RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com - Τηλέφωνο: 26810 77302 - FAX: 26814 00062

Τελευταία νέα ανά κατηγορία

  1. Πολιτισμός
  2. Κοινωνικά
  3. Αθλητικά
  4. Οικονομία
  5. Πολιτική

Λειψυδρία, ένας εφιάλτης που… έρχεται από το μέλλον

Λειψυδρία, ένας εφιάλτης που… έρχεται από το μέλλον

Αφορμή για να γραφούν οι πιο κάτω γραμμές υπήρξε η επιτυχημένη εκδήλωση της προ περασμένης Παρασκευής (3/3/2017) της «Ακαδημαϊκής Εταιρείας Άρτας», με συν-διοργανωτή τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο «Σκουφάς» και θέμα τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τους κινδύνους, αναφορικά με την άντληση, τη διαχείριση και την καθαρότητα του νερού στο μέλλον.

Δυστυχώς, όσο η επιδεικνυόμενη αδιαφορία του ανθρώπου πάνω στο φλέγον ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης των ανά την υφήλιο υδάτινων πόρων εξακολουθεί να υφίσταται, η έλλειψη νερού, με εξέλιξη φυσικού φαινομένου θα καθίσταται επερχόμενη. Και δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι το φάντασμα της λειψυδρίας, ύπουλα, αργά, αλλά σταθερά, θα αποτελέσει τον εξολοθρευτή της ζωής στον πλανήτη γη.
Σε περισσότερες από 50 χώρες, στις πέντε Ηπείρους, η γενικότερα υπαρκτή πλέον κρίση της έλλειψης νερού τρομάζει για τις συνέπειές της, ενώ είναι πολύ πιθανές οι συγκρούσεις μεταξύ κρατών που μοιράζονται διασυνοριακά αποθέματα πόσιμου νερού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι απαιτήσεις για νερό φτάνουν πια στα όρια του «πεπερασμένου ανεφοδιασμού» και μόνο μία, άμεσα πραγματοποιούμενη, σύναψη κάποιων διακρατικών συμφωνιών, γύρω από το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης και διαμοιρασμού των φυσικών δεξαμενών ύδατος, των νερών των ποταμών και των υπαρχόντων υδροφόρων στρωμάτων, είναι δυνατόν να αποτρέψει επικείμενες συγκρούσεις.
Τα στοιχεία σχετικής εκθέσεως του ΟΗΕ, όπως αυτή παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2006 σε διεθνές συνέδριο στην πόλη του Μεξικού και των συμπερασμάτων του παγκόσμιου Forum του Μαρακές (Μαρόκο), είναι πραγματικά αποθαρρυντικά έως εφιαλτικά! Μεταξύ των άλλων η εν λόγω έκθεση επισημαίνει ότι:
- Το γλυκό νερό είναι μόνο το 3% του συνολικού γήινου υδατικού αποθέματος αφού το 97% καλύπτεται από το αλμυρό νερό των θαλασσών.
- Η όλο και περισσότερο παρατηρούμενη αύξηση της κατανάλωσης πόσιμου νερού, ακολουθεί τη γενική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ανθρώπου, την εκρηκτική πληθυσμιακή αύξηση των μεγάλων αστικών κέντρων και την συνακόλουθη αλόγιστη σπατάλη του.
- Μέσα σε 50 χρόνια, ολόκληρη η γη θα χάσει το πόσιμο νερό της.
- Το 73% του γλυκού νερού του πλανήτη χρησιμοποιείται για άρδευση, το 20% καταναλώνεται στη βιομηχανία και μόνο το 7% διατίθεται για πόση.
- Η παρατηρούμενη ρύπανση, τόσο από τα αστικά λύματα των πόλεων, όσο και από τα φυτοφάρμακα των καλλιεργούμενων εκτάσεων, οι αλόγιστες γεωτρήσεις και η συνεπαγόμενη υφαλμύρωση του υδροφόρου ορίζοντα, καθιστούν μη πόσιμες μεγάλες ποσότητες νερού.
- Το 60% του γλυκού νερού κατέχουν δέκα χώρες. Και δεδομένου ότι οι περιοχές που έχουν το περισσότερο γλυκό νερό, είναι οι του Βορείου και Νοτίου πόλου, συμπεραίνεται πως οι πιο θερμές χώρες (σσ Αφρική, Νότια Ασία, Αυστραλία κα), που το έχουν πιο πολύ ανάγκη, κατέχουν τις μικρότερες συγκριτικά ποσότητες των γήινων αποθεμάτων και μάλιστα, οι ίδιες, το σπαταλούν ή το μολύνουν περισσότερο.
- Το 40% περίπου του συνολικού πληθυσμού της γης εμφανίζει χρόνια προβλήματα έλλειψης νερού, ενώ ένα και πλέον δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
