Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Ένας άλλος Αρτινός - Νικόλαος Λουριώτης, ο επαναστάτης, ο δημοσιογράφος, ο πολιτικός

Ένας άλλος Αρτινός - Νικόλαος Λουριώτης, ο επαναστάτης, ο δημοσιογράφος, ο πολιτικός

Ο Νικόλαος Λουριώτης γεννήθηκε στην Άρτα το 1783. Μετά τα πρώτα του γράμματα πήγε στα Ιωάννινα όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έφυγε για παραπέρα σπουδές στην Γενεύη.

Προφανώς εκεί γνωρίζεται με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Το 1815 είναι κι αυτός ένας από τους λίγους που λαμβάνουν μέρος στον λεγόμενο «Κύκλο της Πίζας» υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας, Ιγνατίου, και υπό την σκέπη του Δούκα της Τοσκάνης.

Εδώ ασχολήθηκε και με το εμπόριο. Επιστρέφει στην Άρτα ως επιτυχημένος έμπορος το 1816. Εδώ μυήθηκε από κάποιον συγγενή του, τον Χριστόδουλο Λουριώτη, κάπου στα 1819, στην Φιλική Εταιρεία. Όταν ξέσπασε η επανάσταση και άρχισε η πολιορκία της Άρτας, φυγάδευσε την οικογένειά του στους Καλαρρύτες, σπίτι έμεινε η μητέρα του, ενώ ο ίδιος έφυγε από τους Καλαρρύτες και πήγε στο Μεσολόγγι.

Η λεηλασία της οικίας του
Είναι γνωστό πως όταν οι Έλληνες επαναστάτες μπήκαν στην Άρτα ξέχασαν τους Τούρκους και τόριξαν στο πλιάτσικο.
Μια ομάδα Βαλτινών έφτασε στο σπίτι του Νίκου Λουριώτη και συνάντησε εκεί την μητέρα του. Αφού την ρώτησαν αν έχουν εισβάλει Τούρκοι στο σπίτι, εκείνη τους απάντησε «όχι». Τότε της είπαν «κλείδωσε και κάθισε ήσυχα σπίτι».
Δεν πέρασε ένα τέταρτο της ώρας και τότε έφτασε μια μεγαλύτερη ομάδα Βαλτινών και μπαίνοντας στο σπίτι το ξεσήκωσαν όλο. Αντικείμενα αξίας χάθηκαν. Κάποιος απ’ αυτούς αργότερα δήλωσε πως, ούτως ή άλλως, θα τα έπαιρναν οι Τούρκοι.

Στο Μεσολόγγι
Η δράση του στο Μεσολόγγι είναι δυνατή. Όταν η Γερουσία όρισε πρόεδρο τον φίλο του Μαυροκορδάτο, τον Λουριώτη, αν και δεν ήταν ντόπιος, λόγω των σπουδών του και της μόρφωσής του τον έκαναν αρχιγραμματέα της Γερουσίας. Δεν σταμάτησε όμως η δράση του στα πολιτικά. Ο Λουριώτης θεωρεί σωστό ότι ο λαός πρέπει να ενημερώνεται για τα δρώμενα του Αγώνα και εκδίδει την εφημερίδα «ΑΙΤΩΛΙΚΗ».

Η εφημερίδα
Η εφημερίδα «ΑΙΤΩΛΙΚΗ», την οποία έξέδιδε στο Μεσολόγγι ο Νίκος Λουριώτης, είναι η δεύτερη Ελληνική εφημερίδα (1) του αγώνα της Παλιγγενεσίας.
Πρώτη ήταν η «Σάλπιγξ Ελληνική» του Θεοκλήτου Φαρμακίδου .Ήταν χειρόγραφη εφημερίδα, πλούσια σε ειδήσεις, παρουσιάζοντας τα γεγονότα που αφορούσαν τα πολεμικά δρώμενα αλλά και πολιτικά της εποχής. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 10 Αυγούστου το 1821, αλλά δεν πρέπει να κράτησε πολύ. Στη συνέχεια έξέδωσε την εφημερίδα «Αχελώος». Δυστυχώς δεν έχουν διασωθεί κάποια αντίτυπα. Μόνο δύο χαλασμένες εκδόσεις κατάφερε να συλλέξει ο Σπύρος Λάμπρου στα 1904.

