Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 802
  • JFile: :read: Αδυναμία ανοίγματος αρχείου: /var/www/vhosts/taxydromosartas.gr/httpdocs/ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.7/jquery.min.js
  • JFile: :read: Αδυναμία ανοίγματος αρχείου: /var/www/vhosts/taxydromosartas.gr/httpdocs/media/k2/assets/js/jquery.magnific-popup.min.js?v2.7.1
  • JFile: :read: Αδυναμία ανοίγματος αρχείου: /var/www/vhosts/taxydromosartas.gr/httpdocs/media/k2/assets/js/k2.frontend.js?v2.7.1&sitepath=/
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com - Τηλέφωνο: 26810 77302 - FAX: 26814 00062

Τελευταία νέα ανά κατηγορία

  1. Πολιτισμός
  2. Κοινωνικά
  3. Αθλητικά
  4. Οικονομία
  5. Πολιτική

Πατέρες και τέκνα

Πατέρες και τέκνα

Προσπαθώ να αντιληφθώ πως σκέπτονται σήμερα το μέλλον τους τα τέκνα μας, ύστερον από 40 έτη προσωπικής ζωής στη μεταπολίτευση.

Διαπίστωσα ότι δεν σχεδιάζουν τη ζωή τους, αλλά την βιώνουν μόνον με την έννοια της καθημερινότητας. Φέροντες πανεπιστημιακούς τίτλους και τινά άλλα πτυχία γλωσσών και διαφόρους εργασιακάς εμπειρίας από το αθηνοκρατικό και σαρκοβόρο κλεινόν άστυ, αποχωρούν από τα πάτρια εδάφη. Η λέξη επαγγελματική αποκατάσταση ηχεί ως ανέκδοτο διότι παντού κυριαρχεί ζόφος και απελπισία. Άναυδος αποσύρομαι από την περαιτέρω επεξεργασία του φαινομένου. Η επεξεργασία ενός τοιούτου γεγονότος έχει ως αφετηρία την ανάκληση του απολεσθέντος 25άρη που υπήρξα και ο ίδιος προ... αμνημονεύτων ετών.
Υπήρξα; Μα «ναι», ασφαλώς, με θράσος εφάμιλλο του σημερινού 25άρη, παρεμπιπτόντως ανέργου, με βαριά περιφρόνηση για τον σχεδιασμό και το πρόγραμμα, με απόλυτον προσήλωση εις το οφθαλμόλουτρο, την σχόλη, την σπατάλη, την κραιπάλη, το φλερτ και την ζωήν εν τέλει.
Εκρύβειν! Τι να διδάξω, τι να κανοναρχήσω;
Σκέφθηκα πως οι συνομήλικοί μου και πατέρες των σημερινών μετεφήβων υπήρξαμε ανάλογοι σε εποχές ελπίδας, σε εποχές αισιοδοξίας και ανοικτού ορίζοντος. Την δεκαετία του ‘70 με την μεταπολίτευση, την διάθεση για αλλαγή, το μεταγχρονισμένο «Γούνστοκ» και τον έστω και ετεροχρονισμένο Μάη του ‘68, τις ροκ και τις λαϊκές εξάρσεις. Μια απενοευνουχισμένη αριστερά και τέτοιες καταστάσεις. Προπάντων ευμάρεια μεταδικτατορική. Το σύνδρομο της κατοχής ξεχάσθηκε ακριβώς απ’ αυτή την ίδια τη γενιά μας, των οιονεί «baby boomers» της μεταπολιτεύσεως. Η υλική προϋπόθεση του τότε κοσμικού μοντέλου και η επικρατούσα δόξα της αιωνίας προόδου, μαζί με το άνοιγμα ολόκληρης της κοινωνίας στα πελάγη του καταναλωτισμού και της «κιτς» αισθητικής, με την αυξανομένη πλησμονή σωρείας πληροφοριών και πολιτιστικών αγαθών, αυτά αναδιαμόρφωσαν την γενιά των 50 συν και κάτι έτη της σήμερον. Υποτίθεται ότι θα παράγαμε πλούτο.
Δυστυχώς, διαμορφώνουμε την κοινή γνώμη και ασκούμε εξουσία και λαμβάνουμε ατυχείς αποφάσεις. Εμείς τότε γι’ αλλού ξεκινήσαμε, δυστυχώς όμως αλλού η ζωή μας πήγε (κοινώς κατά διαβόλου). Οι σημερινοί, λοιπόν, 25αρηδες που σκάνε, κοινώς, μύτη σ’ ένα περιβάλλον ριζικώς διαφορετικό από εκείνον το περιβάλλον αισιοδοξίας, τώρα βιώνουν την αυξανόμενη διαφορά επιλεκτικής μόρφωσης και ελευθεριότητας,όπως επίσης και επιλεκτικού βιοτικού επιπέδου (άνοιγμα διαφοράς πλουσίων-πτωχών). Επίσης, βιώνουν την ανάδειξη μιας πρωτοφανούς τάξεως, των νεοπτώχων.