- Σε παγκόσμιο επίπεδο οι ποταμοί και οι λίμνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του παγκοσμίου ταμείου της Φύσης (WW) «η ρύπανση του περιβάλλοντος, η αέναη κατασκευή φραγμάτων και η κλιματολογική μεταβολή που συντελείται στις ημέρες μας, είναι πολύ πιθανό να καταστρέφουν τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά ποτάμια του πλανήτη καταδικάζοντας σε λειψυδρία πολλές περιοχές και προκαλώντας τον αφανισμό δεκάδων ειδών του γλυκού νερού», είναι το εφιαλτικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι περισσότεροι διεθνείς περιβαλλοντικοί οργανισμοί.
- Μόνον 21 από τα 177 μεγαλύτερα ποτάμια του πλανήτη μας ρέουν ανεμπόδιστα από την πηγή τους ως τη θάλασσα. Αντίθετα, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα τεχνητά φράγματα και κάποια άλλα ανθρώπινα έργα καταστρέφουν τους βιοτόπους διαφόρων και μοναδικών ειδών.
Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την καταγραφή των συμπερασμάτων της προμνησθείσας εκθέσεως, αλλά δεν θα το κάνουμε γιατί θεωρούμε ότι το πρόβλημα έχει ήδη αναδειχθεί επαρκώς.
Στην Ελλάδα, δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Το πιο πάνω περιγραφέν τραγικό φαινόμενο της κακής διαχείρισης του νερού και των εξ’ αυτής παραγομένων κακών αναλογικά είναι το ίδιο και οι συνέπειές του εξίσου κακές.
Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι στη χώρα μας τα περισσότερο ρυπασμένα και μολυσμένα ποτάμια, είναι αυτά που διασχίζουν και άλλα κράτη, όπως ο Νέστος, ο Έβρος και ο Αξιός. Επίσης υψηλές συγκεντρώσεις κυρίως νιτρικών και φωσφόρου παρατηρούνται στις περιοχές με έντονες καλλιεργητικές δραστηριότητες, όπως η πεδιάδα της Θεσσαλίας με τον ποταμό Πηνειό, η πεδιάδα των Σερρών, με τον Στρυμόνα, και της Απολλωνίας με τον Αξιό.
Ακόμη από τα οκτώ μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας, τον Έβρο, τον Νέστο, τον Στρυμόνα, τον Αξιό, τον Αλιάκμονα, τον Πηνειό, τον Αχελώο και τον Λούρο που καλύπτουν το 78% των ποτάμιων απορροών της χώρας, τα τέσσερα πρώτα ανήκουν σε λεκάνες που η κύρια έκτασή τους βρίσκεται σε γειτονικές χώρες. Ο περισσότερο επιβαρυμένος ποταμός απ’ αυτούς είναι ο Έβρος και ακολουθεί ο Αξιός. Οι απορροές των διασυνοριακών νερών κατέχουν το 56,5% ως προς αυτές των ελληνικών ποταμών. Έρευνα του ΙΓΜΕ έδειξε ότι ο Αξιός κατεβαίνει στη χώρα μας εμπλουτισμένος με μόλυβδο από τα τοξικά εργοστάσια γειτονικής χώρας. Ο Νέστος, επίσης, φέρνει τόνους σκουπιδιών από την Βουλγαρία κάθε φορά που βρέχει.
Αλλά τα πρώτα όσο και χαρακτηριστικά δείγματα της έλλειψης νερού στην Ελλάδα, μπορεί κανείς να τα δει στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα κα.
Το ΕΜΠ (σσ Πολυτεχνείο), μάλιστα σε σχετική μελέτη αναφέρει ότι εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου και της σοβαρής κλιματολογικής μεταβολής που βιώνει και η χώρα μας, αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερες ξηρασίες, ενώ στις πιο πάνω περιοχές και όχι μόνο, το 60% των βροχοπτώσεων, τον Οκτώβριο του 2006, έπεσαν με τη μορφή καταιγίδων, με αποτέλεσμα το νερό να χαθεί στη θάλασσα, επειδή δεν πρόλαβε να εισχωρήσει στον υδροφόρο ορίζοντα. Επομένως, είναι φυσικό από την όλο και περισσότερο εμφανιζόμενη ανομβρία σε περιοχές της χώρας, να μειώνεται η αγροτική παραγωγή, να πλήττεται ο τουρισμός και να μειώνονται δραματικά τα υδατικά αποθέματα.Φυσικά και το θέμα δεν εξαντλείται στις περιορισμένες γραμμές ενός άρθρου. Όμως, πιστεύουμε, ότι έστω και έτσι, το μέγεθος του προβλήματος μπορεί να αναδειχθεί, τουλάχιστον κατά ένα μεγάλο τμήμα του.
