RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com - Τηλέφωνο: 26810 77302 - FAX: 26814 00062

Τελευταία νέα ανά κατηγορία

  1. Πολιτισμός
  2. Κοινωνικά
  3. Αθλητικά
  4. Οικονομία
  5. Πολιτική

Φυσικές καταστροφές και ανθρώπινη ανευθυνότητα

Φυσικές καταστροφές και ανθρώπινη ανευθυνότητα

Η πρόσφατη τραγωδία που έπληξε τη Δυτική Αττική και ειδικότερα τη Μάνδρα, έφερε στο προσκήνιο, με δραματικότατο, είναι η αλήθεια, τρόπο, το ζήτημα της σχέσης του ανθρώπου με τη Φύση και το πρόβλημα της συμπεριφοράς του απέναντί της.

Είναι γεγονός ότι, από τη στιγμή που ο άνθρωπος έκανε την εμφάνισή του πάνω στη Γη, η σχέση του με τη Φύση πέρασε από πολλές κλιμακώσεις και σκαμπανεβάσματα. Καταρχάς στο συλλεκτικό στάδιο υπήρχε άμεση εξάρτηση του ανθρώπου από το φυσικό περιβάλλον, δεδομένου ότι το περιβάλλον παρείχε στέγαση και τροφή με άμεσο τρόπο στον άνθρωπο. Κατά τη νεολιθική περίοδο (γεωργική επανάσταση) παρατηρείται μερική ανεξαρτητοποίηση του ανθρώπου από τη φύση με τη χρήση εργαλείων ως μέσων παραγωγής. Αργότερα, με την ανακάλυψη της γραφής, περνάμε στη λεγόμενη ιστορική φάση κατά την οποία διενεργούνται οι πρώτες επιστημονικές ανακαλύψεις, και ταυτόχρονα μια πρώτη - πρώτη προσπάθεια ελέγχου της Φύσης. Η προσπάθεια αυτή εντείνεται κατά το 18ο αιώνα και τελικά φτάνει στο αποκορύφωμά της στη σύγχρονη εποχή, όταν, με τη βιομηχανική επανάσταση και την τεχνολογική εξέλιξη, ο άνθρωπος προσπάθησε να ελέγξει αλλά κατέληξε να καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον
Πολλά έχουν ειπωθεί και για τις αιτίες που οδηγούν στην τόσο καταστροφική για όλους συμπεριφορά και έχει ξεκινήσει ένα «κυνήγι μαγισσών» το οποίο, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, δεν θα οδηγήσει σε πραγματικούς ενόχους. Αξίζει όμως να διερωτηθεί κανείς ποιοι λόγοι οδήγησαν σ’ αυτή την αδιαφορία και την κακόβουλη ενέργεια. «Εν αρχή» είναι ο Καταναλωτισμός: Το σύγχρονο μοντέλο ζωής ευνοεί τη μαζική κατανάλωση, κατά προέκταση οδηγεί σε μαζική παραγωγή, γεγονός που συντελεί στην εξάντληση των φυσικών πόρων. Ταυτόχρονα καταστρέφονται πολλά δάση ως πηγή πρώτων υλών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κατακρατηθούν τα νερά. Παράλληλα ασκεί το φονικό της έργο (ως προς τη Φύση) και η ταχέως διευρυνόμενη αστικοποίηση: Η απότομη και απροσχεδίαστη επέκταση του αστικού και τεχνητού τοπίου εις βάρος του φυσικού, καθώς και η αύξηση των επιπέδων μόλυνσης και ρύπανσης, μετέτρεψε τις πόλεις σε «άξενα» περιβάλλοντα και μείωσε τις φυσικές εκτάσεις στο σύνολο του πλανήτη.
Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα το δημιουργεί ο ίδιος ο άνθρωπος με τις συνεχείς παρεμβάσεις και καταχρήσεις του. Η αποξένωση και η ανωνυμία στις μαζικές, αστικές κοινωνίες προκαλεί αδιαφορία για κοινωνικά αγαθά, όπως η φύση, καθώς κυριαρχεί η αλαζονική αντίληψη ότι η φύση υπάρχει για να εξυπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες. Κάπως έτσι φτάσαμε να μη μας ενδιαφέρει αν τελικά εμποδίζουμε τη ροή κάποιου ποταμού, την απρόσκοπτη ανανέωση της ατμόσφαιρας με οξυγόνο και τόσα άλλα. Κι όταν φτάνει ο άνθρωπος σε σημείο υπερβολής, επέρχεται η τιμωρία της ύβρεώς του για να τον βοηθήσει να θυμηθεί τα όρια των δυνατοτήτων του. Γιατί, όπως λέει και ένα παλιό ινδιάνικο ρητό, «όταν μαγαρίζεις συνέχεια το στρώμα σου, κάποια νύχτα θα πλαντάξεις από τις μαγαρισιές σου». Αυτές οι «μαγαρισιές» είναι που κόστισαν τη ζωή σε 20 περίπου συνανθρώπους μας.