RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com - Τηλέφωνο: 26810 77302 - FAX: 26814 00062

Τελευταία νέα ανά κατηγορία

  1. Πολιτισμός
  2. Κοινωνικά
  3. Αθλητικά
  4. Οικονομία
  5. Πολιτική

Μια «αγκαλιά» προσφοράς και φροντίδας

Μια «αγκαλιά» προσφοράς και φροντίδας

Η είδηση ήταν οπωσδήποτε ευχάριστη κι ενθαρρυντική. Μια νέα «αγκαλιά» άρχισε να λειτουργεί για περίπου 20 παιδιά με ειδικές ανάγκες στην πόλη μας. Πρόκειται για το Κέντρο Διημέρευσης του Σωματείου «Αγκαλιά- Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία» στην Άρτα. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και ήδη έχει στελεχωθεί, ενώ εξυπηρετεί 19 συνολικά άτομα με 8 εργαζόμενους.

Η ενίσχυση από την πλευρά του Δήμου Αρταίων ήταν σημαντική, ενώ ουσιαστική υπήρξε η βοήθεια και του συλλόγου «Καλλιπάτειρα», με οικονομική ενίσχυση προς το σύλλογο. Ο σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αναπηρία “Αγκαλιά”, ιδρύθηκε το 2015 με σκοπό να προσφέρει κοινωνικό έργο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η λειτουργία του υπήρξε εξόχως αποτελεσματική, αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, με δεδομένο ότι ήδη λειτουργεί το Κέντρο Διημέρευσης, ενώ ο σύλλογος παρέχει στα μέλη Κι τους φίλους του, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, χρήσιμες πληροφορίες για τα δικαιώματα των γονέων και κηδεμόνων των παιδιών με ειδικές ανάγκες, τις δυνατότητες για βοήθεια που υπάρχουν κ.λπ.
Όποιος δεν χρειάστηκε να απασχολήσει παιδί με βαριά νοητική ή άλλη αναπηρία ολόκληρη μέρα στο σπίτι του δεν μπορεί να καταλάβει το μέγεθος της βοήθειας που προσφέρει το κέντρο αυτό.
Πέρα από τα οφέλη που προκύπτουν για τα παιδιά (κοινωνικοποίηση, απασχόληση, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, περίπατοι, άσκηση κ.λπ.), οι γονείς μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους πιο ανθρώπινα, να ασκήσουν το επάγγελμά τους χωρίς άγχος ή πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, να προσφέρουν στα παιδιά τους μια διέξοδο δραστηριότητας. Είναι πολύ σπουδαίο αυτό και έγινε εφικτό μέσα από μια εποικοδομητική συνεργασία με το Δήμο Αρταίων, την Περιφέρεια Ηπείρου, την Ομοσπονδία Α.Μ.Ε.Α., τον τοπικό σύλλογο Α.Μ.Ε.Α., το σύλλογο «Καλλιπάτειρα» και πολλούς ακόμα συμπολίτες μας που συνέδραμαν είτε υλικά είτε ηθικά για το σκοπό αυτόν. Αποδεικνύεται, έτσι, ότι η ομαδική δουλειά, όταν γίνεται με θέληση και μεράκι, όταν διέπεται από διάθεση συνεργασίας με στόχο την επίτευξη ενός κοινού σκοπού, όταν μπορεί και υπερπηδά τα όποια εμπόδια με πείσμα, υπομονή και επιμονή, μπορεί να καταφέρει σχεδόν τα πάντα!
Αυτό, όμως, που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, όταν ήρθα σε επαφή με το σύλλογο και τα μέλη του (τόσο αυτά του Διοικητικού Συμβουλίου όσο και αρκετά από τα απλά αλλά πολύ δραστήρια μέλη), ήταν η δύναμη που κρύβει μέσα του ο γονιός του παιδιού με αναπηρία. Καταρχάς θα πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στη Μάνα. Η μητέρα του παιδιού με αναπηρία στην «Αγκαλιά» (αλλά, φαντάζομαι, και σε κάθε άλλη περίπτωση) έχει κάνει ήδη ένα μεγάλο βήμα προς την κατάκτηση αυτού που ονομάζουμε ανώτερη σφαίρα πνευματικότητας. Έχει ήδη καταφέρει να αγαπάει όλα τα παιδιά ανυστερόβουλα, ανυπόκριτα και ουσιαστικά.
