Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Έτσι… για την τιμή της ιστορίας

Έτσι… για την τιμή της ιστορίας

Παραμονές της γιορτής της μετακομιδής των λειψάνων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, διάβαζα ξανά κάποια βιβλία που αναφέρονταν στη ζωή και το έργο του συμπατριώτη μας Αγίου, που τόσα υπέφερε και τιμωρήθηκε σκληρά, γιατί ορθοτομούσε τον «Λόγο της Αληθείας» στην Ρωσία.

Πέρασαν κιόλας 22 χρόνια, σκέφτηκα, απ’ την 12η Οκτωβρίου 1997 κι είναι λες κι ήταν χθες. Έτσι, η παρουσία των ιερών λειψάνων του Αγίου στην πόλη μας, απετέλεσε την επιβράβευση των άοκνων και επίπονων προσπαθειών του τότε σεπτού Ποιμενάρχη μας κ.κ. Ιγνατίου Δ΄, με την συμπαράσταση και πολύτιμη βοήθεια βεβαίως του μακαρίτη, Κώστα Τσιλιγιάννη -φίλου και συνοδοιπόρου σε πολλά -καθώς και του τότε Δημάρχου Αρταίων, αείμνηστου Κώστα Βάγια. Μη εξαιρουμένης επίσης, της καθοριστικής συμβολής της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και του Καθηγουμένου της Αρχιμανδρίτη Εφραίμ.

