυλους, μαντάνια, νεροτριβές και πιο κάτω, σε συμμαχία με τα νερά του Λούρου, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Τυχερή, λοιπόν, η πόλη μας απ’ αυτή τη μεροληψία του Τεχνουργού, που με τη βοήθεια της μηχανικής φτάνει σε τόσο μακρινούς προορισμούς.
Η διάφανη και αμείλικτη καθαρότητά της ας γίνει πρόκληση και παρότρυνση, να αναζητήσει ο καθένας ξεχωριστά και τη δική του πηγή, να φωτίσει την ολιγόχρονη ζωή του, να κινητοποιήσει τα τελευταία χρώματα της ψυχής του, να επινοήσει την προσωπική του επίγεια ιστορία, γιατί η κρίση που περνάμε δεν είναι απλό αριθμητικό δεδομένο, αλλά εμβολή σε εδραιωμένες αξίες, άκρατη ταπείνωση! Να δώσουμε έτσι μια ευκαιρία, μπας και ξαστερώσει λίγο το κατασκότεινο μυαλό μας, για να κάνουμε το χρόνο μας μακρύτερο, καλύτερο.
Ο ευαισθητοποιημένος πολίτης οφείλει να συμβάλει για το αμόλυντο της πηγής στο κύλημα του χρόνου. Να την κρατήσει σαν ένα ζεστό φιλί ζωής. Ακόμη, κι επειδή το νερό είναι τόσο πολύτιμο όσο το χρυσάφι, να κάνει λελογισμένη χρήση, χωρίς σπατάλες και υπερβολές. Αλλά, κυρίως, να μην το εξαντλεί για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών. Οι δημόσιες αρχές να έχουν ενεργοποιημένο ένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας με ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών εγκλημάτων.
Πρόταση μου και ταπεινή μου γνώμη είναι η Δημοτική μας Αρχή να καθιερώσει μια ετήσια γιορτή νερού ως τιμή, ευχαρίστηση και ευγνωμοσύνη.

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.