Όχι μόνο το δικό της παιδί, αλλά όλα: και τα ανάπηρα και τα «φυσιολογικά». Ξέρει ότι η αγάπη αυτή είναι η δύναμή της που μπορεί να πολλαπλασιαστεί με τη συνεργασία. Τι κοιτίδα συνεργατικότητας και αλληλεγγύης είδα στην «Αγκαλιά»! Η μια μάνα να συζητά με την άλλη, να ανταλλάσσουν πληροφορίες, να ερευνούν, να αναζητούν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Δεν κάνουν λάθη αυτές οι μανάδες; Προφανώς και θα κάνουν, άλλωστε κανείς δεν είναι αλάθητος σ’ αυτόν τον κόσμο. Όμως η ομάδα τους, ανεξάρτητα από τις ατομικές ιδιαιτερότητες του καθενός, θα προχωρήσει δυναμικά. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει αυτό!
Πλάι στη Μάνα, συνεργάτης, συναγωνιστής, συμπαραστάτης και «Βράχος», στέκεται ο Πατέρας. Οι πατεράδες που δραστηριοποιούνται στο σύλλογο έχουν πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, σε κοινωνικό, οικογενειακό και ατομικό επίπεδο. Είναι πολυποίκιλες οι προκλήσεις για τον γονέα του παιδιού με αναπηρία. Ο πατέρας (αλλά και η μητέρα) πολύ συχνά δεν έχουν να φροντίσουν μόνο το ανάπηρο παιδί τους, αλλά και ένα ή περισσότερα μη ανάπηρα, που ζητούν την προσοχή και την αγάπη που δικαιούνται και αξίζουν. Πόσο εύκολο είναι να κρατάει κανείς τις ισορροπίες που χρειάζονται μέσα στο σπίτι, χωρίς την αλληλοϋποστήριξη των γονέων; Εκ πείρας μπορώ να απαντήσω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, κι εδώ χρειάζεται ο πατέρας που στέκεται ως «βράχος» να στηρίζει στα δύσκολα όσους τον χρειάζονται. Είναι προφανές ότι, αν (για οποιονδήποτε λόγο) δεν υπάρχει ένας εκ των δύο γονέων, τα πράγματα δυσκολεύουν και ο γονέας μονογονεϊκής οικογένειας με ανάπηρο παιδί χρειάζεται πολύπλευρη στήριξη. Η «Αγκαλιά» και το Κέντρο διημέρευσης συμβάλλουν και σ’ αυτό.
Σε γενικές γραμμές, η προσφορά συλλόγων όπως η «Αγκαλιά», η «Αγία Θεοδώρα», ο σύλλογος Α.Μ.Ε.Α., ο σύλλογος τυφλών, ο σύλλογος νεφροπαθών και πολλοί άλλοι, είναι πολύπλευρη ακόμα και στον τομέα της ευαισθητοποίησης του κοινού.
Έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σε τέτοιο επίπεδο ευαισθητοποίησης ώστε να μπορούμε όλοι να δεχτούμε τον ανάπηρο γείτονα, συμμαθητή, γνωστό ή φίλο ως άτομο ισότιμο με μας, το οποίο δικαιούται κάποιες ειδικές διευκολύνσεις (όχι χάρες) μόνο και μόνο για να μπορεί να απολαμβάνει αυτή την ισοτιμία και τη χαρά της ζωής; Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους. Όταν θα μετακινήσουμε ένα εμπόδιο από το πεζοδρόμιο, όταν θα αφήσουμε μια ράμπα ελεύθερη ή θα φωνάξουμε σε κάποιον οδηγό να μην αφήσει το αυτοκίνητό του μπροστά στο σημείο πρόσβασης των αναπήρων στο πεζοδρόμιο, όταν δεν θα παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας στη θέση που προβλέπεται για τα άτομα με αναπηρία, όταν θα βγούμε για καφέ ή μια μπύρα με τον ανάπηρο φίλο μας και δεν περάσουμε όλη μας την ώρα συζητώντας για το «πρόβλημά» του ή κοιτώντας τον με νόημα, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε όλοι κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για μια καλύτερη κοινωνία κι ένα πιο ανθρώπινο αύριο.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε μαζί μας...

TAXY LOGO1

Γραφεία: Νόρμαν & Σκουφά - ΑΡΤΑ, ΤΚ 47100

Ε-mail & Διαφήμιση: taxydrom@gmail.com

Τηλέφωνο: 26810 77302

FAX: 26814 00062

Συνδρομή στην εφημερίδα: 50 ευρώ/έτος

Σαν σήμερα...

Ειδήσεις ανά ημερομηνία

« Μάιος 2018 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.