RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com - Τηλέφωνο: 26810 77302 - FAX: 26814 00062

Τελευταία νέα ανά κατηγορία

  1. Πολιτισμός
  2. Κοινωνικά
  3. Αθλητικά
  4. Οικονομία
  5. Πολιτική

Τηλεοπτική και λαϊκή μετεωρολογία

Τηλεοπτική και λαϊκή μετεωρολογία

Αλήθεια, τι σχέση μπορεί να έχει ένας απλός συνεργάτης μιας τοπικής εφημερίδας, μακριά από τα μαθηματικά, τη φυσική και την επιστημονική μετεωρολογία, με το αντικείμενό μας σήμερα;

Θεωρώ ότι όλους τους ανθρώπους, από καταβολής μας, μάς συγκινεί και μάς συναρπάζει το αιωρούμενο (μετέωρον). Όλοι μας έχουμε μια έφεση, μια περιέργεια να είμαστε κοντά στη φύση και να την ερμηνεύουμε. Όλοι μας θέλουμε να κάνουμε τη μέρα μας πιο εύκολη στην οργάνωση και τον προγραμματισμό.
Έτσι, λοιπόν, είπαμε να παρακολουθήσουμε μαζί μαθήματα «ταχύρυθμης εκπαίδευσης» περί μετεωρολογίας, από τους... τηλεοπτικούς μας αστέρες στην πιο σύγχρονη έκδοση εμπέδωσης! Αμέσως μετά να βουτήξουμε λίγο σε κληρονομημένες, από τις λαϊκές παραδόσεις και τη συσσωρευμένη λαϊκή σοφία «βαριές γνώσεις» για το θέμα μας.
Οι εξαιρετικοί μας και αξεπέραστοι «εκπαιδευτές» στη θέση τους! Δελτίο καιρού κι απόλυτη αφοσίωση. Οι διαφημίσεις διάρκειας μισής ώρας, καμιά φορά, η επιβράβευση της προσήλωσής μας, το τρόπαιο!
Τάσος Αρνιακός: Ρίγος και ανάταση! Στυλ και χιούμορ. Σημαιοστολισμένος και ενδυματολογικό πρότυπο. Κόντρα ξύρισμα και ευγενής διάταξη σώματος. Αργός και καθάριος λόγος. Ο καθηγητής! Η απόλυτη συνταγή εικόνας και πρόβλεψης. Η ατάκα του; Χειμωνιάτικος ήλιος με δόντια!
Σούζυ: Χαμόγελο και «λαïφ σταïλ». Χαριτωμένες κινήσεις επί σκηνής και χορογραφίες. Βλέπει πολύ αιθαλομίχλη. Η τυραννία τού περίπου!
Ο Σαλλονικιός, Σάκης: Σωστός δάσκαλος άλλης εποχής! Πιστός στις σταθερές και τις αστάθειες των συστημάτων του και των μοντέλων του. Άνθρωπος κάτι σαν τραπεζικό IBAN! Με τους φανατικούς και αποφασισμένους πιστούς του έτοιμους να βρεθούν στο βεληνεκές κάποιας μετεωρολογικής του βόμβας. Κι αν καταφέρουν και γλιτώσουν από τα θραύσματα της, θα...πάνε από τον βομβαρδισμό των διαφημίσεων.
Κι η Πετρούλα; Μια χαρά κορίτσι. Κορμάρα και γεμάτη χαρά. Κάποτε είχε μπλέξει στα δίχτυα κάποιας χαρτορίχτρας. Γνωρίζει πάρα πολλά παραμύθια. Έχει τη δυνατότητα το κατακαλόκαιρο να προβλέπει ότι το πρωί θα έχουμε μακριές σκιές...Α! Και το πιο σημαντικό: Πάντα πέφτει μέσα πότε ο δρόμος προς τον ουρανό είναι ανοιχτός!
Η ομάδα εκπαίδευσης συμπληρώνεται και με άλλους «σοβαρούς κυρίους», όπως και από καλλίγραμμες, ελαφρά ντυμένες, φτιασιδωμένες και ντελικάτες υπέρ παρουσιάστριες, κορασίδες που η παρουσία τους μας κάνει ακόμη και τον παγετό να τον αντιλαμβανόμαστε για καύσωνα! Μας μαθαίνουν οι...καλοί μας καθηγητές κι άλλες χρήσιμες γνώσεις. Όπως πότε να δεθούν τα πλοία, πότε οι βοριάδες λύθηκαν από κακό ανθρώπινο χειρισμό. Μας μαθαίνουν για ιστορικούς χιονιάδες, για φωτεινές ομοβροντίες, για εισβολές Σιβηρικών αέρινων μαζών, για σφοδρές ριπές ανέμων, για καύσωνες, για εξάρσεις, για υφέσεις, για μοντέλα, για σενάρια κτλ. Τελευταία συνέβη και τούτο: Προβλέφτηκε ο ιδανικός καιρός για βομβαρδισμούς σε εμπόλεμες περιοχές με αεροπορικά πυρά...
