Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 462
Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

maketa 2

Κόμβος της Ιονίας Οδού στον Αμμότοπο Άρτας

Κόμβος της Ιονίας Οδού στον Αμμότοπο Άρτας

Αυτή είναι η νεότερη εξέλιξη σ’ ότι αφορά το αίτημα που έχει μεταφερθεί τα τελευταία δυο χρόνια από τους φορείς της Άρτας προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ), για την κατασκευή κόμβου εισόδου - εξόδου στον Αμμότοπο Άρτας, ώστε να εξασφαλίζεται έτσι η σύνδεση του νέου αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας Οδού με τα δυτικά Τζουμέρκα.

Oikonomou Andreas      Γράφει ο Ανδρέας Οικονόμου

Την θετική απάντηση του Υπουργείου ως προς την κατασκευή του εν λόγω κόμβου, έλαβε προχθές σε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων υπευθύνου για το έργο της Ιόνιας Οδού, κ. Σέργιο Λαμπρόπουλο, ο Ανδρέας Α. Οικονόμου Πολιτικός Μηχανικός, αιρετό μέλος της αντιπροσωπείας του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Ηπείρου - Λευκάδας. Υπήρξε η διαβεβαίωση του Γενικού Γραμματέα και είναι ειλημμένη πλέον η απόφαση για την κατασκευή ανισόπεδου ημικόμβου, με κατεύθυνση - ροή προς την κεντρική και νότια Ελλάδα, στο δημοτικό διαμέρισμα Αμμότοπου, ενώ ήδη έχει δοθεί σχετική εντολή στην κατασκευάστρια Εταιρία ΤΕΡΝΑ ΑΕ, να εξετάσει το σημείο χωροθέτησης και μέσα στις επόμενες ημέρες αυτό να έχει οριστικοποιηθεί για να αρχίσει η εκπόνηση της απαιτούμενης μελέτης. Πρόκειται για μια πραγματικά ευχάριστη εξέλιξη όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής του Αμμότοπου αλλά και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και κυρίως των Δυτικών Τζουμέρκων, αφού αυξάνεται έτσι μέσω της ευκολότερης και συντομότερης προσβασιμότητας η δυνατότητα ανάπτυξης και τουριστικής προβολής και εκμετάλλευσης της περιοχής αυτής. Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του εν λόγω κόμβου, θα υπάρχει δυνατότητα εισόδου και εξόδου με κατεύθυνση την κεντρική και νότια Ελλάδα (προς Αθήνα), του οικισμού Αμμότοπου αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Δυτικών Τζουμέρκων. Δηλαδή, πιο απλά τα δυτικά Τζουμέρκα και όσοι τα επισκέπτονται θα μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται από το συγκεκριμένο κόμβο με κατεύθυνση τη Νότια Ελλάδα. Εις ότι αφορά τους επισκέπτες από την Εγνατία - Βόρεια Ελλάδα, είσοδος και έξοδος με τα Δυτικά Τζουμέρκα θα γίνεται από τον ήδη προγραμματισμένο για κατασκευή Κόμβο στο Τσαγκαρόπουλο, διανύοντας περίπου έξι χιλιόμετρα σε έναν δρόμο ο οποίος προβλέπεται να βελτιωθεί με σύγχρονες προδιαγραφές. Στο μεταξύ, ήδη η κατασκευάστρια εταιρία εξετάζει ως πιθανό σημείο κατασκευής του εν λόγω κόμβου, την θέση λίγο πριν την διασταύρωση προς περιοχή «Βαλαώρα» Αμμοτόπου. Όμως, σε λίγο καιρό θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο και θα μπορούν να δοθούν συγκεκριμένες πληροφορίες για τον ακριβή σχεδιασμό και την θέση που τελικά θα επιλεγεί για την κατασκευή. Πρέπει να επισημάνουμε λοιπόν, στους σύγχρονους μεγάλους αυτοκινητόδρομους που κατασκευάζονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και πρόκειται να κατασκευασθούν στο μέλλον, θα πρέπει να προβλέπονται οι απαραίτητες προσβάσεις - κόμβοι, με σκοπό να δημιουργούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις για ουσιαστική ανάπτυξη των περιοχών απ’ όπου διέρχονται. Σε διαφορετική περίπτωση, θα παίζουν το ρόλο ενός αδιαπέραστου «Σινικού τείχους», απομονώνοντας και υποβαθμίζοντας τις εν λόγω περιοχές. Επίσης δεν θα πρέπει να αγνοούνται οι τοπικές κοινωνίες και θα πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την χάραξη και χωροθέτηση των νέων αυτοκινητόδρομων η πολιτική της διαβούλευσης και της συνεχούς επικοινωνίας με τους αρμόδιους τοπικούς θεσμικούς φορείς.

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.