Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Εμποροπανήγυρη. Παζάρι ή εορταστικός εκθεσιακός θεσμός;

Εμποροπανήγυρη. Παζάρι ή εορταστικός εκθεσιακός θεσμός;

Του Κώστα Κωσταβασίλη, φιλολόγου

Το πέρας της πρόσφατης εμποροπανήγυρης που έλαβε χώρα για άλλη μια φορά στην πόλη μας, πυροδοτώντας αντεγκλήσεις και διαφωνίες για τη χρησιμότητά της ή όχι, οδηγεί στην ανάγκη να κατατεθεί μια ιστορική καταγραφή και μια κοινωνική διαπίστωση. Ας δούμε πρώτα την μικρή ιστορική καταγραφή που μας πάει πίσω στο χρόνο.

Ζωοπανηγύρεις κι εμποροπανηγύρεις γίνονταν (κι ως ένα βαθμό γίνονται) πολλές στην Ήπειρο. Από αυτές ονομαστή ήταν η εμποροζωοπανήγυρη της Άρτας, το περίφημο «Μουχούστι» (ή «Μπχούστι», όπως ήταν πιο γνωστό στη λαϊκή καθομιλούμενη γλώσσα των παιδικών μας χρόνων», από τη συνοικία στην οποία αρχικά διεξαγόταν. Ο Άγγλος περιηγητής Leake, που επισκέφθηκε την Άρτα το φθινόπωρο του 1804, κάνει λόγο για ένα μεγάλο παζάρι που γινόταν στο συνηθισμένο τόπο όπου βρισκόταν η αγορά. Ογδόντα χρόνια αργότερα, το 1884, ο τότε μητροπολίτης Άρτας Σεραφείμ Ξενόπουλος, επιβεβαιώνει την πληροφορία, μαρτυρώντας ταυτόχρονα τη συνέχεια του θεσμού, καθώς τονίζει ότι από τα αρχαία χρόνια γίνεται στην Άρτα «εμπορική τις πανήγυρις, ουχί ευκαταφρόνητος», στην οποία συνέρχονται έμποροι από όλα τα μέρη της Ηπείρου και η οποία διαρκεί συνήθως 10 μέρες από 14 έως 24 Σεπτεμβρίου.
Ο θεσμός αυτός διατηρήθηκε μέχρι τα νεότερα χρόνια σχεδόν αναλλοίωτος. Απλά, με την πάροδο του χρόνου και την πρόοδο της τεχνολογίας, το «Μουχούστι» έχασε το χαρακτήρα της αγοράς κι εμπορίας ζώων και λειτούργησε καθαρά ως χώρος ανταλλαγής εμπορικών προϊόντων όχι μόνον από την Ήπειρο αλλά κι από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Εξάλλου από την ομώνυμη περιοχή, το «Μουχούστι» άλλαξε κατά καιρούς και τόπο διεξαγωγής. Οι σημερινοί τριαντάρηδες και σαραντάρηδες θα θυμούνται ίσως τους περιπάτους ανάμεσα στις παράγκες των πωλητών κατά μήκος της περιφερειακής οδού ή στο χώρο της πλατείας Καραϊσκάκη, όπου βρίσκεται σήμερα το νεότευκτο 4ο Δημοτικό Σχολείο.
Η σημασία του θεσμού της εμποροπανήγυρης για την Άρτα αλλά και για όλο το νομό ήταν μεγάλη, ιδιαίτερα μέχρι τη δεκαετία 1950-1960 καθώς εξέλιπαν οι δυνατότητες εμπορικών συναλλαγών σε πανελλαδικό επίπεδο, πολύ δε περισσότερο σε επίπεδο εισαγωγών-εξαγωγών. Έτσι στην εμποροπανήγυρη ήταν δυνατό να μεταφέρονται προϊόντα από τόπο σε τόπο, να έρχονται σε επαφή οι κάτοικοι ακόμα και απομακρυσμένων περιοχών του νομού με εμπόρους διαφόρων περιοχών, με αποτέλεσμα όχι μόνο να προμηθεύονται τα αναγκαία προς το ζην, αλλά και να διαμορφώνεται ένα κλίμα πολιτισμικών και πνευματικών ανταλλαγών με ευεργετικά αποτελέσματα για τον τόπο.
