RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com - Τηλέφωνο: 26810 77302 - FAX: 26814 00062

Τελευταία νέα ανά κατηγορία

  1. Πολιτισμός
  2. Κοινωνικά
  3. Αθλητικά
  4. Οικονομία
  5. Πολιτική

Μέρες νυφοπάζαρου

Μέρες νυφοπάζαρου

Είπαμε να ανακαλέσουμε από την ουδέτερη ζώνη της μνήμης μας, με τρόπο αισθαντικό, τρυφερό, γλυκό, την πιο διάσημη περατζάδα της πόλης μας, το πιο αγαπημένο γεωγραφικό ίχνος, την οδό Σκουφά.

Εθιστική και ανεξάντλητη. Ο εμπορικότερος δρόμος ολημερίς, η ερωτόστρατα, η πασαρέλα, σαν νυχτώσει. Όπως την ξέραμε πριν από μισό αιώνα, με την απόσταση αυτή του χρόνου να κοντεύει να την εντάξει σ’ έναν ξεχασμένο κύκλο ζωής. Να περπατήσουμε, να κάνουμε μια αναπαράσταση, να βρεθούμε νοερά όλοι μαζί και να αισθανθούμε την πρόσφατη ιστορία μας ως προσωπικό βίωμα. Να βουτήξουμε μέσα σ’ αυτή την παράδοξη κοινωνική συμμαχία, σ’ έναν κόσμο μπλεγμένο. Αστικός και λαϊκός σε κοινά βήματα. Η Ελλάδα της μεταπολεμικής εποχής ψάχνει το δρόμο της. Η οδός Σκουφά μετατρέπεται σε στίβο επικοινωνίας και τελετουργίας.
Με το διαβατήριο της κατάνυξης, σε παρέλαση ομορφιάς, θα πάμε: καταμετρητές της, φωτογράφοι ψυχών, σκηνών, και γλώσσας σωμάτων θα γίνουμε σ’ έναν κόσμο θαυμαστό, ήρεμο, ειρηνικό και ελπιδοφόρο. Μπαίνουμε στο καθημερινό γιορτάσι και στου Σαββατοκύριακου τα καλλιστεία. Σαν να στολίζεται κάθε μέρα και σαν να γνωρίζει ότι εκεί τελείται ένας ιδιότυπος μαραθώνιος αισθητικής και βιολογικής επιβίωσης. Για την καθαρότητα του δρόμου συνδράμει μέχρι και η νεροφόρα του Δήμου...
Με το καλοκαιρινό φεγγάρι και με την Χριστουγεννιάτικη παγωνιά. Με της άνοιξης τον οίστρο, με του φθινοπώρου το πρωτοβρόχι, της εσπέρας ο ερωτόδρομος δεν αλλάζει πρόσωπο. Γίνεται ο μύθος των νέων, η προβολή των μεγάλων, το θεραπευτικό των ηλικιωμένων. Η θνητότητα λες και γίνεται αθανασία. Ένας κινούμενος διαρκώς κόσμος, άμπωτης και παλίρροιας.
Αυτάρεσκα τον αποκαλούσαν νυφοπάζαρο. Σαν από ένστικτο όλοι οι δρόμοι της πόλης οδηγούσαν εκεί! Κάτι σαν κοινωνική ίωση. Ήταν τόπος αυτοπροβολής, επίδειξης πλούτου, ισχύος, ωραιότητας. Θηλυκές παρουσίες σε υψηλές πτήσεις, επίδοξοι γαμπροί, υποψήφιοι εραστές, «μαλλιάδες» με αμπέχονα, φρεσκοπαντρεμένοι «αλλαμπρατσέ», νεόπλουτοι, πολιτικοί μετά κουστωδίας για συλλογή ψήφων, όλοι μαζί σ’ ένα μωσαϊκό αυστηρού πρωτοκόλλου, με αγέρωχα αναστήματα και βήματα οικονομικά.
Μίνι φούστες, μόδας ενδυμασίες, καλοσιδερωμένα πουκάμισα, τσάκισες κοφτερές, καμπάνες να ανεμίζουν... Με Γαλλικές επιρροές οι κυρίες, φορώντας κομψά ταγιέρ, πέρλες στο λαιμό, γάντια στα χέρια και γκρι μαλλί με περίσσια αυτοπεποίθηση. Το πιο επίσημο ένδυμα, όμως, ήταν το πλατύ χαμόγελο. Επικυρώσεις αρραβώνων, με κοινό πέρασμα και σε κοινή θέα οι συμπεθέροι. Τα αγόρια αιχμάλωτα στα δίχτυα της μπλε ποδιάς. Αχθοφόροι κι αυτά δυνατών συναισθημάτων. Ένας αβυθομέτρητος ερωτισμός που περίμενε ένα αδιόρατο νεύμα, ένα φευγαλέο βλέμμα από το προσωπικό τους άστρο.
