Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

arta scale2020

Όσο υπάρχουν Έλληνες (της Διασποράς)

Όσο υπάρχουν Έλληνες (της Διασποράς)

Η Ελλάδα ποτέ δεν περικλείονταν στα στενάχωρα σύνορα του κράτους. Ελλάδα είναι τα όρια του Ελληνισμού. Εκεί όπου ακούγεται η γλώσσα, διατηρείται η παράδοση και κυματίζει η σημαία. Είμαι από τους τυχερούς που ταξίδεψα πολύ. Και παντού στον κόσμο συνάντησα τις κοινότητες των Ελλήνων. Άνθρωποι δραστήριοι, ευφυείς, καπάτσοι μα και... Έλληνες. Που πάντα, ακόμη και αν μόνο από τις διηγήσεις των γιαγιάδων έχουν ακούσει για την Ελλάδα, «ακούν κλαρίνο και ραγίζουν», όπως τραγουδάει και η Αλεξίου. Δεν μπορώ να το ερμηνεύσω με τη λογική παρά μόνο με τις αισθήσεις...

Γιατί σ’ αυτή τη στάση ζωής των Ελλήνων της διασποράς δεν υπάρχει λογική παρά μόνο συναίσθημα... Κι αλίμονο αν χαθεί η επαφή μ’ αυτές τις κοινότητες που διαχρονικά στήριζαν και αιμοδοτούν την Ελλάδα και την ανάπτυξη...

Και η «αδυναμία» του Ελληνισμού προς την πατρίδα είναι η πραγματική δύναμη της Ελλάδας! Τα τεράστια επικοινωνιακά κύματα που ανέτρεψαν τη σκόπιμη, υποβολιμαία και αλήτικη εικόνα που εξέπεμπαν τα κυρίαρχα Μέσα Ενημέρωσης για την ψυχοσύνθεση του ράθυμου, τεμπέλη και ανίκανου Έλληνα, προήλθαν και πάλι απ’ αυτούς τους Ελληναράδες που εκτός από δύναμη έχουν κύρος, ισχύ και χρήμα ώστε να αναστρέψουν τα είδωλα της δήθεν φυλετικής (ρατσιστικής) κακοδαιμονίας...

Υπέροχοι Έλληνες που κυριαρχούν στον κόσμο και μεταλαμπαδεύουν το φως της γνώσης και του πολιτισμού. Επιστήμονες και επιχειρηματίες ακόμη και απλοί άνθρωποι που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, αποτελούν το ξεχωριστό λαμπρό παράδειγμα επιτυχίας, εργατικότητας, πάθους και ζήλου... Αν και είναι μακριά από την πατρίδα κάνουν όλους τους Έλληνες περήφανους με τα επιτεύγματά τους, διαπρέπουν στο εξωτερικό και συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

Ανατρέχω σε μια πρόσφατη έρευνα - βιβλίο του Γιάννη Ιωαννίδη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ, με βάση την οποία ο Ελληνισμός διαθέτει περίπου το 3% των επιστημόνων κορυφαίας εμβέλειας παγκοσμίως, αν και ο πληθυσμός της Ελλάδας ή των Ελλήνων διεθνώς αντιστοιχεί μόνο στο 0,15% ή 0,20% από τα 6,92 δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη. Κι όμως, παρά τη σημαντική παραγωγή Ελλήνων επιστημόνων, το 85% εκείνων με ισχυρή επιρροή δεν βρίσκεται στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα αποτελεί χώρα - φαινόμενο, διαθέτει κορυφαία «μυαλά» σε πολύ υψηλό ποσοστό, περίπου 30 φορές πάνω από την πληθυσμιακή αναλογία. Ωστόσο, οι περισσότεροι Έλληνες επιστήμονες με ισχυρή επιρροή βρίσκονται σε εργαστήρια του εξωτερικού και όχι στην πατρίδα τους, επισημαίνει ο κ. Ιωαννίδης αναδεικνύοντας τα προβλήματα του Ελληνικού κράτους και των Ελληνικών πανεπιστημίων. «Οι καλύτεροι Έλληνες επιστήμονες έχουν μαζικά εξοριστεί από την Ελλάδα. Μια φθίνουσα μειονότητα εξακολουθεί να ζει στην Ελλάδα, συχνά σε συνθήκες σκληρής εσωτερικής εξορίας. Η έλλειψη χρηματικών πόρων, υποδομών και υποστήριξης για την επιστήμη και την έρευνα είναι βέβαια πασιφανής, αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος γι’ αυτή την φυγή του καλύτερου δυναμικού που διαθέτει η χώρα».

