RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com | Τηλέφωνο - FAX26810 77302

Dr. Σταμάτης Κριμιζής. Από τη NASA… στην Άρτα

Dr. Σταμάτης Κριμιζής. Από τη NASA… στην Άρτα

Εάν δεν τον βλέπαμε να μας αφηγείται δια ζώσης, αλλά μόνο τον ακούγαμε! Εάν δεν υπήρχε η βίντεο-οθόνη να μας δείξει πως, ο ίδιος, ως βασικός υπεύθυνος πολλών διαπλανητικών αποστολών της NASA και ESA αποκωδικοποίησε συμπεριφορές ή και... καπρίτσια πλανητών! Εάν κάποιοι άλλοι μας διηγούνταν τα όσα θαυμαστά βιώσαμε όλοι όσοι προχθές το βράδυ του Σαββάτου βρεθήκαμε στην κατάμεστη αίθουσα του «Σκουφά»! Και εάν όλα αυτά συνέβαιναν την... επόμενη της 31ης Μαρτίου 2018 μέρα, τότε απλά θα νομίζαμε ότι επρόκειτο για ένα μεγάλο πρωταπριλιάτικο ψέμα.

Όμως, ευτυχώς, τα συμβάντα το Σαββατόβραδο εκείνο, ήταν αλήθεια. Και ήταν πραγματικά, μια διαστημική μυσταγωγία αυτό που ζήσαμε όλοι όσοι, είχαμε απέναντί μας τον διάσημο Έλληνα διαστημικό φυσικό και Ακαδημαϊκό κ. Σταμάτη Κριμιζή, οποίος με γλώσσα απλή, αφήγηση γλαφυρή και εύληπτη μας πρόσφερε μια συναρπαστική ξενάγηση σε κόσμους μακρινούς, άγνωστους και μυστηριώδεις.
Συναισθήματα δέους κατέλαβαν το ακροατήριο, ακούγοντας τον διακεκριμένο επιστήμονα να μιλάει για ασύλληπτες για τον κοινό νου αποστάσεις και ταχύτητες, για εκτοξεύσεις πυραύλων φορείς διαστημοπλοίων, για τροχιές δορυφόρων, ανεξερεύνητους πλανήτες , για δισεκατομμύρια ήλιους, για τον ηλιακό άνεμο και περισσότερο για τις δικές του επιστημονικές καινοτομίες και τεχνικές, χάρη στις οποίες εξερευνήθηκαν και συνεχίζουν να εξερευνώνται οι εσχατιές του αχανούς διαστήματος.
Θαυμασμός και υπερηφάνεια ήταν τα πρόσθετα αισθήματα, για τον διεθνούς φήμης και αναγνώρισης Έλληνα επιστήμονα, τον άρρηκτα συνδεδεμένο με τα πιο σημαντικά διαστημικά προγράμματα της NASA, όταν είδαμε να δείχνει και εξηγεί, εδώ στον «Σκουφά», εικόνες από την πρόσφατη εξερευνητική αποστολή στον Πλούτωνα, η οποία τέθηκε και εκτελέστηκε αποκλειστικά από τον ίδιο και την επιστημονική του ομάδα, και να περιγράφει πως ο ίδιος σχεδίασε τα όργανα του διαστημοπλοίου Voyager 1 (Ταξιδιώτης 1), που εκτοξεύτηκε το 1977 και σήμερα φθάνοντας στην ιλιγγιώδη απόσταση των 14 δις χιλιομέτρων από τη γη, μας αποκάλυπτε ότι τα όρια της ατμόσφαιρας του ήλιου δεν τελειώνουν κοντά στα άκρα του ηλιακού δίσκου κά