Παραστάτες, οι ντίβες της εποχής, και τυχεροί εκείνοι που κέρδιζαν την εύνοιά τους. Πρωταγωνιστές όλοι σε ανοικτή παράσταση να χαμογελούν ελεύθερα και δυνατά χωρίς να φοβούνται της ρυτίδας το σύνδρομο. Μια φρέσκια ματιά μ’ ένα κάρφωμα λειτουργούσε ευεργετικά και θεραπευτικά στης φλέβας το αίμα. Μόλις τους ακούμπησε η ερωτική προσδοκία.
Περιπατητές όλοι πάνω στις ίδιες ράγες, με άπειρους χαιρετισμούς, με καλωσορίσματα, με ευχολόγια, με αγκαλιές, με επίμονα φλερτ κυλούσε η κάθε βραδιά αιωνιότητας (ήταν η εποχή που ο όρος σεξουαλική παρενόχληση δεν είχε εισβάλει στις ζωές μας). Ένας κινούμενος κόσμος γεμάτος με έρωτες: διακριτικούς, παρθενικούς, ορμητικούς, κρυφούς... Ένα πλήθος φιλικό, καταδεκτικό, εγκάρδιο, ανθρώπινο. Κάποιοι φίλοι της καλλιτεχνίας ή της προνοητικότητας περνούσαν και από το φωτογραφικό ατελιέ του Βήχα για μια εβδομαδιαία με το φρεσκοραμμένο κουστούμι προορισμένη, ίσως και για την αθανασία... Κι ακόμη, συχνές-πυκνές στάσεις στις ελκυστικές βιτρίνες του Μπακαγιάννη, του Καλιακάτσου, του Ματσούκα.
Όλοι έστριβαν σε στάνταρ συντεταγμένες, και το κάθε πέρασμα μια άνω τελεία. Η κάθε βόλτα μια πολιτιστική διαδρομή, που φαντάζει στα μάτια μας σήμερα κάτι σαν μάθημα κοινωνιολογικής ερμηνείας. Η κάτω τελεία θα έμπαινε όταν θα ερχόταν η εξάντληση, η τελική πτώση, ο εξαγνισμός, το καθαρτήριο. Θα αποχωρούσαν ευτυχισμένοι, γιατί εμβαπτιστήκανε άλλη μια φορά στην ανώτερη βαθμίδα της πολιτιστικής κοινωνίας!
Μ’ όλα αυτά αναζητήσαμε τον άνθρωπο μέσα στη κοινωνία της οδού Σκουφά, αγαπήσαμε την αλήθεια του, την πραγματικότητα της ζωής του, τις αξίες του, τα ήθη του. Νιώσαμε δυνατά συναισθήματα, χορτάσαμε διαδρομές, χρώματα, φωνές και ένοχες ματιές... με το τρέμουλο της ανάσας που ξεσηκώνει τον έσω κόσμο μας. Διαβάσαμε τα χρόνια μας με το χέρι σαν πρωτόγονοι, γιατί η ζωή ξεδιπλώνεται όπως αυτή ορίζει.
Ήταν μια βόλτα, και όχι μόνο. Ήταν χορός μνήμης αρχαίος, ήταν γέλιο και κλάμα, ήταν παιγνίδι με εικόνες αχνές. Ταξιδέψαμε στα όνειρα της μιας βραδιάς, αλλά και σ’ αυτά που δεν έσβησαν ποτέ! Αγαπητέ μας, Νικόλαε Σκουφά! Πόση θλίψη και πόσο δάκρυ θα κυλούσε από τα μάτια σου, αν ζούσες σήμερα, βλέποντας στο δρόμο που φέρει το όνομα σου τα καταστήματα έρημα, χωρίς τον «αέρα τους» με λουκέτα, με ανεπίδοτη αλληλογραφία, αλλά κυρίως χωρίς τον... εσπερινό τους!
ΦΩΤΟ: Βασίλης Γκανιάτσας

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε μαζί μας...

TAXY LOGO1

Γραφεία: Νόρμαν & Σκουφά - ΑΡΤΑ, ΤΚ 47100

Ε-mail & Διαφήμιση: taxydrom@gmail.com

Τηλέφωνο: 26810 77302

FAX: 26814 00062

Συνδρομή στην εφημερίδα: 50 ευρώ/έτος

Σαν σήμερα...

Ειδήσεις ανά ημερομηνία

« Απρίλιος 2018 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.