RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com | Τηλέφωνο - FAX26810 77302

Οι συνταξιούχοι θέλουν καθαρές κουβέντες

Οι συνταξιούχοι θέλουν καθαρές κουβέντες

Του Χρήστου Μέγα*
Οι συνταξιούχοι παραμένουν τα πειράματα του... ελληνικού πειράματος. Μετά από δέκα χρόνια κρίσης, 8,5 χρόνια μνημονίων και 21 περικοπές στις συντάξεις, οι παλαιοί ασφαλισμένοι ξυπνούν κάθε πρωί (εάν κοιμηθούν το βράδυ) με την αγωνία:

-Πότε θα γίνει η νέα περικοπή;
-Τι θα πει η Μέρκελ από την... καγκελαρία για την ψηφισθείσα, τρεις φορές μάλιστα, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μείωση των παλαιών συντάξεων έως και 18% από 1/1/2019;
-Τι θα γίνει με τα αναδρομικά;
-Πότε πρέπει να κάνω αίτηση ανακοπής;
-Αρκεί η αίτηση ή μήπως πρέπει να κατατεθεί και μια αγωγή για να είμαστε σίγουροι;
-Πόσο θα μου πάρει ο δικηγόρος;
-Πότε θα λήξει (τελεσιδικήσει) αυτή η υπόθεση; Θα ζω τότε;
Η αγωνία έχει οδηγήσει σχεδόν 3,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, απογόνους θανόντων συνταξιούχων και εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων (σσ και κατ’ επέκταση υπαλλήλων δημόσιων οργανισμών και ΔΕΚΟ που κατ’ αναλογία δεν λαμβάνουν 13ο και 14ο μισθό) να σχηματίζουν ουρές στα ταμεία και στα τμήματα μισθοδοσίας των Δημοσίων Επιχειρήσεων.
Πρόκειται για τις σύγχρονες «διαδηλώσεις» ανθρώπων που αναζητούν το δίκιο τους. Ιδού η απάντηση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που αμφισβητεί για το εάν υπάρχει αντίσταση, αντίδραση και διαμαρτυρία στις ασκούμενες από τον ίδιο (ομού μετά του κ.Καμμένου) πολιτικές στον σβέρκο των Ελλήνων...
Απλώς, όπως συμβαίνει με όλα τα σύγχρονα θέματα-προβλήματα, η διαδήλωση επιχειρήθηκε -και εν τινί μέτρω αυτό έγινε κατορθωτό- και μετατράπηκε σε... ηλεκτρονική. Με την «ηλεκτρονική πλατφόρμα» στον ΕΦΚΑ (www.efka.gr) οι συνταξιούχοι μπορούν να κάνουν εκεί αιτήσεις ανακοπής της παραγραφής και δεν συνωθούνται στα γκισέ του ΕΦΚΑ, (κάτι που θα «εκμεταλλευόταν» τα κανάλια και θα πληττόταν το κύρος του Μαξίμου...).
Υπάρχουν όμως τέσσερις βασικές ενστάσεις:
1. Με την αίτηση ναι μεν διακόπτει κανείς την παραγραφή των αναδρομικών του 2013, αλλά δεν σημαίνει ότι εντέλλεται, ταυτόχρονα, και η διοίκηση (κυβέρνηση) να επιστρέψει τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά.
2. Η αίτηση είναι ελλιπέστατη ως προς το περιεχόμενο της διεκδίκησης (δεν καλύπτει όλο το εύρος της διεκδίκησης).
3. Η «ηλεκτρονική» ανακοπή αφορά σε συνταξιούχους που κάνουν φορολογική δήλωση. Και δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι οι συνταξιούχοι (υπέργηροι) να κάνουν φορολογική δήλωση. Και πάλι, κλειδάριθμο (για την ηλεκτρονική αίτηση διακοπής της παραγραφής) έχει μόνο ο «αρχηγός» της οικογενείας (άνδρας) που υποβάλει την (κοινή, με την σύζυγο δηλαδή) φορολογική δήλωση. Για να σταματήσει η παραγραφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από τις συντάξεις θα πρέπει η σύζυγος να αποκτήσει, προσφεύγουσα στην Εφορία, κλειδάριθμο και μετά να καταθέσει ηλεκτρονική αίτηση. Αλλά εάν είναι έτσι θα προτιμήσει να πάει κατευθείαν στα γκισέ του ΕΦΚΑ...
