Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

arta scale2020

Πνεύμα & Ηθική (ΑΦ 941)... με τον Στάθη Μπαρτζώκα

Πνεύμα & Ηθική (ΑΦ 941)... με τον Στάθη Μπαρτζώκα

Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες εύχομαι καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία. Όσον αφορά την στήλη «Πνεύμα και Ηθική» εδώ ισχύει μάλλον το ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο, που λέει και το τραγούδι. Το «Πνεύμα και Ηθική» ύστερα από 17 χρόνια ρίχνει αυλαία. Παλέψαμε πολλές φορές με τα θηρία (δημάρχους, βουλευτές, υπουργούς, κυβερνήσεις κλπ) πάντα για το καλό της Άρτας. Δυστυχώς, η Άρτα κατοικείται από κατοίκους που δεν την αγαπούν και πολύ. Δύσκολα την υποστηρίζουν και πολύ εύκολα πάνε στην Πρέβεζα, στα Γιάννενα, ακόμα και στην Αθήνα. Η χαρακτηριστική ατάκα των Αρτινών είναι «τι να κάνεις στην Άρτα!». Άρα έχω την εντύπωση ότι τζάμπα προσπαθούμε τόσο καιρό για τα αυτονόητα.

Ποια είναι τα αυτονόητα; Μία πόλη σύγχρονη, λειτουργική, με σεβασμό στην ιστορία της, με κατοίκους οι οποίοι νιώθουν περήφανοι που την κατοικούν και έτοιμους να συγκρουστούν για την πρόοδό της, κάτι που σίγουρα δεν συμβαίνει στην πόλη μου. Αισθάνθηκα πολλές φορές εγκαταλειμμένος από τους συμπολίτες μου σε βασικά θέματα της πόλης, τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια.
Τι θέλω να πω μ’ αυτό; Η Άρτα είχε δύο τοπόσημα, τα Ψαροπλιά και το Ξενία, τα οποία κατάφερε με ατυχείς επιλογές να χαθούν και τα δύο. Τα Ψαροπλιά ήταν μια αγορά ψαριών στο κέντρο της πόλης που θα μπορούσε με μια σύγχρονη μελέτη εκσυγχρονισμού των κτιρίων να αποτελούν το κόσμημα της πόλης. Αντ΄ αυτού τι έγινε; Δύο χρόνια παλεύαμε να μη γκρεμιστούν για να μη γίνει ένα ακόμα εμπορικό κέντρο που μαζί με το κτίριο της τράπεζας Πειραιώς θα ήταν οι δίδυμοι πύργοι της Άρτας. Κι αφού καταφέραμε να διασώσουμε τα κτίρια, τι είδαμε; Την μετατροπή τους σε μια σειρά από καφετέριες και μεζεδοπωλεία που οι νέοι Αρτινοί τα αποκαλούν «Γιαννιώτικα». Το άλλο τοπόσημο που λέγεται Ξενία θα μπορούσε να είναι- όπως και ήταν- το διαμάντι της Άρτας, αλλά οι δύο βουλευτές της προηγούμενης κυβέρνησης, η Αριστερή παράταξη του Δήμου και μαζί με το διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση ΚΑΣ, πρόβαλλαν ανυπέρβλητα εμπόδια ώστε να μην ξαναγίνει το Ξενία ξενοδοχείο.
Το πρώτο άρθρο μου για το Ξενία γράφτηκε το 1997 και βλέπουμε ότι το 2019, το να μην ξαναγίνει το Ξενία ξενοδοχείο αποτέλεσε το... έπαθλο της νίκης των αυτοαποκαλούμενων Αριστερών της πόλης. Πολέμησαν με νύχια και με δόντια για να το καταφέρουν. Έφτασαν μέχρι την πόρτα του ΚΑΣ γι’ αυτό και στο τέλος έβγαλαν ένα ΕΣΠΑ τριών εκατ. ευρώ που καταστρέφει οποιαδήποτε προοπτική ξενοδοχείου. Στην πραγματικότητα βάφτισαν πολιτιστικό κέντρο την μεταφορά του Ωδείου από την ιδιόκτητη «κλινική Τζουμάκα» στο Ξενία και την μεταφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης από το κτίριο που είχε νοικιασμένο η Alpha bank. Με πολέμησαν αλύπητα, εις βάρος βέβαια της πόλης, προσπαθώντας να ικανοποιήσουν την ιδεοληψία τους περί κακών επενδύσεων. Το αποτέλεσμα θα φανεί σε λίγα χρόνια.