Αλλά περισσότερο ήταν το δέος που αισθανθήκαμε, όταν τον ακούσαμε να λέει ότι, το Voyager 1 σήμερα κινείται με ταχύτητα 63000χιλ/ώρα και αναμένεται να φθάσει στην εσχατιά του ηλιακού μας συστήματος, στην περιοχή των κομητών, σε 40.000 χρόνια. Και στη συνέχεια να εξηγεί: «... δεδομένου ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, που παράγουν το απαιτούμενο ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να διατηρείται σε λειτουργία ο πολύπλοκος μηχανισμός των δύο διαστημοπλοίων (σσ Voyager 1 και Voyager 2), θα σταματήσουν (το 2028;) το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι ότι στο μακρινό τους ταξίδι τα δύο διαστημόπλοια ίσως εντοπισθούν από τα λογικά όντα κάποιου άλλου πλανήτη με πιο προηγμένο τεχνολογικό πολιτισμό. Στην περίπτωση αυτή θα έχει επιτευχθεί η πρώτη επαφή δύο πολιτισμών του γαλαξία μας, αφού τα διαστημόπλοια μεταφέρουν έναν δίσκο γραμμοφώνου, κατασκευασμένο από χρυσό, στον οποίο έχουν εγγραφεί μηνύματα από τους κατοίκους του πλανήτη μας...».
Ωστόσο με όλα όσα πιο πάνω θαυμαστά είδαμε και ακούσαμε δεν είναι καθόλου απίθανο, κάποιοι από τους παρευρισκόμενους, περισσότερο τοπικιστικά ευαίσθητοι να ένιωσαν και ένα είδος « ζήλιας» για το λόγο ότι ο μεγάλος και πολυβραβευμένος επιστήμονας, είναι Χιώτης στην καταγωγή και όχι... Αρτινός. Αλλά, εάν, κάτι τέτοιο συνέβη είναι αυτονόητο ότι την υποτιθέμενη «ζήλια», απαλείφει το γεγονός ότι ο κ. Κριμιζής, ως Παγκόσμιος Έλληνας Επιστήμονας, κατά μία έννοια είναι και... Αρτινός.
Όμως ενδιαφέρουσες ήταν και οι συμπληρωματικές πληροφορίες που έδωσε ο κ. Κριμιζής στο τέλος της ομιλία ς του, απαντώντας σε μια σειρά σχετικών ερωτήσεων που του απηύθυναν ορισμένοι των παρευρισκομένων. Μάλιστα ο εκλεκτός ομιλητής σε ερώτηση του γράφοντος: «εάν πιθανολογεί την ύπαρξη εξωγήινης νοημοσύνης και εάν αυτή θα είναι ποιοτικά ανώτερη ή κατώτερη της γήινης», η απάντησή του ήταν: «Δυστυχώς πολύ λίγα έχω να πω για αυτό το κρίσιμο θέμα, γιατί δεν έχουμε να πούμε κάτι και να το αποδείξουμε [...]. Μπορεί να υπάρχει κάποια μορφή νοημοσύνης στο Σύμπαν και μάλιστα υψηλότερου επιπέδου από το δικό μας. Το ηλιακό μας σύστημα έχει ηλικία 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Υπάρχουν άλλα ηλιακά συστήματα που έχουν πολύ μεγαλύτερη ηλικία, όπως 8 δισεκατομμύρια χρόνια. Εάν δεχθούμε ότι η νοημοσύνη είναι αποτέλεσμα εξέλιξης, τότε είναι λογικό στα μεγαλύτερης ηλικίας ηλιακά συστήματα να υπάρχει υψηλότερο επίπεδο νοημοσύνης. Είναι ένα από τα θέματα που μας απασχολούν. Δεν αποκλείουμε την ύπαρξη εξωγήινης νοημοσύνης. Ένα από τα θέματα που συζητά η κοινωνία, ένα ερώτημα που θέτει είναι, εάν υπάρχουν εξωγήινοι, τότε γιατί δεν μας έχουν βρει; Η απάντηση είναι στατιστική. Εμείς έχουμε δώσει δείγμα της παρουσίας μας τα τελευταία 100 χρόνια. Αν σκεφτεί κανείς ότι το ηλιακό μας σύστημα έχει ηλικία 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και η ανθρωπότητα έχει δώσει σήμα της παρουσίας της τα τελευταία 100 χρόνια, αυτό όμως είναι πολύ μικρό δείγμα. Για να μπορέσουν, ας πούμε, άλλοι να εντοπίσουν σήματα που θα προέρχονται από τη Γη, θα πρέπει να περάσουν χιλιάδες έτη φωτός».