Η δυναμική προόδου που υπήρχε τότε δεν υφίσταται πιά, δεν είναι υπόσχεση, έπαψε να είναι ελπίδα, δεν συνιστά προσδοκία, δεν εξελίσσεται, είναι απλώς ενα στατιστικό κεκτημένο της γενιάς μας, το οποίον απειλείται εκ θεμελίων και διαλύεται εις τα εξ ών συνετέθη. Παραλλήλως, η διεθνής ύφεση και οι οικονομικές παθογένειες του συστήματος που δημιουργήσαμε, μας οδήγησαν εις τα γνωστά αδιέξοδα, οπότε ούτε λέξις διά καλυτέρας συνθήκας ζωής. Στο πνευματικό κλίμα του ‘75 έως και ‘90, η νεολαία ήταν η ιερά αγελάς, αμφισβητούσε τους πάντες και δεν την αμφισβητούσε κανείς. Η φοιτητική ιδιότητα ήταν περίπου εύσημον προόδου και δόξας. Η δίψα για δημοκρατία και ένας λαϊκισμός, ιστορικώς εξηγήσιμος και εκμεταλλεύσιμος, δημιούργησε προσδοκίες ανεκπλήρωτες.
Πως αντιμετωπίζεται η νεολαία σήμερα με πνευματικούς όρους από ημάς τους παλαιούς νεολαίους; -Τουλάχιστον το πολιτικώς και αισθητικώς ανήσυχο τμήμα της νεολαίας των ιδικών μας πλέον τέκνων, αυτή των καταλήψεων, των διαδηλώσεων, της αυτοδιαχείρισης, του νεορομαντισμού, ενίοτε και του μηδενισμού-. Πώς αντιμετωπίζεται; Πολύ αδρώς: Ως αντικοινωνικό στοιχείο. Μυθολογημένος προοδευτικός εις την μακράν μεταπολίτευση, κουκουλοφόρος σήμερον ή αραχτός και αδιάφορος εις τα καφωδεία, στον βίαιο θάνατον της μεταπολιτεύσεως. Η υπογεννητική και γηρασμένη Ελλάς, δημογραφικώς φθίνουσα, κυριευμένη από το «ήθος» της απληστίας και του καταναλωτισμού, ακόμη και τούτην την στιγμήν της πτώσεως, εσωστρεφής και φοβική πια απέναντι εις τους νέους μας, τα τέκνα μας συμπεριφέρεται ταυτοχρόνως εχθρικά αλλά και δήθεν υπερπροστατευτικά!
Τα εθωπεύσαμε τα τέκνα μας, τα κλειδώσαμε εις ένα περιτύλιγμα υπερχρυσωμένο, πλήρες ανέσεων και υποσχέσεων καλοζωίας, τους δώσαμε το δικαίωμα να πιστέψουν ότι είναι παίδες βασιλέων, ότι τα ψυγεία και τις πιστωτικές κάρτες τα γεμίζει το τζίνι των παραμυθιών και όχι η επίπονος εργασία. Αυτό όμως το χρυσό κρύσταλλο εξελίχθη σε φυλακή περιέχουσα καταναγκασμό, δυσβάστακτο φορτίο προσδοκιών και γονεΐκής ματαιοδοξίας.
Ναι, της ματαιοδοξίας μας, συμπυκνωμένης με τινά ψήγματα επανάστασης επικαλυμμένης με άφθονο υλισμό. Τα τέκνα αυτά των φροντιστηρίων, των πολυμέσων, του «πλεϊ στέισον» και των «λάπτοπ», έμαθαν να ζουν σαν εμάς τους γονείς τους: Υπεράνω των δυνατοτήτων τους, με δανεικά από το μέλλον, άνευ επίγνωσης του κάτισχνου παρόντος. Ιδού το ηθικό και πνευματικό κλίμα που τους παρέχουμε για να ωριμάσουν! Δεν έχουν το δικαίωμα της αποτυχίας, δεν έχουν το δικαίωμα να δοκιμάσουν τα ατελή πτερά τους και να επιπέσουν ανωμάλως.
Σ’ αυτό το ατυχές- επιεικώς- μοντέλο διαχειρίσεως, της εκφόβου χρεοκοπημένης και σαστισμένης κοινωνίας των γονέων, δηλαδή ημών, αποστρέφουν πλέον τα μάτια τους. Αυτή την ξιπασμένη χώρα που δεν τους επέδωσε ποτέ την θαλπωρή της αλήθειας για όσα τους κρύψαμε, εγκαταλείπουν. Όχι από μίσος, όχι με λυγμό, αλλά σιωπηλά, πληρώνοντας τα λάθη μας. Μάλλον αυτά τα τέκνα που νομίζαμε πως ζουν χωρίς σχέδιο την κάθε ημέρα τους, να σχεδιάζουν χωρίς εμάς μια άλλη πορεία, ριζικώς διαφορετική από την δική μας. Ας ξεσηκωθούν πια οι νέοι, όπως και παλιά και μη περιμένουν ανυπόστατες βοήθειες. Κάτι καλύτερο θα συμβεί.
Όσο για μας, ας συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις ανισορροπίες της κάθε τρόικας και τους γελοίους ακροβατισμούς των κυβερνήσεων που εμείς βγάζουμε και θα συνεχίσουμε να βγάζουμε. Τέλος ρίξτε μια ματιά στους τελευταίους λογαριασμούς της ΔΕΗ και ψάξτε γεφύρι να πέσουμε!

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε μαζί μας...

TAXY LOGO1

Γραφεία: Νόρμαν & Σκουφά - ΑΡΤΑ, ΤΚ 47100

Ε-mail & Διαφήμιση: taxydrom@gmail.com

Τηλέφωνο: 26810 77302

FAX: 26814 00062

Συνδρομή στην εφημερίδα: 50 ευρώ/έτος

Σαν σήμερα...

Ειδήσεις ανά ημερομηνία

« Απρίλιος 2018 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.