4. Αν ο συνταξιούχους του ΟΓΑ πάει στον ΕΦΚΑ να καταθέσει αίτηση, τον... αναπέμπουν στον αρμόδιο δημοτικό υπάλληλο-ανταποκριτή του ΟΓΑ. Ο οποίος όμως, καθώς εδρεύει στο οικείο Δημαρχείο, δεν έχει την δυνατότητα να πρωτοκολλεί αιτήσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου...
Ταλαιπωρία, γραφειοκρατία, αμφιβολία και ανασφάλεια για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που δεν διαθέτουν άλλους πόρους, που δεν έχουν μέσα να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Και η δικαιοσύνη, η ακριβή δικαιοσύνη να το επισημάνουμε, αργεί χαρακτηριστικά.
Και δεν είναι μόνο η ανακοπή της παραγραφής, τα Δώρα, οι παράνομες μειώσεις για άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά το μήνα, τις μειώσεις στις επικουρικές για ποσά πάνω από 200 ευρώ. Είναι και το τι θα γίνει με τα σημερινά καταβαλλόμενα. Θα ισχύσει η ψηφισθείσα διάταξη περικοπής των συντάξεων έως 18%; Ή θα αναβληθεί καθώς έχουμε εισέλθει σε προεκλογικό χρόνο και θα παραμείνει σαν μόνιμη απειλή ώστε οι ασφαλισμένοι να είναι όμηροι της κάθε κυβέρνησης;
Για όλα αυτά χρειάζονται καθαρές κουβέντες.
Πρώτον, επιτέλους να πει μια φορά αλήθεια η κυβέρνηση: Τι θα κάνει με τα αναδρομικά και την περικοπή του 18%. Δεν μπορεί να μην εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις και εν προκειμένω την απόφαση 2287/15 του Συμβουλίου της Επικρατείας. Να κάνει Εφέσεις στις πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις και, ταυτόχρονα, να καταθέτει διπλό... προϋπολογισμό στη Βουλή. Και με περικοπές και χωρίς περικοπές... Αυτό είναι «καραγκιόζ μπερντές», δεν είναι κρατικός προϋπολογισμός. Το ανώτερο νομοθετικό κείμενο του κράτους που καθορίζει φόρους και πληρωμές!
Δεύτερον, να δεσμευτεί η κυβέρνηση στην κατάργηση του νόμου 43987/16, γνωστού και σαν νόμου Κατρούγκαλου. Τόσο για τις πληγές που επέφερε στο σώμα των συνταξιούχων, όσο και για την απαξίωση που εμφύσησε στους εργαζομένους και ελεύθερους επαγγελματίες λόγω των υψηλών και μη ανταποδοτικών εισφορών που επιβάλει.
Η χώρα για να πάρει μπρος, για να αρχίσει να αποδίδει η κοινωνία, θα πρέπει να έχει ένα σταθερό, ανταποδοτικό και φιλικό στην απασχόληση ασφαλιστικό σύστημα. Χωρίς διακρίσεις για «παλαιούς» και «νέους», χωρίς άδικες περικοπές και μειωμένες συντάξεις προς όσους εργάζονται για περισσότερα χρόνια, για όσους υποβλήθηκαν σε μεγαλύτερες θυσίες.
*Ο Χρήστος Μέγας είναι δημοσιογράφος και τομεάρχης Εργασίας του ΚΙΝΑΛ

 

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε μαζί μας...

TAXY LOGO1

Γραφεία: Κομμένου 30 (γωνία με οδό Μουργκάνας) - ΑΡΤΑ, ΤΚ 47132

Ε-mail & Διαφήμιση: taxydrom@gmail.com

Τηλέφωνο: 26810 77302

FAX: 26814 00062

Συνδρομή στην εφημερίδα: 50 ευρώ/έτος

Σαν σήμερα...

Ειδήσεις ανά ημερομηνία

« Ιανουάριος 2019 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.