Στο σημείο αυτό, ο γράφων, αισθάνεται την ανάγκη να προβεί σε μια προσωπική εκμυστήρευση. Ότι ένιωσε μεγάλη ικανοποίηση όταν, στο τέλος της εκδήλωσης σπεύδοντας να τον συγχαρεί για την ομιλία του, ο διακεκριμένος επιστήμονας στο άκουσμα του επιθέτου του, του είπε: «...με τον Βασίλη( Κολιάτσο), είμαστε οικογενειακοί φίλοι και κάνουμε συχνά παρέα[...]. Είναι εξαιρετικός. Χαίρομαι που εδώ στην Άρτα γνώρισα και τον εξάδελφό του ...». Ενώ η παρακείμενη σύζυγός του, στο άκουσμα του ονόματος του Βασίλη Κολιάτσου(*), έσπευσε όχι μόνο να επαναλάβει τα των φιλικών σχέσεων των δύο καθηγητών, αλλά και να ζητήσει να μάθει περισσότερα για τον τόπο καταγωγής του, «το ωραίο Βουργαρέλι», όπως χαρακτηριστικά είπε. Μάλιστα, στη σύντομη συνομιλία της με τον γράφοντα, μεταξύ των άλλων, εξέφρασε και την επιθυμία, του κ. Κριμιζή συναινούντος, όπως τον προσεχή Αύγουστο (μήνας διακοπών) μαζί με το ζεύγος «Έφης και Βασίλη Κολιάτσου» επισκεφθούν το Βουργαρέλι.
Κλείνοντας, το σημείωμα αυτό θα ήταν παράλειψη του γράφοντος εάν παρέλειπε να συγχαρεί, και αυτός από την πλευρά του, τους συν-διοργανωτές της όμορφης αυτής βραδιάς, ήτοι: τον «Αστρολάβο Αστρονομίας και Διαστήματος-Άρτας», τον Σύλλογο «Σκουφάς», τον Δήμο Αρταίων και ειδικότερα τα ταλαντούχα παιδιά και τους καθηγητές του μουσικού σχολείου Άρτας για τις μελωδικές μουσικές εκτελέσεις, με τις οποίες διάνθισαν την σπουδαία αυτή εκδήλωση.
(*)Καθηγητής Παθολογίας και Νευρολογίας και Ψυχιατρικής, Johns Hopkins University της Βαλτιμόρης (σσ στο ίδιο Πανεπιστήμιο με τον κ. Σταμάτη Κριμιζή), είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου που οδηγεί τις προσπάθειες στη νευροπαθολογία του ανθρώπινου ΤΒΙ, και αυτός που ανακάλυψε την αιτία των μεταπολεμικών εγκεφαλικών βλαβών( appeared first on KoolNews). Ο Βασίλης. Κολιάτσος (είναι γιος του αείμνηστου γιατρού Λευτέρη Κολιάτσου) έχει βραβευτεί με το Βραβείο Ηγεσίας και Αριστείας για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και το Βραβείο Ανακριτής Νευροεπιστημών Javits, και από το NIH.
* Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε μαζί μας...

TAXY LOGO1

Γραφεία: Κομμένου 30 (γωνία με οδό Μουργκάνας) - ΑΡΤΑ, ΤΚ 47132

Ε-mail & Διαφήμιση: taxydrom@gmail.com

Τηλέφωνο: 26810 77302

FAX: 26814 00062

Συνδρομή στην εφημερίδα: 50 ευρώ/έτος

Σαν σήμερα...

Ειδήσεις ανά ημερομηνία

« Μάρτιος 2019 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.