Σήμερα ο θεσμός εξακολουθεί παραδοσιακά να υφίσταται σε καινούριο χώρο (εκθεσιακό κέντρο του δήμου) και με πιο σύγχρονη μορφή, καθώς συνδυάζεται και με την εμπορική έκθεση που διεξάγεται παράλληλα στον ίδιο χώρο, αποτελώντας σαφή ένδειξη του πώς μπορεί ένας παραδοσιακός θεσμός να επιβιώσει μέσα στους αιώνες προσαρμοζόμενος κάθε φορά στα εκάστοτε σύγχρονα δεδομένα.
Αυτή η κοινωνική διαπίστωση μπορεί να αποτελεί και την απάντηση στη λογική και δικαιολογημένη ανησυχία του εμπορικού κόσμου της πόλης μας που βλέπει, εν μέσω κρίσης και αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων, να προκύπτει ένας ανταγωνισμός επιπλέον και μάλιστα με αυξημένη επικινδυνότητα λόγω και του παραδοσιακού χρώματος αλλά και του συγκινησιακού συναισθήματος που τον συνοδεύει. Η λύση δεν μπορεί να είναι απαγορευτικά μέτρα και απομονωτισμός. Κάτι τέτοιο μόνο αντίδραση μπορεί να επέφερε και, εξάλλου, ο δήμος Αρταίων προσδοκά σε έσοδα από αυτή τη διοργάνωση, έσοδα τα οποία είναι αναγκαία για τη βελτίωση της ζωής όλων ημών είτε είμαστε δημότες του δήμου αυτού είτε απλοί κάτοικοί του.
Η λύση θα είναι η ανανέωση και η αναζωογόνηση της εμπιστοσύνης του αρτινού καταναλωτή προς τα καταστήματα της πόλης μας. Ήδη έχει ελαττωθεί, θέλω να πιστεύω σε μεγάλο βαθμό, η αιμορραγία προς τα Γιάννενα και την εκεί αγορά.
Η στήριξη της εμπορικής έκθεσης, η επέκτασή της και η ευρηματικότητα των περιπτέρων της δίνουν τον τόνο της δυνατότητας του εμπορικού κόσμου της πόλης μας να επωφεληθεί από τον κόσμο που επισκέπτεται το «παζάρι», αλλά δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα καταστήματα της πόλης.
Τον επόμενο χρόνο, μια ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή στην έκθεση και με μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων, μπορεί να αναδείξει ακόμα περισσότερο την ποιοτική ανωτερότητα των επώνυμων προϊόντων που διατίθενται από τα καταστήματα σε σύγκριση με αυτά του παζαριού. Αν ο δήμος συνδράμει την κίνηση αυτή με διοργάνωση ποικιλίας εκδηλώσεων πολιτισμού αλλά και συνεδρίων ή ημερίδων σχετικά με την προώθηση των προϊόντων (αυτό θα μπορούσε να γίνει και σε συνεργασία με το επιμελητήριο), κίνηση που ήδη βρήκε την αρχή της φέτος, θα μπορούσε η περίοδος του «παζαριού» να είναι για την Άρτα ό,τι η περίοδος του καρναβαλιού για την Πάτρα ή οι γιορτές παλιάς πόλης για την Ξάνθη. Συνεργασία και ανοιχτό μυαλό χρειάζεται, όχι μεμψιμοιρίες και περιχαράκωση, ώστε η πόλη μας (άρα και όλοι όσοι ζούμε σ' αυτήν) να πάει μπροστά!!

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.