Τη σκυτάλη αμέσως, περί μετεωρολογίας, θα τη δώσουμε στη λαϊκή σοφία και την εμπειρική πρόγνωση. Ο απλός λαός, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, μη μπορώντας να εξηγήσει το θαύμα της ζωής, αλλά και πεισμένος από το γεγονός ότι η επιβίωσή του εξαρτιόνταν από τις καιρικές συνθήκες, χωρίς τη χρήση γεωργικών φαρμάκων και επίσημου δελτίου καιρού, αναγκάσθηκε να προσαρμοσθεί στο δικό του δελτίο. Ανακατεμένη η μυθολογία με τους οιωνούς.
Ο Αίολος (θεός των ανέμων) είναι ήπιος ή θυμωμένος; Τα βατράχια κάνουν συναυλία τη νύχτα; Άρα θα έχουμε βελτίωση. Άσχετα αν αυτό που συνέβαινε είχε να κάνει με την ερωτική πρόσκληση. Τα χελιδόνια πετάνε χαμηλά; Άσχετα αν αυτό το έκαναν τα πουλιά για να μαζέψουν χώμα για τη φωλιά τους. Η γάτα που γλείφεται δίπλα στο τζάκι προς ποιόν ορίζοντα είναι γερμένη; Ανάλογα, καλό ή κακό, σημάδι καιρού. Άσχετα αν αυτό το κάνει πάντα μετά από ένα πλούσιο γεύμα καθώς λερώθηκαν τα μουστάκια της.
Στα Τζουμέρκα, στην κορυφή, έχει άρμενο; Άρα θα έχουμε ισχυρό βοριά. Αλάθητη παράμετρος.
Το κόκκινο στη δύση του ηλίου και οι αποχρώσεις του αδιάψευστος μάρτυρας για το τι θερμοκρασία θα έχουμε την άλλη μέρα. Το φεγγάρι λαμπερό, χλομό, ξερικό, ανάποδο; Σίγουρη πρόγνωση για το μήνα.
Τα Μερομήνια του Αυγούστου τι λένε; Ασφαλέστατη πρόβλεψη κι αυτή με πάρα πολλούς πιστούς καλλιεργητές της υπαίθρου. Άστραψε στο Ζάλογγο, κλείσε μέσα τ’ άλογο!
Διαχωριστική γραμμή στα σταθερά και ασταθή στοιχεία δεν υπήρχε. Κι αν διαψεύδονταν η πρόγνωση δεν πείραζε. Και του αγρότη η σπορά που ξεγελάστηκε για το φύτεμα της πατάτας κι όλο βρέχει παρά το αντίθετο περί αυτού; Πάλι δεν πειράζει. Αναβάλλεται επ’ αόριστον η φύτευση.
Οι πιο δύσπιστοι για την αλλαγή του καιρού κατέφευγαν στα δικά τους βαρόμετρα. Τους γνωστούς τους με ρευματικά ή πρόσφατα κατάγματα. Κι αν όλα αυτά αποτύγχαναν, υπήρχε κι άλλη εφεδρική λύση. Ο καζαμίας.
Φοβάμαι ότι όλα αυτά σύντομα θα τα αναπολούμε και θα τα βλέπουμε σαν ένα μακρινό παρελθόν, καθώς θα έλθουν εφαρμογές στα λογισμικά των τηλεφώνων που θα μας αποκαλύπτουν σε πραγματικό χρόνο τα μυστικά του καιρού. Μάλιστα θα υπάρχει και φωτεινή κόκκινη ένδειξη με προειδοποιήσεις. Όπως: Ανοίξτε ομπρέλες. Ετοιμασθείτε να μαζέψετε καρέκλες που είναι...έτοιμες να πέσουν. Κι ακόμη: Μπορεί και να χρειασθεί να εκκενώσετε τα σπίτια σας! Αναμένονται φονικοί άνεμοι τις επόμενες ώρες... Αμάν! Θα πεθάνουμε; Ε ρε καιρό που διάλεξε ο χάρος να μας πάρει!

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε μαζί μας...

TAXY LOGO1

Γραφεία: Νόρμαν & Σκουφά - ΑΡΤΑ, ΤΚ 47100

Ε-mail & Διαφήμιση: taxydrom@gmail.com

Τηλέφωνο: 26810 77302

FAX: 26814 00062

Συνδρομή στην εφημερίδα: 50 ευρώ/έτος

Σαν σήμερα...

Ειδήσεις ανά ημερομηνία

« Μάιος 2018 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.