Κι εκεί, λοιπόν, που ήρεμος ενημερωνόμουν απ’ τις εφημερίδες της πόλης μας, διαβάζω σε τοπικό εβδομαδιαίο φύλλο της 10ης Οκτωβρίου 2019, ολοσέλιδη αναφορά στα της επερχόμενης εορτής. Ο συντάκτης -ακούσια πιστεύω- μπέρδεψε τις ημερομηνίες και τα γεγονότα. Ανατρέχοντας στις ημερολογιακές μου σημειώσεις, επιβεβαιώνω ότι οι εκδηλώσεις για την μεταφορά στην πόλη μας του πιστού αντιγράφου της εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας, που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, έγινε στις 20 Ιανουαρίου του 2014 και όχι του 2017, όπως εκ παραδρομής υποθέτω, αναφέρεται στο κείμενο. Στην φωτογραφία πάντως που συνοδεύει το άρθρο και αφορά στην συνάντηση που έγινε μεταξύ του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ με τον αείμνηστο Κώστα Τσιλιγιάννη, η ημερομηνία είναι η πραγματική, δηλαδή Ιανουάριος 2014. Ας σημειώσουμε ότι ο Κώστας Τσιλιγιάννης απεβίωσε την 25η Μαΐου του 2014.
Μέχρις εδώ ας πούμε καλά. Γιατί στην συνέχεια και στην δεξιά στήλη του ολοσέλιδου αφιερώματος έχουν γραφεί ανακρίβειες, οι οποίες με οδήγησαν να γράψω το άρθρο αυτό. Όπως: «Έπρεπε να έρθει στην Άρτα ως Μητροπολίτης ο κ. Καλλίνικος για να γνωρίσουμε σ’ όλο το μέγεθος τον Άγιο Μάξιμο...» και συνεχίζει πιο κάτω ο συντάκτης του άρθρου: «Διαπιστώνοντας ο Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος πόσο λίγα οι συντοπίτες του γνωρίζουν για τον Άγιο Μάξιμο...έχει αποδυθεί σ’ έναν αγώνα γνώσης και δρόμου...». Όμως, «Φίλος μεν Πλάτων φιλτάτη δε η Αλήθεια» και η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα, όπως κι ο κόσμος λέει.
Ας δούμε επομένως αν έτσι έχουν τα πράγματα. Στα προηγούμενα της αφίξεως του νέου Μητροπολίτη χρόνια, οι εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου μας ήταν λαμπρότατες, με την συμμετοχή πάντοτε πλήθους πιστών. Όχι μόνον από την πόλη και το νομό μας, αλλά και από άλλες γειτονικές περιοχές. Προσκαλούνταν και λάμπρυναν με την παρουσία τους πολλοί Αρχιερείς, ενώ συμπληρώνονταν σχεδόν πάντοτε είτε με βιογραφικά αφιερώματα, είτε με λογοτεχνικές εκδηλώσεις, σχετικά με το μεγάλο έργο του Αγίου Μαξίμου.
Ως εκ τούτου ο ντόπιος πληθυσμός γνώριζε πολύ καλά κι από παλιά περί του Αγίου. Ας μην ξεχνούμε ότι ο συμπατριώτης μας Κ.Τσιλιγιάννης, πολυγραφότατος ων, δεν έχανε ευκαιρία να μην ασχοληθεί με έναν απ’ τους δύο σκοπούς της ζωής του, δηλαδή τον Άγιο Μάξιμο. Ο άλλος ήταν η Αγία Θεοδώρα και η «τύχη» των παιδιών της, αφ’ ότου αυτός εγκαταστάθηκε μόνιμα στην γενέθλια πόλη του, την Άρτα μας.
Αλήθεια -και παρεμπιπτόντως-, πού να βρίσκονται άραγε οι πολυσέλιδες σημειώσεις που είχε και αφορούσαν τις κόρες της Αγίας, Άννας και της μαρτυρικά θανούσης Ελένης και των τεσσάρων ανήλικων τέκνων της, τις οποίες με περισσή υπερηφάνεια μου έδειχνε και μου διάβαζε; Επιπρόσθετα και αναφορικά πάντα με τον Άγιο Μάξιμο, θα ‘θελα να υπενθυμίσω τις εκδόσεις τις οποίες η Ιερά Μητρόπολη Άρτης είχε χρηματοδοτήσει και παρουσιάσει κατά καιρούς και οι οποίες διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία της πόλης μας.
Συνεχίζοντας αυτό το οδοιπορικό για την παράθεση των γεγονότων, ώστε να θυμηθούμε τι έχει γίνει από την Ιερά Μητρόπολη Άρτης πριν μερικά χρόνια για τον Άγιό μας, έφερα στη μνήμη μου μία σειρά εκπομπών στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεώς μας με τίτλο «ΑΡΤΑΙΩΝ ΑΓΙΟΙ», που έγιναν με την ευλογία βεβαίως του Ποιμενάρχη μας κ. Ιγνατίου. Οι πρώτες, λοιπόν, αυτές εκπομπές , επτά τον αριθμό, ήταν αφιερωμένες στον Άγιο Μάξιμο.
Έγιναν από τον υπογράφοντα το άρθρο και με την πολύτιμη βοήθεια του φίλου Γαβριήλ Λεπενιώτη στην ηχοληψία. Η προσπάθεια αυτή είχε έρθει σαν συνέχεια ομιλίας του π. Θεολόγου, Πρωτοσυγγέλου της Μητροπόλεώς μας, με εξαιρετικά θετικά σχόλια εκ μέρους των συμπατριωτών μας ακροατών.
Μάλιστα είχα προτείνει επανειλημμένα στον εφημέριο του Ιερού Ναού του Αγίου Μαξίμου, π. Νικόλαο, οι ηχογραφημένες αυτές εκπομπές να αναπαραχθούν σε CDs και να διατίθενται, έναντι μικρού αντιτίμου, σ’ όσους θα έδειχναν ενδιαφέρον για τον βίο και τα έργα του Αγίου κι ο Ναός έτσι να έχει ένα επιπλέον έσοδο. Δυστυχώς όμως, ουδέποτε έλαβα απάντηση από μέρους του εφημέριου, άγνωστο και ανεξήγητο γιατί. Φυσικά η προσφορά από μέρους μου ήταν χωρίς κανένα οικονομικό αντίτιμο! Ας είναι. Φαίνεται θα είχε -κι ακόμα θα έχει-κατά νου κάτι καλλίτερο, αλλά παρ’ όλο που πέρασαν χρόνια δεν είδα να έγινε κάτι επ’ αυτού.
Ας μην ξεχνούμε, ότι οι εκδηλώσεις με αφορμή την μετακομιδή του Ιερού λειψάνου του Αγίου Μαξίμου, έλαβαν χώρα στον περικαλλή Ναό του Αγίου, ο οποίος σχεδιάστηκε, κτίστηκε, άρχισε να διακοσμείται και εγκαινιάστηκε την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016, δηλαδή επί εποχής του Γέροντος Ιγνατίου Δ΄ και δεν ήταν στα μπετά, όπως ανακριβέστατα αναφέρθηκε σε συνέντευξη του νυν Μητροπολίτη, στην ιστοσελίδα Πεμπτουσία. Πολλά χρόνια, λοιπόν, πριν, υπήρξε μέριμνα και ενδιαφέρον να μάθει ο Αρτινός λαός αλλά και η ευρύτερη περιοχή, τον Άγιο Μάξιμο.
Κλείνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω, σ’όσους τυχόν το έχουν ξεχάσει, ότι η ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης, δεν ξεκίνησε εσχάτως, αλλά έχει ρίζες που χάνονται στο βάθος οκτώ και πλέον αιώνων και γνώρισε λαμπρούς Αρχιερείς, που άφησαν αξιόλογα και μεγάλα έργα, τα οποία εμείς σήμερα θαυμάζουμε.
Αγαπητοί μου φίλοι, η Ελληνική γλώσσα είναι ανεξάντλητη και η χρήση κάθε λέξης έχει ειδική βαρύτητα. Οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι γράφουμε, γιατί Scripta manent, δηλαδή τα γραπτά μένουν!
Εκείνο, λοιπόν, το «έπρεπε να έρθει...» του άρθρου, δεν κατάφερε να με πείσει για την... τιμή της τοπικής ιστορίας, ούτε συνεισέφερε κάτι στην αλήθεια. Αντιθέτως, υποδηλώνει προσπάθεια μείωσης -αν όχι αποδόμησης- όσων ενεργειών και έργων έχουν γίνει από τον προκάτοχο, ή και τους λοιπούς προκατόχους, του νυν Δεσπότη.
Εν κατακλείδι, το να προσπαθεί κάποιος να χτίσει με θεμέλια το ψέμα, δεν οικοδομεί απαραίτητα την αλήθεια! Χαίρετε και έρρωσθε εν Κυρίω.

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.