Ακόμη το πολύτιμο αυτό αγαθό, που ευφυώς έχει χαρακτηρισθεί ως ο «χρυσός του 21ου αιώνα» για τις περιοχές που ευρίσκεται «εν επαρκεία», δυστυχώς είναι σπάνιο για κάποιες άλλες χώρες.
Τα μέτρα δε που λαμβάνονται εκεί, σε περιόδους μεγάλης ξηρασίας, είναι πραγματικά οδυνηρά για τους πολίτες, αφού οι αρχές τους προετοιμάζουν στην ιδέα ότι αργά ή γρήγορα θα αναγκασθούν να πίνουν νερό που θα προέρχεται από επεξεργασία και ανακύκλωση νερού υπονόμων.«Είναι δυσάρεστες αυτές οι αποφάσεις, αλλά δεν υπάρχει επιλογή: ή πίνεις νερό ή πεθαίνεις. Είναι ρευστό χρυσάφι, ζήτημα ζωής ή θανάτου», είπε ο Πίτερ Μπίτι, πρωθυπουργός του κρατιδίου Κουϊνσλάντ. Και εμείς συμπληρώνουμε πως η αποκρουστική για μας μέθοδος ύδρευσης εφαρμόζεται ήδη στο Ισραήλ, τη Σιγκαπούρη, στις ΗΠΑ και σε μερικά μέρη της Ευρώπης.
Ωστόσο, το τραγικά ειρωνικό των πιο πάνω διαπιστώσεων, είναι ότι η προοδευτική αλλά και βέβαιη εξολοθρευτική δράση του φαινομένου της λειψυδρίας στην Ελλάδα, οδηγεί στην κατάρρευση του γνωστού νεοελληνικού μύθου: «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Ενός μύθου, όμως, που με όρους «παγκοσμιοποίησης» παραλλάσσεται στον: «το παγκόσμιο γήινο χωριό ποτέ δεν πεθαίνει».
Βέβαια, η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα έχει πεθάνει πολλές φορές στο παρελθόν και ότι οι «Ελλάδες» που γνωρίζουμε οφείλονται σε κάποιο είδος μετεμψύχωσης. Γιατί, πραγματικά, βιώνοντας κανείς την καθημερινότητα μένει με την εντύπωση, ότι αυτός ο τόπος ζει συνεχώς μια επιθανάτια αγωνία.
Και όπως προ-ειπώθηκε, η Ελλάδα έπαψε πολλές φορές να ζει... Πάντα όμως γινόταν κάτι και ο από μηχανής Θεός έβαζε το χέρι του και την ξανάφερνε στη ζωή και την ανάσταινε.
Στην μακραίωνη πορεία της, η Ελλάδα κατακτήθηκε επανειλημμένα, κομματιάστηκε, μετανάστευσε σε μακρινά μέρη, γέμισε πρόσφυγες, έκανε διάφορες τρέλες που τις πλήρωσε ακριβά, όμως παρά τις δοκιμασίες της, κατόρθωσε πάντα να διατηρήσει τη θρησκεία της, τις παραδόσεις της, τη γλώσσα της, την εθνική της ταυτότητα, τη φυσική ομορφιά της και έτσι ανασταινόταν.
Αυτό, θα πείτε, ίσως δημιούργησε το μύθο της αθανασίας της. Και έκανε να κυριαρχήσουν πλέον στο εσωτερικό της Ελλάδας οι επιμηθείς και όχι οι προμηθείς.
Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά: δεν κινδυνεύει μόνο η ζωή της Ελλάδας, αλλά μηδενίζεται και η πιθανότητα για μια ακόμη φορά να αναστηθεί. Και ένας από τους κυριότερους λόγους αυτής της απειλητικής μεταβολής, είναι ο εφιάλτης της ορατής πλέον λειψυδρίας.
Είναι επομένως αδιανόητο, τραγικό, εγκληματικό θα λέγαμε, αν σ’ αυτή τη χώρα των επιμηθέων, επιμείνουμε να μην αγγίζουμε το πρόβλημα ή να το «εξορκίζουμε» με τις γνωστές κενές «αρλουμπο-ωραιολογίες» των κατά καιρούς ιθυνόντων.
Ευτυχώς που αυτός ο κίνδυνος δεν φαίνεται να απειλεί την περιοχή μας. Ακόμη και στο απώτερο μέλλον. Καθόσον ο κατά τα άλλα φτωχός και ξεχασμένος Ηπειρωτικός χώρος, φαίνεται ότι έχει το προνόμιο της φύσης να είναι πλούσιος όχι μόνο σε σπάνιες φυσικές ομορφιές και ενδεχομένως σε υπέδαφος, αλλά και σε άφθονα καθαρά νερά.

(*) email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε μαζί μας...

TAXY LOGO1

Γραφεία: Νόρμαν & Σκουφά - ΑΡΤΑ, ΤΚ 47100

Ε-mail & Διαφήμιση: taxydrom@gmail.com

Τηλέφωνο: 26810 77302

FAX: 26814 00062

Συνδρομή στην εφημερίδα: 50 ευρώ/έτος

Σαν σήμερα...

Ειδήσεις ανά ημερομηνία

« Απρίλιος 2018 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.