Τα αναφέρω αυτά με αφορμή την πληροφορία που έχω για την ανακήρυξη του Δημήτρη Καρμπαλιώτη σε επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ο Δημήτρης Καρμπαλιώτης είναι επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia University της Νέας Υόρκη (ΗΠΑ). Αποτελεί έναν από τους κορυφαίους και πλέον αποδεκτούς - ακόμη και από την ίδια την επιστημονική κοινότητα - επεμβατικούς καρδιολόγους στον κόσμο και μεταξύ των διαπρεπέστερων Ελλήνων της Διασποράς ως προς την επιστημοσύνη, την προσφορά και το ήθος. Την κοινωνική και επιστημονική προσφορά του σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Το όνομά του είναι πασίγνωστο αλλά αυτό που είναι άγνωστο έχει να κάνει με την εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά του στην διασύνδεση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων με το Columbia University της Νέας Υόρκης, ώστε οι νέοι Έλληνες καρδιολόγοι που έχουν ειδικευτεί στα Γιάννενα να μπορούν στη συνέχεια να μετεκπαιδευτούν ή και να εργασθούν στο Columbia.

Μ’ αυτό τον τρόπο ο κ. Καρμπαλιώτης συμβάλει αποφασιστικά ώστε οι νέοι μας επιστήμονες στην Ιατρική να μετεκπαιδευτούν με τον καλύτερο τρόπο και να επιστρέψουν στα Ιωάννινα ώστε να προσφέρουν τόσο στην Ήπειρο αλλά και συνολικά στην Ελλάδα. Διότι το «σχέδιο», το οποίο εξυφαίνεται χωρίς τυμπανοκρουσίες και βερμπαλιστικές πομφόλυγες, έχει να κάνει με το όραμα της επιστημονικής ομάδας του επίσης διακεκριμένου και βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών καθηγητή καρδιολογίας, Λάμπρου Μιχάλη, ο οποίος χρόνια τώρα δημιουργεί μεθοδικά και αθόρυβα την υποδομή ώστε να μετεξελιχθεί η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε πρότυπο διεθνές κέντρο επεμβατικής καρδιολογίας σε δύσκολες, λεπτές και περίπλοκες επεμβάσεις.

Αυτό που ως κατακλείδα έχω να προσθέσω είναι ότι ας μην περιμένουμε πολλά από την άβουλη, μοιραία και δειλή πολιτική ηγεσία. Ας συνειδητοποιήσουμε, λοιπόν, ότι οι χώρες που πραγματικά ευημερούν, δεν ορίζονται από τον ηγέτη τους. Και αυτό συμβαίνει επειδή η λειτουργία των θεσμών έχει δώσει πρωτεύοντα ρόλο όχι σε πρόσωπα αλλά σε πρωτοβουλίες. Και αυτές οι πρωτοβουλίες, η φιλοπατρία, η αλληλεγγύη, η συνέπεια, μπορούν να υπερκαλύψουν τα ελλείμματα ηγεσίας που φρενάρουν την όποια εξέλιξη και την όποια ανάπτυξη...

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι όσο πιο έντονο είναι το στίγμα του ηγέτη, τόσο μεγαλύτερη και η υστέρηση της χώρας σε πρόοδο, ευημερία και δημοκρατία. Ακόμη και τώρα έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα εμφανιστεί ο «μαρμαρωμένος βασιλιάς» για να οδηγήσει το έθνος στο μέλλον. Ακόμη και τώρα επιλέγουμε πρόσωπα, που δήθεν έχουν τη δύναμη και το σχέδιο να αλλάξουν τη χώρα. Ακόμη να αντιληφθούμε ότι η πραγματική δύναμη είναι ο ίδιος ο Έλληνας που έχει μάθει να επιβιώνει σ’ όλες τις συμφορές. Και σε κάθε συμφορά πάντα υπήρχε ο Ελληνισμός της Διασποράς που έβγαινε μπροστά...

«Η Ελλάς θέλει να ζήσει και θα ζήσει...», είχε γνωματεύσει ο Τρικούπης. Και θα ζήσει επειδή εκεί έξω υπάρχουν αυτοί οι υπέροχοι Έλληνες.

* Ο Κ.ωστας Παπαθεοδώρου είναι δημοσιογράφος της ΕΡΤ

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.