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι αργά, πλέον, για επιτυχή παρέμβαση των ειδικών και των αρμοδίων, ώστε να ανασχεθεί ή και να περιοριστεί το φαινόμενο. Ποτέ δεν είναι τόσο αργά ώστε να μη μπορείς να κάνεις το σωστό, όπως και όπου πρέπει. Θα πρέπει όχι μόνο θεσπίζονται, αλλά κυρίως να εφαρμόζονται αυστηρά νομοθετικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και πιστή εφαρμογή τους (ανακύκλωση απορριμμάτων, απομάκρυνση βιομηχανιών από κατοικημένες περιοχές, υποχρεωτική χρήση φίλτρων, μέτρα για προστασία των θαλασσών, ποταμών, λιμνών, ρύθμιση του κυκλοφοριακού προβλήματος των πόλεων. Επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση ζημιών που προκάλεσε ο άνθρωπος στο περιβάλλον(αναδασώσεις, επέκταση χαρακτηρισμών νέων περιοχών ως βιοτόπων.
Θα πρέπει, επίσης, να γίνει αισθητή η δράση του οικολογικού κινήματος μέσα από μια σειρά ενεργειών, όπως η διαφώτιση του κοινού, η καταγγελία και επισήμανση των κινδύνων με διαφωτιστικές εκστρατείες, η προβολή από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όλων των διαστάσεων του προβλήματος, ή μέσα από δυναμικές εκδηλώσεις (διαδηλώσεις, πίεση σε φορείς εξουσίας, συμμετοχή σε παγκόσμια κινήματα). Για να συμβούν όλα τα παραπάνω, θα έπρεπε ο σύγχρονος άνθρωπος να αλλάξει τον τρόπο ζωής του και του μοντέλου ανάπτυξης που ισχύουν από την πρώτη εμφάνιση της βιομηχανικής επανάστασης. Θα πρέπει να προχωρήσει στη χρήση ήπιων μορφών ενέργειας ( αιολική, ηλιακή και άλλες), στην επεξεργασία λυμάτων και αποβλήτων, την επέκταση των πρακτικών ανακύκλωσης.
Εμείς οι άνθρωποι τείνουμε να μην αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για το μεγάλο έγκλημα που έχει συντελεστεί στη Φύση, όλα αυτά τα χρόνια και αρεσκόμαστε να αποδίδουμε στη Φύση ιδιότητες που χαρακτηρίζουν πρωτίστως τον άνθρωπο, για να δικαιολογήσουμε τις συμφορές που μας βρίσκουν εξαιτίας της αδιαφορίας μας ή της στενοκεφαλιάς μας. Πολλές φορές λέμε ότι δήθεν «η Φύση εκδικείται» για να εξηγήσουμε μια μεγάλη φυσική καταστροφή. Είναι σφάλμα μια τέτοια τοποθέτηση. Η Φύση καθόλου δεν εκδικείται. Είναι, όμως, έτσι φτιαγμένη από το Δημιουργό της, ώστε να ανταποδίδει στον άνθρωπο πολλαπλάσια όσα λαμβάνει από αυτόν. Αρκεί να σκεφτούμε πόσους κόκκους σιτάρι μπορεί να λάβουμε από ένα στάχυ που θα φυτρώσει από ένα σπειρί που θα σπείρουμε, για να καταλάβουμε ότι αν μπαζώσουμε ένα ρέμα θα μας επιστραφούν δεκάδες γκρεμισμένα σπίτια, αν ρίξουμε ένα βαρέλι τοξικά απόβλητα στη θάλασσα θα κινδυνεύσουν χιλιάδες ζωές. Δεν είναι εκδίκηση. Είναι η φυσική λειτουργία του περιβάλλοντος, που ανταποδίδει στον άνθρωπο ό,τι λαμβάνει από αυτόν. Σε ό,τι αφορά τις οικολογικές καταστροφές, δε φταίει ούτε το κακό το ριζικό μας ούτε ο Θεός που μας μισεί, αλλά μόνο και μόνο το κεφάλι το κακό μας. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε κι αρχίσουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, τόσο το καλύτερο για όλους!

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε μαζί μας...

TAXY LOGO1

Γραφεία: Νόρμαν & Σκουφά - ΑΡΤΑ, ΤΚ 47100

Ε-mail & Διαφήμιση: taxydrom@gmail.com

Τηλέφωνο: 26810 77302

FAX: 26814 00062

Συνδρομή στην εφημερίδα: 50 ευρώ/έτος

Σαν σήμερα...

Ειδήσεις ανά ημερομηνία

« Ιούνιος 2018 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.