Γενικός διευθυντής οικονομίας Δυτ. Ελλάδος
Πέρα από την εύνοια του φίλου του Μαυροκορδάτου είχε κερδίσει και την εμπιστοσύνη των αντιπροσώπων της Δυτικής Ελλάδας που τον διόρισαν στο πόστο το φροντιστή της οικονομίας.
Θα λέγαμε σήμερα ένα είδος υπουργού Οικονομικών. Καθήκον του ήταν να μπορεί να μοιράζει δίκαια τα οικονομικά στους εκάστοτε επάρχους. Στην δίκη του Καραϊσκάκη παρουσίασε ενοχοποιητικά στοιχεία για τον στρατηγό, τα οποία τα είχε από τον Βουλπιώτη.
Η Ηπειρώτικη επιτροπή
Στην Ήπειρο οι επαναστάτες φαίνεται ότι δεν το είχαν βάλει κάτω, όπως πιστεύεται, μετά τη μάχη του Πέτα.
Όταν το 1824 έμαθαν πως η Αγγλία σκέφτεται να αναγνωρίσει σαν Ελλάδα μόνο τον Μοριά, έστειλαν επιτροπή στον Μαυροκορδάτο και του είπαν ότι είναι και πάλι έτοιμοι για εξέγερση. Η απάντηση δεν ήταν αυτή που περίμεναν.
Η Ελληνική κυβέρνηση μπλεγμένη με τον εμφύλιο δεν είχε νου για τους Ηπειρώτες. Έτσι έστειλαν τον Κώστα Μπότσαρη και τον Κομπότη να βρει τους Ηπειρώτες στο Μεσολόγγι για να δράσουν. Οι Ηπειρώτες αγωνιστές έφτιαξαν την Ηπειρωτική επιτροπή και ανέθεσαν στον Νικόλαο Λουριώτη να μεταβεί στο εξωτερικό με σκοπό να βρει χρηματικές ενισχύσεις για τον αγώνα. Μάλιστα οι Ζαγοριανοί και άλλοι Γιαννιώτες είχαν αναπτύξει και πρόγραμμα εγγυήσεων. Ο Λουριώτης μετέβη στην Ιταλία και ήρθε σε επαφή με διάφορους οίκους, αλλά δεν έφερε σημαντικά αποτελέσματα. Το 1827 μαζί με τον Μόστρα ήταν εκπρόσωπος των Αρτινών στην Εθνοσυνέλευση.

Στις πολιορκίες του Μεσολογγίου
Ο Νικόλαος Λουριώτης παραβρέθηκε και στις τρεις πολιορκίες του Μεσολογγίου και ήταν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Αθηνά» το 1832 φροντιστής του στρατοπέδου. Έλαβε μέρος στην έξοδο, διασώθηκε και έφυγε στην Πελοπόννησο.

Στην υπηρεσία του Καποδίστρια
Στην περίοδο του Καποδίστρια ανέλαβε το θέμα της εκκλησίας και της παιδείας. Ακολούθησε πιστά το πρόγραμμα του Καποδίστρια και δημιούργησε πολλούς εχθρούς. Παράλληλα, ο Καποδίστριας του ανέθεσε και εξωτερικές υποθέσεις, τις οποίες έφερε εις πέρας με αποτέλεσμα να αποκτήσει ακόμη περισσότερους εχθρούς.

Ο θάνατος
Τον Ιούλιο του 1832 ο Νικόλαος Λουριώτης βρίσκονταν στην Αρκαδία. Εκεί διαφώνησε πολιτικά με μια ομάδα Βλάχων, οι οποίοι τον πήραν στο κυνήγι. Ο Λουριώτης έτρεξε να κρυφτεί σ’ έναν κοντινό Πύργο. Σ’ αυτή την αψιμαχία τραυματίστηκε στα πόδια και μετά από λίγες μέρες, την 17η Ιουλίου του 1832, πέθανε.

Περί των εφημερίδων
Για τις εφημερίδες του Λουριώτη ο αείμνηστος Σπύρος Λάμπρου είχε γράψει: «...Των δύο τούτων εφημερίδων, «Αιτωλικής» και «Αχελώου», γνώρισμα είναι ότι αποτελούσαν τις επίσημες της Προσωρινής διοικήσεως της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος... Οι εφημερίδες συνετάσσοντο βεβαίως υπό του Λουριώτη. Αυτός ήτο ο συνάγων και κατατάσσων τα έγγραφα, άτινα ήσαν ομοίως έργον των ιδίων αυτού χειρών, ως αρχιγραμματέως. Αυτός ήτο, λοιπόν, ο γράφων το πρωτότυπον, εξ ού αντεγράφοντο τα λοιπά, τα χάριν διαδόσεως παρασκευαζόμενα... Πόσου χρόνου διήρκεσεν η έκδοσις των εντύπων αυτών δεν γιγνώσκομεν. Αλλά πιθανότατα ο βίος αυτών υπήρξε βραχύς».

Πηγές κειμένου:
1. Δημ. Καρατζένης, 1821 - «Οι Ηπειρώται καταφεύγουν σε δανεισμόν από το εξωτερικόν δια να εξοπλισθούν». 2. Πρακτικά τρίτης Εθνοσυνέλευσης, 26.03.1827. 3. Εφημερίδα «Αθηνά», επικήδειος λόγος για τον Λουριώτη, 1832. 4. Δημήτρης Καρατζένης, Νικόλαος Λουριώτης. 5. Ιστορία του Ελληνικού Τύπου. 6. Ελληνικά χρονικά, αποφάσεις Γερουσίας δυτικής Ελλάδας. 7. Νικόλαος Κασομούλης, «Ενθυμήματα Στρατιωτικά της Επαναστάσεως των Ελλήνων (1821-1833)» - Τόμος Α. 8. Ορθόδοξη πορεία, «Ο Σπύρος Λάμπρου». 9. Παπαρηγόπουλος, «Ιστορία του Ελληνικού έθνους». 10. Φώτης Βράκας, «Πέντε Λησμονημένοι Αρτινοί».

Latest from ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Άρτας

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.