Δημοτική Πινακοθήκη: Παλέψαμε από την Αθήνα μια δεκαετία για να γίνει, και σήμερα τί βλέπουμε; Ένα άδειο κτίριο χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή, στο οποίο δεν έχει αγοραστεί ούτε ένας καινούργιος πίνακας την τελευταία δεκαετία, εκτός από τους εφτά που δώρισαν «Οι Φίλοι της Πινακοθήκης» από την Αθήνα, αξίας 25.000 (με έκπτωση γιατί τους αγόρασε ο ζωγράφος κ. Αποστόλης Τσιρογιάννης). Κανένας άλλος δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά για την Πινακοθήκη εκτός από κάποιους ονειροπόλους. Παρεμπιπτόντως σας ενημερώνω ότι ο Σύλλογος «Φίλοι της Πινακοθήκης Άρτας» με έδρα την Αθήνα, διαλύθηκε.
ΤΕΙ Ηπείρου: Είχαμε ένα ίδρυμα με έδρα την Άρτα, με οικονομική αυτοτέλεια και για να ονοματίσουμε το ΤΕΙ Φυτικής Παραγωγής, δήθεν Γεωπονική, παραδώσαμε τα όπλα και ενταχθήκαμε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ήμασταν οι μόνοι που διαμαρτυρηθήκαμε γι’ αυτό όταν όλοι πανηγύριζαν. Ήδη πολλά τμήματα του Πανεπιστημίου με έδρα την Άρτα παραπονιούνται για ελλιπή χρηματοδότηση, ακόμα και για θέματα που αφορούν την θέρμανση. Περισσότερα δεινά θα φανούν τα επόμενα χρόνια.
Αρχοντικό Παπακώστα: Το 1981 ανακηρύχθηκε διατηρητέο το τελευταίο καστρόσπιτο της Άρτας. Σαράντα χρόνια μετά και παρά τις τόσες προσπάθειες που έχουμε κάνει καταρρέει αβοήθητο μια και Δήμος Αρταίων, Εφορεία Νεότερων Μνημείων Ηπείρου και κληρονόμοι, σε συμπαιγνία, κάνουν το παν για να το γκρεμίσουν. Καμία σωστική παρέμβαση, καμία σκαλωσιά, ούτε καν τσίγκος στην καταρρέουσα στέγη. Κάποτε η Εφορεία μας είπε ότι ο ένας υπάλληλος έπαθε λουμπάγκο και ο άλλος πήρε σύνταξη! Μετά από οχτώ χρόνια περιμένουμε τον τσίγκινο στέγαστρο. Αηδία...
Ανακαίνιση παλιού Δημαρχείου, νέα γέφυρα, πάρκινγκ, μελέτες για την ίδρυση αεροδρομίου στην Άρτα και άλλα ευτράπελα. Γιορτή πορτοκαλιού στο αεροδρόμιο της Αθήνας που δεν έφερε κανέναν τουρίστα, αντίθετα ξοδεύτηκαν χιλιάδες ευρώ στον αέρα χωρίς κανένα μετρήσιμο αποτέλεσμα. Η συμμετοχή του Δήμου σε διάφορες εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού είναι ταξιδάκια για ημέτερους. Έχει μετρηθεί αλήθεια ποτέ αν έφεραν έστω και έναν τουρίστα στην πόλη; Δεν μπορώ να διαβάζω ότι 31 Ξενία βγαίνουν σε πλειστηριασμό, 1.000 παλιά κάστρα, Καστέλα και μοναστήρια στην Ιταλία που διαφυλάσσει την πολιτιστική της κληρονομιά ως κόρη οφθαλμού και γίνονται ξενοδοχεία, και στην Άρτα να παλεύουμε να ξανακάνουμε ξενοδοχείο το Ξενία, ένα κτίριο του μοντερνισμού του 1960. Πραγματικά κουράστηκα και συγγνώμη για την έκφραση που θα χρησιμοποιήσω: «Ξενέρωσα».
Καλημέρα σας με κουρασμένα φιλιά

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.